dr Komáromi György pályázata a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére

Ez a pályázat csapatmunka. Komáromi György vezetésével Bérczes László, Benkó Bence, Fábián Péter és Göttinger Pál írta. 

Azaz egy gazdasági szakember (és gyakorló színházvezető) vezetésével a Bárka Színház, az Ördögkatlan Fesztivál és a k2 Színház környékéről érkező csapat.

Az alábbiakban a teljes pályázat megtalálható.

A közös: többszörös.


Csapatként tekintünk magunkra, ezért tapasztalatainkat többes szám első személyben foglaltuk pályázatba.


  • Vezettünk kőszínházat(közintézményt és gazdasági társaságot is, fővárosit és megyeszékhelyit is, művészeti vezetőként és gazdasági igazgatóként is)
  • alapítottunk társulatot (saját területén évtizedekig meghatározó szerepet betöltő kőszínházat és független csapatot is - Bárka Színház és k2)
  • dolgoztunk az ország és a határontúli magyar prózai színházak és operaházak majd' mindegyikében (és távolabb, külföldön is - sőt, évekig a világ másik felén is)
  • szerkesztettünk folyóiratot, írtunk könyveket, publikáltunk tanulmányokat,
  • sikereket arattunk színészként, rendezőként, drámaíróként
  • tudományos fokozatokat szereztünk gazdasági szakemberként
  • vezettünk hívásunkra összeálló csapatot is - de évekig dolgoztunk már létező társulat újonnan csatlakozó vezetőiként is
  • nemzetközi, országos és helyi művészeti fesztiválokat találtunk ki, és bonyolítottunk le évtizednyi szériákban
  • foglalkoztunk a drámairodalom klasszikusaival és új magyar drámákkal, operával a barokktól a kortársig, nagyszínpadoktól a műhelymunkáig
  • kaptunk állami művészeti díjakat, szakmai elismeréseket, fesztiváldíjakat, Junior Prima-díjat, Magyar Ezüst Érdemkeresztet és Lovagkeresztet is, csapatban végzett munkáért és egyéni teljesítményekért is
  • járatosak vagyunk a magyarországi színházi működési formák mindegyikében, mellette napi szintű munkával veszünk részt a komoly- és könnyűzenei életben és a fesztiváliparban is
  • kapcsolatrendszerünk behálózza az egész magyarországi kulturális életet éppúgy, mint a pécsi irodalmi, képzőművészeti, színházi, zenei élet meghatározó műhelyeit

A COVID intézményvezetői pozícióban ért minket - így jól ismerjük a napi működésen messze túlmutató művészi, anyagi válságok ólomsúlyú döntéseinek felelősségét is. És ez mégsem elrettent, hanem inspirál minket.

Meggyőződésünk, hogy szerteágazó tapasztalat- és kapcsolatrendszerünk unikális a mai hazai színházvezető-aspiránsok között, különösen csapatunk negyvenes átlagéletkorát figyelembe véve. 

Pályázatunk állítmánya, hogy képesek vagyunk szétágazó tapasztalatainkat és szakértelmünket bedobni a közösbe. Csapatban gondolkodni - egyéni felelősségeket vállaló, de a közös ügyet az egyéni ambíció elé helyező, a véleménykülönbségeket inspirációnak, a körülöttünk dolgozók sikereit is magunkénak érző munkatársakként létezni. 

Mert abban hiszünk, hogy mindez: összeadódik. 

Hogy a közösen felvállalt ügy mindannyiunknál több. És ahogy csapatként most így lépünk e pályázat olvasói elé, úgy kínálni is ezt kínáljuk, és elérni is ezt akarjuk: hogy Pécs bámulatosan gazdag kulturális szcénája szétágazó és országosan is elismert eredményeit egyetlen közös pontba sűrítse: a Pécsi Nemzeti Színházba.

Mert ebben hiszünk. Hogy a közös: többszörös.



Támogatás, egy jó szó, vagy éppen vita, kérdés, bármi ilyesmi a Facebookon: