Tényleg kinyitnak a színházak? – Teátrumi körkép (I. rész)

Június 16-án hétfőn szavaz az országgyűlés az általános korlátozások feloldásáról – a veszélyhelyzet megszűnése után a színházak újra látogathatók lesznek. Élnek-e a lehetőséggel, kinyitnak-e, terveznek-e nyári előadásokat, újragondolják-e a szellőztetést az egyes intézményekben, gondolkodnak-e ritkított széksorokban – erről kérdeztük a fővárosi színházakat. Sorozatunk első részében a Centrál Színház, a Katona József Színház és az Orlai Produkció álláspontját ismertetjük.
MM – 061.hu

CENTRÁL SZÍNHÁZ

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója szerint először is tisztázni kellene, hogy a nyitás teljes körű lesz-e, vagy az a megoldás lép életbe, hogy minden második sorban, minden harmadik széken ülhet csak ember. Mint mondja, ebben az esetben egyértelmű, hogy nem nyitnak ki. “Abban reménykedem, ha most még ilyen korlátozással indítják is a nyitást, őszig bebizonyosodik ennek az abszurditása. Könnyen átlátható, hogy ha megérkezik a színházba egy negyed nézőtérnyi ember a nagyszínpadi előadásra, és még egy negyed nézőtérnyi ember a kisszínpadira – megközelítőleg 200 ember – és összegyűlnek az előtérben, már azelőtt megfertőzik egymást, hogy beültek volna a nézőtérre. Másrészt, ha egy négyszemélyes család érkezik az előadásra, nincs az a jegyszedő, aki megakadályozza, hogy ők egymás mellé üljenek…És akkor máris annyi a szépen elgondolt kiosztásnak…” – vélekedik Puskás Tamás.

A Centrál Színház igazgatója szerint az is benne van a pakliban, hogy a család csak egyszer fog így színházba jönni, mert azt mondják majd, így nem érdemes, ez nem az igazi. A színészekről nem is beszélve, akiknek a telt házas előadások helyett negyed nézőtér előtt kellene játszaniuk, ami véleménye szerint maga a katasztrófa. “Remek dolog, hogy már itt tartunk, reméljük, őszre teljes körű és korlátlan lesz a nyitás. Mi biztosan megvárjuk azt.

Hirtelen műsort kitűzni, arra jegyet árulni, azokat eladni, összerántani a színészeket, most teljes képtelenség. Egy olyan színháznál, amely lényegében a néző befizetéséből, nem pedig közpénzből él, a negyed házzal való megnyitás öngyilkosság, hiszen minden megtartott előadás jelentős kárt termelne. Mert amíg egy teljes ház mondjuk hoz egy milliós hasznot a színháznak, addig a negyed ház valószínűleg akár félmilliós kárt is csinál. Ez a mi esetünkben megengedhetetlen, hiszen az elmúlt három hónap 300 millió forint bevételkiesést jelentett a Centrálnak – emelte ki Puskás Tamás. 

A Básti Juli-Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére 2000-ben indult Keszthelyi Nyári Játékokkal ugyanez a helyzet. Mint azt a direktor elmondta, eddig mindig sikerült megtölteniük a hatszáz férőhelyes nézőteret, ez lehetővé tette a rendezvény működtetését úgy, hogy ez az egyetlen, magán kezdeményezésű nyári játék az országban. “Mégis hogy oldjam meg ezt száz emberrel? Csak kárát látnánk. Más szóval, számunkra a nyitás nem opció, nem a kedvünktől függ” – hangsúlyozta Puskás Tamás.

A szellőztetőrendszer újragondolása a műszaki vezető szerint megoldható a Centrálban – szűrőkkel, valamint a biztonsági követelményeknek megfelelő eszközök beépítésével.

A színpadi érintkezések esetleges leredukálását Puskás nem tartja jó ötletnek. Mint mondja “egy ilyen korlátozás teljesen abszurd, és messzire vezetne. Persze, hogy lehet majd csókolni, ölelni a színpadon, ha ezt szabályozni kell, inkább ki se nyissunk…Magyarországon a koronavírusban elhalálozottak száma ötszáz, ezzel szemben egy rendes év a többszörösét mutatja az influenzában elhaltak számában. Ha az elmúlt években bárki elkezdte volna naponta közölni, hogy hány ember halt meg az influenza miatt, valószínűleg még sokkal nagyobb lett volna a riadalom, mint ami most van. Autóbalesetben is sokkal többen halnak meg, mint koronavírusban, mégsincs betiltva az autózás.

Értem a veszélyt, érdekel az emberiség reakciójának lélektana, vannak is ötleteim, azonban kénytelenek leszünk együtt élni vele, a színház pedig az életünk nehezen nélkülözhető része – húzta alá a színidirektor.

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ

Habár normál üzemmenetben a kőszínházakban júniussal befejeződik a színházi évad, az intézményeknek lehetőségük nyílhat az újranyitásra. A Katona József Színház igazgatósága a 061.hu kérdésére elmondta, a nyári szünet miatt egyébként sem terveztek volna erre az időszakra előadásokat. Egyes intézményeknek minden bizonnyal újra kell gondolniuk a szellőztetést is, erre a Katonában úgy néz ki, nem lesz szükség. Mint írják: “A szellőztetőrendszerünk friss levegő bekeveréses, úgyhogy a jelenlegi információink szerint nincs szükség ennek újragondolására. Az intenzív szellőztetésre az egészségügyi javaslatokkal összhangban kiemelt figyelmet fordítunk.”
A beltéri színházi előadások szabályozásának a szabadtéri színházakra vonatkozó előírások lehetnek az alappillérei, eszerint másfél méteres távolság szükséges és minden negyedik széken ülhet néző. Hogy megoldhatók-e a Katonában a ritkított széksorok, arra ezt a választ kaptuk: “Természetesen biztosítani fogjuk nézőink között az előírt távolságot. Ugyanakkor egyelőre csak találgathatunk, hogy milyen feltételekkel lehet majd ősszel játszani.

Figyelemmel kísérjük a szabadtéri színházakra vonatkozó előírásokat, mert valószínűleg ezek lesznek a beltéri előadások szabályozásának kiindulópontjai, de várjuk a konkrétan ránk vonatkozó iránymutatást is. Az biztos, hogy mindent megteszünk majd nézőink egészségének megóvása érdekében. A távolságtartáson túl, nagy eséllyel szükséges lesz védőmaszk viselése és a lázmérés is. Művészeinket pedig a próbafolyamat elején tesztelni fogjuk.

A Katona álláspontja egyértelmű azzal kapcsolatban is, mennyiben lesznek hatással a színjátszásra, a színház szabadságfokára a szabályozások: például, hogy érintkeznek-e majd egymással a színészek a színpadon. “Az előadások lényegét, művészi értékét nullázná le, ha mindezeket nem lehetne megtenni. Nem tervezünk tehát ilyen jellegű változtatásokat” – húzták alá.

ORLAI PRODUKCIÓ

Orlai Tibor, az Orlai Produkció vezetője szerint az utóbbi években a színházi évad már szinte mindenkinek egész éves, csak nyáron, szabadtéren játszanak. “A jelenlegi helyzetben zárt térben nem tervezünk előadásokat nyáron, mert nem tudni, milyen feltételekkel lehet újranyitni, hány nézőt tudunk leültetni” – mondta megkeresésünkre, hozzátéve, szabadtéri előadásokra azonban készülnek a szabadtéri befogadó helyszínek meghívására, hiszen általában a nagyon kevés szereplős előadások iránt van érdeklődés. Elmondta azt is, hogy ezek a tárgyalások még nagyon az elején tartanak, így egyelőre azt sem tudják, milyen előadásokról lesz szó. “Ez gyakorlatilag óránként változik, hiszen a nézőszám, a veszteség elkerülése a szabadtéri színházaknak is alapvetés, az elsődleges szempont mindenkinek az egészségvédelem a nézők és a kollégák felé.

Az Orlai Produkció fő játszóhelye a Belvárosi Színház, arra, hogy itt szükséges-e a szellőztetés újragondolása, Orlai Tibor azt mondta, a szellőztetőrendszer vonatkozásában eddig hivatalosan semmilyen előírással nem találkoztak, várják a pontos előírásokat, reméli, hogy meg tudnak felelni azoknak. Elmondta, a Belvárosi Színházban fix széksorok vannak, azaz a székek nem kivehetőek, de az előírások által meghatározott távolság, ültetés kivitelezhető üresen hagyott székekkel.

Orlai Tibor szerint az alkotókat nagyon foglalkoztatja a kérdés, mennyiben hatnak majd a szabályozások a színjátszásra. “Ennek a megoldását még nem látjuk, és nyilvánvalóan a járvány alakulásának is a függvénye. Egy biztos: a vakcina jelent erre majd végső megoldást.

A testközeli, intim jelenetek hosszútávon nem kihagyhatóak az előadásokból, tehát az alkotóknak az átmeneti időszakra kell biztonságos, kreatív megoldásokat kigondolniuk.

2020. június 13.

Tárgymutató.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház az egész város színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed