Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

Egyszer volt Kőszegen észak-ír előadás – jövőre több látszik a brexitből is

Most hatványozottan igaz, hogy a színház természeténél fogva: volt-nincs. A Kőszegi Várszínház idei nagybemutatóját mindössze egy alkalommal, vasárnap este láthatta a közönség. A szériát a jövő évben pótolják. Ez is járványkövetkezmény: a veszélyhelyzetnek vége, de Az Öreghíd alatt című képzeletbeli ír előadás alkalmi társulatát nem lehet tovább egyben tartani.

Dacos vidámsággal szólítja meg a nézőket a várszínház stábja, az örökös szlogen elejére „odaérezzük” a toldást, hogy „csak azért is”. Csak azért is színre viszi a nyarat a Kőszegi Várszínház.

Az idei nagybemutató ráadásul: ősbemutató. Hiszen a harmadik szezonra visszahívott színész-rendező, Göttinger Pál ezúttal szerzőként is jelen van: ő jegyzi Az Öreghíd alatt című „képzeletbeli” ír darabot, amelynek szerepeit a jórészt szintén visszajáró színészekre írta. Ullmann Mónika, Némedi Árpád, Kálid Artúr, Grisnik Petra, Göttinger PÁl, Zrokán Anna, Bálint Ádám, Epres Attila, Ecsedi Erzsébet – jó kis névsor.

És mi kell mindenekelőtt egy kortárs ír darabhoz? Az isten háta mögött összezárt kis közösség, a maguk apró-cseprő – egyúttal eget verő – konfliktusaival, sérelmeivel. Tehát adva van egy kis falu kis kocsmája az ír – észak-ír határon. Itt tanyázik a falu apraja-nagyja. Hallgatják a híreket a brexitről (kortárs problémák!), ami kettévághatja a falut, aggódnak, beszélgetnek, isznak. Néha dalra fakadnak; zene: Némedi Árpád, Sebesi Tamás, a dalszövegek szerzője Máthé Zsolt. Ebbe az idillbe csap bele a Chiara hurrikán, plusz a vihar elől menekülve fiatal pár esik be a fogadóba. A lányról rövid úton kiderül, hogy a helyi maffia főnökasszonyának lánya, aki titkos szerelmével épp szökni készül.

És bár maszkot viselni a várszínházban nem kell, azért a színpadot látva mindig élnünk kell a gyanúperrel, hogy egynémely illető nem az, aminek látszik. Ha Molnár Ferenc arra tett fogadást a Játék a kastélyban megírása után, hogy amint elhangzik a „citrom”, mindig fölnevet a közönség, Göttinger Pál arra fogadhatott volna, hogy az „ismerem-szeretem” fordulat hozza meg a rugóra járó nevetést: ő maga kapta meg ezt a robbanószerkezetet: a pap szerepében.

A tündöklően fiatal Grisnik Petra az öreg (de nem vén!) Pötyi nénit játssza. Izgatottan vártuk, hogy amikor énekel, átvált-e legalább egyszer a saját hangjára. Átváltott – és potyogni kezdtek a csillagok.. Amikor pedig Ecsedi Erzsébet a maffiavezér asszony szerepében elsiratja épp megtalált, (megint) halottnak hitt régi szerelmét, az olyan, mint egy fantasztikus, karcos Brecht-song: benne a mindenség.

Nem is baj, hogy jövőre tolódott a várszínházi széria: arra talán kiderül, hogy mi lesz valójában a megszavazott brexittel. Göttinger Pál ad néhány tippet.

Ölbei Lívia