Színházi ABC: Kortárs rendezők

Színházi ABC sorozatunkban ezen a héten olyan kortárs színházi rendezőket mutatunk be, akik nap mint nap újraértelmezik a színház fogalmát örökérvényű és időtálló rendezéseikkel.
A – Ascher Tamás: A rendező nevével Csehov Három Nővér című darabja 1985-től végérvényesen összefonódott. Az előadás egyszerre mulatságos és végtelenül szomorú, egészen egyedülálló a Csehovi drámák közt – a páratlan szereposztásról nem is beszélve!

B – Bagossy László: A Bagossy névtől gyakran hangos a színház világa, a Bagossy-fivérek közül Levente díszleteivel, László pedig rendezéseivel vívta ki a szakma megbecsülését. Nehéz lenne egyet is kiemelni alkotásai közül, de az Örkény Színházban bemutatott Tartuffe kétségkívül az egyik legjobb feldolgozása lett Molière klasszikusának.

C – Csizmadia Tibor: Már egészen fiatalon a szolnoki Szigligeti Színház főrendezője lett, majd sorra vezetői pozíciókban találta magát – habár sosem vágyott rájuk. A Magyar Színházi Társaság elnöke az utóbbi évben indította útjára izgalmas beszélgetés-sorozatát Csináljunk színházat! címmel, ahol a szakmát érintő problémák kerülnek terítékre.

D – Dicső Dániel: A fiatal rendező legutóbb a Hello Again című musicalt mutatta be, amelyben rendhagyó módon mindössze öt színésszel vitte végig a tíz szereplős darabot. A humor, a lendület és a magával ragadó vágy töltötte be a Pinceszínházat.

E – Eszenyi Enikő: A színésznő rendezései nem csak hazánkban, de külföldön is komoly visszhangot keltettek. A Vígszínházban olyan most futó, nagysikerű darabok fűződnek a nevéhez, mint A diktátor és a Hamlet – utóbbi megannyi fiatalt vonzott be a nézőtérre egyedülálló látványvilágával és újszerű megközelítésével.

F – Fodor Tamás: A Stúdió K színház igazgatójának útja nem a Színműre, hanem az ELTE-re vezetett érettségi után. Bölcsész diplomájával a kezében azonnal a József Attila Színház társulatához csatlakozott, majd ’70-ben megalapította a Stúdió K színházat. Egy kutató szellem, aki mindig képes újat alkotni – színészként, íróként és rendezőként is.

G – Göttinger Pál: A rendező az opera szerelmese, de prózai és zenés színházi előadásokon egyaránt dolgozik. Nem riad vissza a szerepléstől sem, és színészként is felbukkan egy-egy előadásban. Rendezőként főként kortárs műveket visz színpadra.

H – Horváth Csaba: A koreográfus-rendező a fizikai színház koronázatlan királya hazánkban. Horváth Csaba alapította a Forte Társulatot, amely egy új színházi nyelven szól a közönséghez a testek, hangok, tánc, zene és szöveg egyvelegét használva. Egyedülálló alkotásaik nem csak itthon, de külföldön is elismerést vívtak ki.

I – Ivánka Csaba: Színészként teljesen elmélyült szerepeiben, míg rendezőként munkái során valódi alkotóközösséget hívott életre. A Jászai Mari-díjas színész-rendezőtől idejekorán kellett búcsút mondani a magyar színházi világnak, amikor 48 éves korában elhunyt.

J – Jordán Tamás: Az idén Nemzet Színésze címmel kitüntetett művész rendezéseivel a Csiky Gergely Színházban, a Merlin Színházban és a Nemzeti Színházban – amelynek igazgatója is volt – is találkozhattunk. Rendezői debütálása Móricz Zsigmond Úri muri című előadása volt, amelyben még szereplőként is részt vett.

K – Kovács D. Dániel: A fiatal rendező ugyan alig öt éve végzett a Színművészeti Egyetemen, de máris visszatért tanárként. A Junior Prima-díjas művész rendezett már a Vígszínházban, a Katona József Színházban és az Örkény Színházban is – utóbbiban a nagysikerű Secondhand – szovjetűdök című előadást vitte színpadra, amely a harmadéves rendezőosztály és a színház színészeinek közös munkája.

L – Lukáts Andor: A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a Pinceszínházban kezdte pályafutását amatőr színészként, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, amelynek később rendezője is lett. 1998-ban színpadra vitte a Portugál című darabot, amely a Katona József Színháznak a legtöbbet játszott előadása lett a 20 év alatt, amíg futott.

M – Mohácsi János: A Mohácsi-testvérek a kortárs színház egyik legendás alkotópárosa, a rendező János mellett testvére, István dramaturgként és íróként munkálkodik. János mielőtt egészen a színháznak szentelte volna életét, pénzügyet tanult, de sosem fejezte be a szakot, hiszen már az egyetem alatt rendezett. Színészként, rendezőként, íróként, dramaturgként, sőt, még díszlettervezőként is találkozhatunk nevével.

N – Novák Eszter: A Jászai Mari-díjas rendező koreográfusok gyermekeként nem esett messze a fájától: miután elvégezte az ELTE-t, a Színművészeti Egyetemen szerzett diplomát rendező szakon. Közel ötven rendezés fűződik nevéhez, köztük legutóbbi munkái közül a Széttépve – Szabó Kimmel Tamás zenés estje kiemelkedik tűpontos jellemábrázolásával és a függőség művészi, mégis véresen komoly megfogalmazásával.

O – Orosz György: Az idén 93. évét betöltött Jászai Mari-díjas rendező szívesen állított színpadra kortárs műveket, de a zenés darabokat, operetteket is örömmel vállalta.

P – Pintér Béla: Egy páratlan „színházcsináló”, aki színészként, drámaíróként, zenészként és rendezőként is működik, és a független, alternatív színjátszás meghatározó alakja. Megalapította a Pintér Béla és Társulatát, amely előadásaival a kőkemény realizmust tárja elénk humorral és egy kis provokációval.

R – Radnai Márk: Pályafutását színművész szakon kezdte, de mielőtt elvégezte volna, párhuzamosan elkezdte a színházrendező szakot is. Legutóbbi rendezését, a Mady Baby című előadást a Jurányiban mutatták be, ahol az emberi sorsok a maguk szörnyű valóságában, de mégis szívig hatolva jelennek meg.

S – Székely Kriszta: Klasszikus balett szakon végzett, és a rendezésig kalandos út vezetett: éveken át üzemeltetett kocsmát Laoszban, majd hazatérve a televízió világában dolgozott. Mikor 32 évesen lediplomázott rendező szakon, a Katona József Színházhoz szerződött, és emellett a Színművészeti Egyetem osztályvezető tanára lett.

T – Tasnádi Csaba: A Tasnádi-név hallatán több generáció is felkapja a fejét, ugyanis a rendező fia Tasnádi Bence színész, míg testvére a népszerű drámaíró, István, akinek darabjait gyakran rendezi. Miután elvégezte a jogot és az esztétika szakot is, felvételt nyert a Színmű rendezői szakára.

U – Urbán András: A vajdasági magyar rendező 2006 óta igazgatója a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak. Mindössze tizennyolc éves volt, mikor megalapította az Aiowa nevű vajdasági színházi, összművészeti és ideológiai csoportot.

V – Vidnyánszky Attila: A beregszászi rendező egészen egyedi színpadi világáról lett híres, rendezéseit a színlap nélkül is felismerjük. A Nemzeti Színház vezérigazgatójaként az ő kezdeményezésére született meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek köszönhetően házhoz jönnek hozzánk Közép-Európa legkiválóbb előadásai és alkotói.

Z – Zsótér Sándor: Dramaturgként végzett, de mégis rendezőként lett az egyik legmeghatározóbb alakja a hazai színjátszásnak. Legutóbbi rendezése a Vígszínházban Molnár Ferenc klasszikusa, A doktor úr volt. A Színművészeti Egyetemen közel húsz éve tanítja az új színész-generációt, és néha még filmekben is találkozhatunk vele – meglepő módon színészként.

forrás: Huszár Eszter - https://deszkavizio.hu

Tárgymutató.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház az egész város színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed