Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

MEGLEPTE A SZÍNHÁZAKAT, HOGY KINYITHATNAK

Gulyás Gergely miniszter június 4-én bejelentette: a kormány kezdeményezi a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését, amely azzal jár, hogy az általános korlátozások megszűnnek, így a színházak, a mozik és a múzeumok is újra látogathatók lesznek.

Az érintett intézmények elkezdhetnek tervezni. De egyelőre inkább a bizonytalanság uralkodik, különös tekintettel a színházakra – számolt be a 24.hu.


A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet is csak a kormányinfón értesült a hírről, aminek ettől függetlenül örült: „Amennyire én tudom, lesznek különböző részletszabályok, amiken még dolgoznak a kormányzatnál, de arról, hogy hogyan nyissuk újra a közösségi, kulturális tereket, nagyon régóta gondolkodunk. Az intézményeink készen állnak erre, természetesen a megfelelő járványügyi szabályok betartásával” – mondta a 24.hu-nak.

“A biztonság elsődleges szempont lesz, de ha a színházakban mondjuk csak fél vagy negyed házzal lehet játszani a darabokat, akkor ez nyilván befolyásolni fogja, hogy milyen darabokat lehet műsorra tűzni, hiszen a nagy költségigényű, sokszereplős, nagy díszletes előadásokat nem lehet rentábilisan megtartani” – folytatta Gy. Németh Erzsébet.

Gy. Németh Erzsébet egyedül a Szabad Tér Színházról tudta azt mondani, hogy napokon belül el tud indulni, és mind a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, mind a Városmajori Színpad szeretné a nyári szezont a lehetőségekhez képest kihasználni.

Ennek megfelelően a 24. hu által megkérdezett színházak sem tudtak mást mondani, mint hogy készülnek a nyitásra: a Katona József Színház például nem tervez előadásokat a nyárra, hiszen a színházi évad normál üzemmenetben is június közepén véget ér. „A társulati évadzárót és a mecénásaink évadzáró programját személyes részvétellel tartjuk meg. Azt, hogy ez egészségügyileg már kevesebb kockázatot rejt, a mai döntés is megerősítette” – mondta Kazimir Annamária, a színház sajtósa.

„Másfél méteres távolság szükséges és minden negyedik széken ülhet néző, és a mi fő játszóhelyünk a Belvárosi Színház, mely 523 férőhelyes, ez durván 130 nézőt jelent. Nyilvánvalóan kevés olyan előadás van, amit ilyen jegybevétel mellett ki lehet termelni, ezért ez egy nagy kérdés egyelőre… Én nem hiszem, hogy nyáron játszani fogunk” – mondta a 24.hu-nak Orlai Tibor, az Orlai Produkció vezetője.

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila ezzel szemben még abban sem biztos, hogy a szabályozás egyáltalán kiterjed a zárt színházi előadásokra is. A színház egyébként júniusra eddig csak szabadtéri előadásokat tervezett, a jövő héten már lesz is egy bemutató: „Van egy 600 férőhelyes külső színpad, ahová pontosan kiszámoltuk, 196 nézőt tudunk leültetni, úgy, hogy egy 150 cm-es, egyenlő szárú háromszögben egy néző ülhet csak… Ha tényleg lehet beltérben játszani júniusban, akkor a Miskolci Nemzeti Színház játszani fog, ezt még hónapokkal ezelőtt megígértem, és tartani fogom a szavam” – mondta Béres Attila.

A Jurányi viszont már most biztosan tudja, hogy őszig nem lesznek előadások a házban „Arra készülünk, hogy szeptemberben kompromisszumok nélkül, teljes bedobással indulhassunk újra, így már ezen munkálkodunk” – írta a Jurányi Ház.

Az Örkény Színház is hasonló álláspontra helyezkedett: „Augusztus elején kezdjük a próbákat, októberben pedig az előadásokat, ahogy ezt Mácsai Pál már több fórumon elmondta” – válaszolt a 24.hu kérdésére Deutsch Sándor, a színház sajtósa.