Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

BÁR A VAKÁCIÓ ELKEZDŐDÖTT, A MOTTO NEM TART SZÜNETET

Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak.

A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online-oktatásban részesülnek.” Úgy gondoltuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz” – így indult három hónapja MOTTO. Nyáron sem tartanak szünetet.

Az indulás óta rengeteg minden történt:

Csaknem egy egész évnyi időt, 8.500 órát töltöttek az érdeklődők irodalommal, 246.000 megtekintés során.

Közel 300-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. Egyetemistáktól Kossuth-díjasokig, vidéki, határon túli és külföldi színészek, írók, zenészek, bábosok önkéntes közreműködésével 570 videó került fel a MOTTO felületeire.

Az idegen nyelvű szerzők műveinek egy része már most elérhető eredeti – angol, cigány, cseh, francia, német, olasz és orosz – nyelven, és a listát folyamatosan bővítjük. Szándékunk, hogy a jövőben magyar irodalmi művek idegen nyelvű fordításai is felvételre kerüljenek.


A művek egy része több interpretációban, vagy éppen műfordításban is elhangzik, izgalmas megközelítési lehetőségeket adva az azokat feldolgozó diákoknak, pedagógusoknak.

A weboldalon szerző, cím és előadó szerint is kereshetnek a látogatók, míg a YouTube-on különböző lejátszási listák (évfolyamok, szerzők, eredeti nyelven, animáció stb.) segítik az eligazodást.

A MOTTO bekerült a Highlights of Hungary Plus speciális válogatásába, mint a járvány okozta krízishelyzet egyik kiemelt értékteremtő kezdeményezése.

Június 15-én elkezdődik a vakáció, amit egy „dadaista” verssel üdvözölnek.

Nyáron sem tartanak szünetet. Felkértek néhány művészt, közéleti személyiséget, ossza meg a MOTTO látogatóival fontos olvasmány-élményét, és ajánlja azt egy pár perces videóban. Meggyőződésük, hogy az ilyen személyesség hozzájárulhat a diákok olvasási kedvéhez.

Ezeket a felvételeket MOTTOfeszt néven lehet majd elérni a csatornán.

Remélik, ősztől a diákok és tanárok személyesen, nem pedig monitorokon keresztül vehetnek részt az oktatásban. Ezzel együtt bíznak abban, hogy a járvány-veszély elmúltával is örömmel használják majd ezeket a felvételeket.

Létrejöhet egy olyan internetes enciklopédiája az irodalomnak, ami most és a jövőben is megszeretteti az olvasást a fiatalokkal.

MOTTO nincs összefogás nélkül:

“Köszönetet mondunk minden tanárnak, aki részt vett a tananyaghoz kapcsolódó művek össze-állításában. És köszönjük valamennyi közreműködő művész odaadó munkáját.”

Jó nyarat kíván a MOTTO-csapat:

Bíró Kriszta, Fullajtár Andrea, Ézsöl Andrea, Kleb Attila, Seres Tamás és Vető Balázs

Irány a MOTTO – itt elérhető a honlap.