Hova mehetünk színházba, koncertre nyáron?

A nyári teátrumok jelentős része már kínál programokat a színházra és zenére éhes közönségnek, ám akadnak, akik júliusi indulással terveznek. A vidéki szabadtéri játszóhelyek programkínálatát gyűjtöttük össze.

Gyulai Várszínház


Egy lírai apokaliptikus vízióval, Acsai Roland Farkasok című drámájának ősbemutatójával indul július 3-án a Gyulai Várszínház évada. Kalandozás a kollektív és személyes tudattalanban az újrakezdés jegyében, Formanek Csaba rendezésében.

Bár a június végére tervezett Shakespeare Fesztivál elmaradt, az augusztus végéig elnyújtott évadban két Shakespeare-előadás kap helyet: a Tévedések vígjátéka júliusban, augusztus végén pedig a nyári sorozatot záró Hamlet, a Gyulai Várszínház és a nagyváradi Szigligeti Színház közös bemutatója Telihay Péter rendezésében. Szép nap, rút éj címmel egy koncerten idézik meg Shakespeare párokba szerkesztett szerelmes szonettjeit, a Desdemonium című, operát és kortárs táncot vegyítő est – az IN-PACT produkciója – Desdemona szemszögéből „meséli el” a Shakespeare-tragédiát.

Két további – koprodukcióban készülő – bemutatót tartanak nyáron Gyulán, az egyik augusztus elsején Visky András Pornó – Feleségem története című drámája Árkossy Árpád rendezésében, a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal együttműködésben. 

Augusztus 16-án Gyulán debütál Márai Sándor A kassai polgárok című drámája, a Nemzeti Színházzal közös produkciót Szabó K. István rendezi.

Augusztus elején – immár rendszeresen – szerveznek Erdélyi Hetet, amelynek programja idén is érdekesnek ígérkezik, például a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című előadásával, amely Elise Wilk kivándorlás témáját boncolgató darabjának első magyarországi vendégjátéka Sebestyén Aba rendezésében.

Szarvasi Vízi Színház


Június 12-én gálaműsorral nyitotta meg augusztus 22-ig tartó, tizedik évadát a Szarvasi Vízi Színház, amely egy hónapig minden este ingyenes programokat kínál az érdeklődőknek. Színházi előadások, koncertek, irodalmi és zenés estek valamint cirkuszi produkciók szerepelnek a repertoáron. Többek között a Győri Balett Anna Karenina előadását láthatja a közönség, Rákász Gergely koncertorgonista és Edvin Marton hegedűművész ad koncertet, és fellép a Csík zenekar.Győri Balett Anna Karenina

Ahogyan az elmúlt években, idén is műsorra tűzik a Monte Cristo grófját, A Megfeszített című rockoperát, valamint a My Fair Lady musicalváltozatát.

A gyerekeknek is számos programot kínálnak: Erich Kästner Két Lottiját a Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák társulat, Topolcsányi Laura Aladdin meséjét a Turay Ida Színház előadásában láthatják.

Esztergomi Várszínház


Az Esztergomi Várszínház Hubay Miklós Római karneváljával indítja az évadot július 4-én. A perifériára szorult, valaha ünnepelt színésznőről szóló előadás a marosvásárhelyi Spectrum Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója Pataki András rendezésében. Hubay Miklós történetének főhősét Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta, akit a kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmaztak. Pataki egy korábbi interjúban azt mondta: olyan drámát kerestek, amely méltó feladat elé állítja Farkas Ibolyát, az erdélyi színjátszás kiemelkedő művészét.

Az évad további részben számos határon túli: temesvári, zentai, komáromi és beregszászi vendégjáték, valamint a korábban bemutatott, Bakócz Tamásról szóló Tóth-Máthé Miklós dráma kap helyet.

Akadnak zenés, humoros produkciók: Laár András önálló estje, Szarka Gyula mesekoncertje, valamint Lezsák Sándor Nagypapa a bőröndben című komédiája a zentai színházzal koprodukcióban. A kicsiket várja a szokásos bábtábor, valamint szerdánként indul egy filmvetítős „vár a mozi” sorozat. Augusztus 17-18-án az esztergomi bazilika előtt adják elő az István, a király című rockopera „koncert keresztmetszetét” Novák Péter rendezésében.

Kultkikötő a Balatonnál


Július 3-án indul a nyári szezon a Balaton környéki Kultkikötőkben. Idén Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonföldváron, Balatonszárszón és Badacsonyban szerveznek színházi és zenés programokat. A nyitónap a legkisebbekről szól, a Kaláka muzsikál: Nálatok laknak-e állatok?

Másnap a szárszói Csukás Színházban Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs idézi meg Pilinszky János szellemét versekkel, próza részletekkel és dalokkal. Lesznek koncertek, fellép – többek közt – a Budapest bár, Bereczki Zoltán, Pély Barna, Bérczes Róbert, a Tátrai Band valamint a GRUND vígszínházi fiúzenekar, és lesz néhány színházi előadás is: a Táncórák Ulmann Mónikával és Józan Lászlóval, valamint az Indul a bakterház, a kaposvári Roxínház vendégjátéka.

Kőszegi Várszínház


A Kőszegi Várszínházban június elején elkezdődtek az Öreghíd alatt próbái, azonban Göttinger Pál „képzeletbeli ír darabját” idén biztosan nem tudják kijátszani. Pócza Zoltán igazgató a Kultúra.hu kérdésére elmondta: megtartják a bemutatót, de vélhetően – egyeztetési nehézségek miatt – az lesz az egyetlen előadás ebből a produkcióból. Három további premiert terveznek, ezeket – köztük a május végén zárt körben debütált Grecsó-történetet, a Verát – hamarosan műsorra tűzik, egyelőre a tervezett könnyítéseket várják. Azt remélik: legalább az egy háztartásban élők ülhetnek egymás mellé, mivel ez jelentősen növelné a lehetséges nézőszámot. Az igazgató hozzátette: a szokásosnál tovább, az augusztus 20-i hosszú hétvégéig játszanak majd.
Szegedi Szabadtéri

Július 17-én egy újragondolt Händel opera-bemutatóval, az Agrippinával indul a nyári évad az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A barokk operát egy vígjáték: a Legénybúcsú követi, majd a tavaly bemutatott komédiát, az Úrhatnám polgárt láthatja a közönség, végül pedig egy Hófehérke és a hét törpe balettel zárják az újszegedi évadot. A Dóm téren idén nem építik fel a nagyszínpadot, szerényebb körülmények között mutatják be júliusban az Akárki című 15. századi moralitásjátékot Bodolay Géza rendezésében, a címszerepben Zsótér Sándorral, majd augusztusban egy szimfonikus zenekari ajándékkoncerttel kedveskednek a közönségnek.

Szentendrei Teátrum


Szentendrén az Óbudai Danubia Zenekarral együttműködésben #kultszerenád várja az érdeklődőket a város különböző pontjain: lakóteleptől játszótéren át a Püspökmajorig számos helyszín alakul ideiglenes koncertteremmé. A teátrum első bemutatóját – az Orlai Produkciós Irodával közösen – augusztus közepén tartják. Didier Caron Hamis hang című kamaradarabja nem nélkülözi a krimibe fordulatokat, a rendező Ujj Mészáros Károly, az előadást Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor játsszák.

A Szentendrei Teátrum – a tervek szerint – a Ferenczy Múzeum udvarán játszik majd, a korábban tervezett bemutatók jelentős részét pedig ősszel tarthatják meg a Pest Megyei Könyvtár színháztermében.
Zsámbéki Nyári Színház

Július 5-én indul a zsámbéki nyári évad, amelynek fő helyszíne idén a frissen felújított Zichy-kastély sajátos atmoszférájú, nyitott belső udvara lesz. Tartanak előadást a Romtemplom középkori falai előtt, és néhány – gasztronómiához köthető – produkció a város kedvelt éttermeinek teraszain kap helyet. Folytatódik a #KedvesZsámbék! zenés irodalmi felolvasószínházi sorozat Seres Tamás rendezésében, olyan művészekkel, mint Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Vecsei H. Miklós, Borbély Alexandra, Kováts Adél, Csuja Imre, Hajdú Steve, Szilágyi Tibor, Balsai Móni, Wunderlich József, Beck Zoltán. Vendégül látják a zsámbéki színpadon Hobo egyik előadását, Mácsai Pál és Lukács Miklós közös Örkény-estjét, Kamarás Ivánt zenekarával, Kollár-Klemencz Lászlót az Ég az erdő című produkcióval, valamint Grecsó Krisztiánt és Hrutka Róbertet is.

Szombathelyi Weöres Sándor Színház a teraszon


Június 11-én Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című különleges drámájával nyitotta meg kapuit a szombathelyi színház. Az iráni szerző színpadi játékának érdekessége, hogy a darabnak nincs se próbája, se díszlete, nincs jelmeze, de még rendezője sem. A szövegét is csak a színpadon ismerheti meg a színész, az előadás pedig a közönség aktív bevonásával alakul ki a Krúdy-klub teraszán. A héten több előadást tartanak az egyszemélyes darabból.
Miskolci Nemzeti Színház szabadtéren

Június 12-én indult a miskolci évad a Nyári Színházban bemutatott Francia rúdugrással. Mohácsi István darabját – testvére Mohácsi János rendezésében – a héten is csaknem minden nap műsorra tűzik, és ahogyan változik a szabályozás, úgy hirdetnek meg újabb előadásokat, amint lehetséges, zárt terekbe is.