Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

A Szegedi Nemzeti Színházban két előadás bánta a karantént

Gőz József Miklós

A Szegedi Nemzeti Színházban az egyik előadás stábjában találtak koronavírus-fertőzöttet szeptemberben, de ez szerencsére csak a Mágnás Miska és a Vágy előadásainak elmaradását okozta szeptember 15. és 17. között. (Utóbbi darabban a Bernarda háza, a Coppélia látható, s eltáncolják Hector Piazzola művét, a Koncert tangóharmonikára és zenekarra címűt is.) A szeptemberieket ugyanúgy pótolják, mint a korábban elmaradt előadásokat. Az év végéig lehet beváltani az akció nyereményeit is. Az előadásokon szigorú szabályok vannak: csökkentett nézőtér (két eladott szék után kettőt kihagynak), arcmaszk, lázmérés, fertőtlenítés…

Az operarészleg élete újdonsággal indult. A Szegedi Nemzeti Színház új zeneigazgatója, Dinnyés Dániel és Göttinger Pál elindította itt is a sorozatát, az úgynevezett operabeavatást, amely részletesen bemutatja az előadásra kerülő operákat. Először Puccini Bohémélete került sorra, amely révén az operarendezés kulisszatitkaiba is beavatták az érdeklődőket. Operarészletek is illusztrálták az előadást. Ebben a szezonban bemutatják többek között a Turandotot is, amely egy régebbi, nagyon sok előadást megért Kovalik Balázs-féle rendezés felújítása. Érdekes darab lesz a Parasztopera. Egy – állítólag – Szabadszállás környékén megtörtént eset balladisztikus feldolgozása, amelyben erdélyi népdalok, barokk alkotások és a rock elemei keverednek.

A közönségtalálkozók eddig sem voltak ritkák a színház életében. Legutóbb Orwell 1948 című drámáját beszélte meg a közönséggel Horgas Ádám rendező. A találkozót egyébként a Somogyi könyvtár helyiségébe írták ki, de közbejöttek a szigorítások. Így a színház hivatalos honlapján online tartották meg. A kényszer szülte megoldás azt eredményezi, hogy a nézők Facebook-kommentekben is feltehetik kérdéseiket, megírhatják véleményüket. Ugyancsak így beszélték meg – Barnák László igazgató – egyben a darab rendezője –, Szilágyi Annamária és Medveczky Balázs részvételével október 14-én Csehov Sirályának érdekességeit is, amelynek a bemutatója október 23-án lesz, melyet másnap a Tannhäuser koncertszerű bemutatása követ.

A balettegyüttesről már ejtettünk szót a Vágy kapcsán, de lesz egy kimondottan kortársbalett-bemutatójuk is Blue címmel. Ebben a kék szín sokféle jelentését és asszociációit dolgozza fel a szerző, Juronics Tamás. Ugyanő koreográfiát készített Bartók Béla Concertójára. Vendégelőadásokat is fogad a színház. Októberben a L’art pour l’art színházat (Ember a falvédőről) láthatja a közönség.

Nagy érdeklődéssel várja a szegedi közönség Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter musicaljét, a Padlást is, amelynek bemutatója novemberben lesz. Akárcsak a Co-opera együttműködésével a Szöktetés a szerájból című Mozart operáé. Az elmúlt évad sikerprodukcióit, a Virágot Algernonnak és az Illatszertár című darabokat is láthatják a szegediek.