BÁR A VAKÁCIÓ ELKEZDŐDÖTT, A MOTTO NEM TART SZÜNETET

Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak.

A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online-oktatásban részesülnek.” Úgy gondoltuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz” – így indult három hónapja MOTTO. Nyáron sem tartanak szünetet.

Az indulás óta rengeteg minden történt:

Csaknem egy egész évnyi időt, 8.500 órát töltöttek az érdeklődők irodalommal, 246.000 megtekintés során.

Közel 300-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. Egyetemistáktól Kossuth-díjasokig, vidéki, határon túli és külföldi színészek, írók, zenészek, bábosok önkéntes közreműködésével 570 videó került fel a MOTTO felületeire.

Az idegen nyelvű szerzők műveinek egy része már most elérhető eredeti – angol, cigány, cseh, francia, német, olasz és orosz – nyelven, és a listát folyamatosan bővítjük. Szándékunk, hogy a jövőben magyar irodalmi művek idegen nyelvű fordításai is felvételre kerüljenek.


A művek egy része több interpretációban, vagy éppen műfordításban is elhangzik, izgalmas megközelítési lehetőségeket adva az azokat feldolgozó diákoknak, pedagógusoknak.

A weboldalon szerző, cím és előadó szerint is kereshetnek a látogatók, míg a YouTube-on különböző lejátszási listák (évfolyamok, szerzők, eredeti nyelven, animáció stb.) segítik az eligazodást.

A MOTTO bekerült a Highlights of Hungary Plus speciális válogatásába, mint a járvány okozta krízishelyzet egyik kiemelt értékteremtő kezdeményezése.

Június 15-én elkezdődik a vakáció, amit egy „dadaista” verssel üdvözölnek.

Nyáron sem tartanak szünetet. Felkértek néhány művészt, közéleti személyiséget, ossza meg a MOTTO látogatóival fontos olvasmány-élményét, és ajánlja azt egy pár perces videóban. Meggyőződésük, hogy az ilyen személyesség hozzájárulhat a diákok olvasási kedvéhez.

Ezeket a felvételeket MOTTOfeszt néven lehet majd elérni a csatornán.

Remélik, ősztől a diákok és tanárok személyesen, nem pedig monitorokon keresztül vehetnek részt az oktatásban. Ezzel együtt bíznak abban, hogy a járvány-veszély elmúltával is örömmel használják majd ezeket a felvételeket.

Létrejöhet egy olyan internetes enciklopédiája az irodalomnak, ami most és a jövőben is megszeretteti az olvasást a fiatalokkal.

MOTTO nincs összefogás nélkül:

“Köszönetet mondunk minden tanárnak, aki részt vett a tananyaghoz kapcsolódó művek össze-állításában. És köszönjük valamennyi közreműködő művész odaadó munkáját.”

Jó nyarat kíván a MOTTO-csapat:

Bíró Kriszta, Fullajtár Andrea, Ézsöl Andrea, Kleb Attila, Seres Tamás és Vető Balázs

Irány a MOTTO – itt elérhető a honlap.