Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

MEGLEPTE A SZÍNHÁZAKAT, HOGY KINYITHATNAK

Gulyás Gergely miniszter június 4-én bejelentette: a kormány kezdeményezi a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését, amely azzal jár, hogy az általános korlátozások megszűnnek, így a színházak, a mozik és a múzeumok is újra látogathatók lesznek.

Az érintett intézmények elkezdhetnek tervezni. De egyelőre inkább a bizonytalanság uralkodik, különös tekintettel a színházakra – számolt be a 24.hu.


A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet is csak a kormányinfón értesült a hírről, aminek ettől függetlenül örült: „Amennyire én tudom, lesznek különböző részletszabályok, amiken még dolgoznak a kormányzatnál, de arról, hogy hogyan nyissuk újra a közösségi, kulturális tereket, nagyon régóta gondolkodunk. Az intézményeink készen állnak erre, természetesen a megfelelő járványügyi szabályok betartásával” – mondta a 24.hu-nak.

“A biztonság elsődleges szempont lesz, de ha a színházakban mondjuk csak fél vagy negyed házzal lehet játszani a darabokat, akkor ez nyilván befolyásolni fogja, hogy milyen darabokat lehet műsorra tűzni, hiszen a nagy költségigényű, sokszereplős, nagy díszletes előadásokat nem lehet rentábilisan megtartani” – folytatta Gy. Németh Erzsébet.

Gy. Németh Erzsébet egyedül a Szabad Tér Színházról tudta azt mondani, hogy napokon belül el tud indulni, és mind a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, mind a Városmajori Színpad szeretné a nyári szezont a lehetőségekhez képest kihasználni.

Ennek megfelelően a 24. hu által megkérdezett színházak sem tudtak mást mondani, mint hogy készülnek a nyitásra: a Katona József Színház például nem tervez előadásokat a nyárra, hiszen a színházi évad normál üzemmenetben is június közepén véget ér. „A társulati évadzárót és a mecénásaink évadzáró programját személyes részvétellel tartjuk meg. Azt, hogy ez egészségügyileg már kevesebb kockázatot rejt, a mai döntés is megerősítette” – mondta Kazimir Annamária, a színház sajtósa.

„Másfél méteres távolság szükséges és minden negyedik széken ülhet néző, és a mi fő játszóhelyünk a Belvárosi Színház, mely 523 férőhelyes, ez durván 130 nézőt jelent. Nyilvánvalóan kevés olyan előadás van, amit ilyen jegybevétel mellett ki lehet termelni, ezért ez egy nagy kérdés egyelőre… Én nem hiszem, hogy nyáron játszani fogunk” – mondta a 24.hu-nak Orlai Tibor, az Orlai Produkció vezetője.

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila ezzel szemben még abban sem biztos, hogy a szabályozás egyáltalán kiterjed a zárt színházi előadásokra is. A színház egyébként júniusra eddig csak szabadtéri előadásokat tervezett, a jövő héten már lesz is egy bemutató: „Van egy 600 férőhelyes külső színpad, ahová pontosan kiszámoltuk, 196 nézőt tudunk leültetni, úgy, hogy egy 150 cm-es, egyenlő szárú háromszögben egy néző ülhet csak… Ha tényleg lehet beltérben játszani júniusban, akkor a Miskolci Nemzeti Színház játszani fog, ezt még hónapokkal ezelőtt megígértem, és tartani fogom a szavam” – mondta Béres Attila.

A Jurányi viszont már most biztosan tudja, hogy őszig nem lesznek előadások a házban „Arra készülünk, hogy szeptemberben kompromisszumok nélkül, teljes bedobással indulhassunk újra, így már ezen munkálkodunk” – írta a Jurányi Ház.

Az Örkény Színház is hasonló álláspontra helyezkedett: „Augusztus elején kezdjük a próbákat, októberben pedig az előadásokat, ahogy ezt Mácsai Pál már több fórumon elmondta” – válaszolt a 24.hu kérdésére Deutsch Sándor, a színház sajtósa.