Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája

Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit olvassák fel június 23. és 25. között esténként Budapest különböző helyszínein, az Irodalom Éjszakája rendezvényen. Az idei téma a VÉSZKIJÁRAT. Az irodalmi happening formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat. A budapesti nyilvános felolvasások sorozata évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét. Az idei három napos eseménynek Belső-Erzsébetváros ad otthont. „Ami a világjárványt illeti, úgy tűnik, már látszik a villogó neonfelirat, megtaláltuk a vészkijáratot. De az életünkből egyetlen vakcina sem menekít ki, és akkor sem szabadulunk, ha nem veszünk tudomást a vészről. Valami ilyesmi volt számomra a tanulság az idei Irodalom Éjszakája szövegeit olvasva, amelyek többnyire nem friss szövegek, nem a ránk szakadt válság szülte őket” – összegez Nagy Gabriella író, szerkesztő, az Irodalom Éjszakája kurátora. A szemelvényeket az Orlai Produkció, a Gólem S

Óvatos szabadtéri színházi indulás


Ha döntenek a veszélyhelyzet megszűnéséről, június 20. után kinyithatnak a mozik, a múzeumok és a színházak – hangzott el a csütörtöki kormányinfón. A bejelentés előtt arról kérdeztük a nyári szabadtéri színházak vezetőit, miként készülnek a mostani helyzetben a szezonra.


Egy múlt heti kormányrendelet szabályozza többek között azt is, hogy miként nyithatnak újra a nyári szabadtéri színházak. Elég furcsa, hogy egyelőre ugyanaz a szabály, vagyis, hogy minden negyedik székre ülhet néző, és az egymás mögötti üléseket szabadon kell hagyni, vonatkozik a több tízezer főt befogadó stadionokra és a jóval kevesebb közönséget leültetni tudó szabadtéri játszóhelyekre. Csütörtökön ugyan bejelentették, hogy június 20. után a színházak is kinyithatnak, de arról egyelőre nincs szó, hogy ez könnyítést is jelentene a járványügyi szabályozáson. Még két hetet várunk, de utána döntenünk kell – mondta kérdésünkre Bán Teodóra a csaknem háromezer fős nézőtérrel rendelkező Margitszigeti Szabadtéri Színpad igazgatója. Gondot jelent ugyanis, ha csak negyedházzal tudnak majd játszani, ezért várják a további könnyítéseket. Előadásaik többsége nagy költségvetésű, komoly gázsikat kell fizetni a nemzetközi fellépőknek, ezért, mint azt az igazgatónő elmondta, legalább félháznál érdemes meghirdetni a programokat. Abban is reménykednek, hogy néhány nap, vagy hét múlva megszületnek a további engedmények. Egyelőre a rendelet nem tér ki arra, hogy például az egyháztartásban élők ülhetnek-e egymás mellé. Bán Teodóra közölte, telt házakkal számolva a költségvetésük egyharmadát teszi ki a jegybevétel, tehát a kiesés a mostani helyzetben jelentős és egyelőre nem kaptak arra ígéretet, hogy ezt az állam pótolná. Bán Teodóra mindenesetre reméli, hogy a nagyobb tervezett rendezvényeiket, például júliusban Piotr Beczala és Rost Andrea gálakoncertjét, a Federico Fellini-100 filmzenekoncertet, illetve az augusztus 20-ra tervezett Bánk bán című operát meg tudják majd tartani.

A Városmajori Szabadtéri Színpad befogadóképessége nyolcszáz fő, tehát a jelenlegi szabályok szerint csak kétszáz néző ülhet be a sátorban elhelyezett nézőtérre – mondta Benkó Nóra igazgató, aki szintén reméli, hogy a következő napokban lesznek ez ügyben engedmények. Mindenesetre szeretnének nyitni, jelenleg a szezont július 11. és szeptember 15. között tervezik. A nyitó program az Összefogás gála lenne. A Városmajori Színházi Szemle időpontjait új augusztusi és szeptemberi dátumokkal hirdetik. „A nyitást lehetővé tevő első lépésnek nagyon örülünk, várjuk a további engedményeket – tette hozzá Benkő Nóra. Kőszegen most tervezik miként is lehet majd a Vár udvarában kialakítani a nézőteret, hogy megfeleljen a biztonsági előírásoknak. Pócza Zoltán igazgató szerint 440 fős nézőterükre legalább nyolcvan főt leültethetnek, de ha pontosítják a szabályokat ez lehet akár 150 is. Tartottak már egy zárt körű bemutatót nemrégen, Grecsó Krisztián Vera című regényéből készült monodrámát játszotta el Grisnik Petra. Ezt a produkciót amennyiben már lehet játszani zárt terekben is, akkor tudják utaztatni. A kőszegi játszóhelyükön terveznek továbbá egy saját bemutatót július végére, augusztus elejére: Az Öreghíd alatt című darabot Göttinger Pál írta és ő is rendezi, ezt a produkciót június 6-tól próbálják. De terveznek közös bemutatót Kőszegen a Gergye Krisztián Társulattal, illetve a Soltis Lajos Színházzal.

Szegeden, mint azt már hírül adtuk elmaradnak az előadások a Dóm téren. Herczeg Tamás igazgató ezt azzal indokolta, hogy erre a helyszínre nagy költségvetésű darabokat terveztek és mivel a korlátozás miatt a több ezres épített nézőtéren csak a nézők negyede ülhetne, ezért a Dóm téri idei évadot átteszik 2021-re. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon viszont, amelynek a befogadóképessége 1500 fő terveznek előadásokat. A Gyulai Várszínház közleményben tudatta, hogy a teátrum 57. évadát július 3. és augusztus 29. között megtartják. Bíznak ők is benne, hogy a jelenlegi szabályozásokon lesz még enyhítés is. A napokban lezajlik partnereikkel az időpontok végső egyeztetése. Rövidesen meghirdetik a programot: 4 bemutatóval, Shakespeare-előadásokkal, Erdélyi Héttel, Népzenei és Világzenei Fesztivállal, Jazz Fesztivállal, Márai Sándor Napokkal.

Zsámbékon a tervek szerint júliustól játszanak majd. Terveznek gasztro irodalmi és kabaréesteket, helyi éttermekben. A fő helyszín azonban a romtemplom lesz, amely előtt a szabályokat betartva feltehetően száz ülőhelyet ki tudnak alakítani. Folytatódik a tavalyi sikeres Kedves Zsámbék sorozat, illetve koncertek, illetve zenés előadások is lesznek, fellép többek között Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert, Kamarás Iván és zenekara, illetve terveznek Hobo-estet is. A Szentendrei Teátrum augusztus közepén indítja az évadát – mondta Vasvári Csaba igazgató. A korábban tervezett tíz bemutatóból kettőt tartanak meg szabadtéren, a többit belső térben, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban rendeznék meg, kitolva az évadot legalább az év végéig.

Rövidesen nyithatnak a kulturális intézmények

A veszélyhelyzet megszűnése után újranyithatnak a mozik, a színházak és múzeumok is – hangzott el a tegnapi kormányinfón. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az autóskoncertek azonnali hatállyal megtarthatók, nem kell megvárni velük a veszélyhelyzet végét. Azt is bejelentették, hogy 5,1 milliárd forintos kultúratámogató csomagról döntött a kormány szerdán a Magyar Művészeti Akadémiával egyeztetve. 

Csökkentett POSZT-ot terveznek

Ebben az időszakban, június elején tartották korábban a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Márta István, a POSZT-ot működtető cég egyik ügyvezetője lapunknak elmondta jelenleg két módosított tervváltozatban gondolkodnak. Az egyik lehetőség egy „csökkentett” POSZT szeptember elején, kevesebb off-programmal, a másik elképzelés szerint áttennék a találkozót jövő év elejére. A döntést befolyásolja az is, hogy mekkora költségvetés áll majd a szervezők rendelkezésére.