Nagy Viktor: „A kultúra jelenti az életerőt”

Tizenöt éves a Kultkikötő

Éppen tizenöt éves a Kultkikötő. Alapítója, igazgatója Nagy Viktor színművész – a Thália Színház tagja – a veszélyhelyzet idején még tartott attól, hogy a vírus ledönti a jubileumi évüket, ám szerencsére nem így lett: július 3-án nyit a Kultkikötő Balatonföldváron! Augusztus végéig játszanak majd – Földvár mellett – Bogláron, Szárszón, Fenyvesen és Badacsonyban. Nagy Viktor arról is beszélt a Fidelio.hu-nak, hogy Szárszón szobrot állítanak – közösen a helyi önkormányzattal – Csukás Istvánnak.
  • Emlékszem a kezdetekre. Hezitált.
    • Nem rémlik, hogy miért.
  • Azon töprengett: a tatai Öreg-tó környékén kellene a nyári színházi fesztiválját létrehozni, vagy valahol a Balaton mentén.
    • Igaza van, tényleg, már el is felejtettem ezt. Amikor aztán egy barátom körbevitt Balatonföldváron, s láttam a szabadtéri Bajor Gizi Színpad kapuján a rozsdás lakatot, nem vacilláltam tovább: azt éreztem, nekem kell fölélesztenem ezt a helyet, amely addig szunnyadt.
  • Le is verte onnan a lakatot?
    • Le. Szó szerint. Nyilván az önkormányzat engedélyével. Már csak az is erre kötelezett, hogy az ötvenes-hatvanas években itt volt a kaposvári Csiky Gergely Színház első nyári játszóhelye, én pedig a Kultkikötő megalapításakor a kaposvári társulat tagja voltam. Babarczy László szerződtetett oda. Természetesen adódott, hogy az első szezonunkat kaposvári előadással nyitjuk. A Veszett fejszét vittük Földvárra Mohácsi János rendezésében. Egyébként másért is történelmi volt a kezdet.
  • Amennyiben?
    • Nulla forintból vágtam bele az egészbe. Odaálltam a kaposvári kollégák elé, mondtam, hogy nincs pénzünk, mégis szeretném elindítani a földvári színházi bázist, tudnak-e velem jönni.
  • Kivétel nélkül igent mondtak, hálával gondolok vissza erre azóta is.
    • Megindító volt számomra, hogy erős összefogással támogatnak egy kollégát álmai megvalósításában. Az első szezonban hat vagy hét előadást játszottunk elszórva a nyári hónapokban. Az Orlai Produkció például már az első perctől együttműködő partnerünk volt. Tizenöt éve töretlen ez a szakmai kapcsolat.
  • Volt akkor a Balaton déli partján nyári színház?
    • Itt-ott játszottak, ám nem fesztiválszerűen. Én amolyan „szent bolondként” – na jó, a szentet inkább töröljük –, tehát kicsit bolondként ugrottam bele a Kultkikötő alapításába, szervezésébe. Nem igazán volt gyakorlatom az ilyesmiben. De csodás kollégáim lettek. Nélkülük a Kultkikötő – némi képzavarral – nem ért volna révbe. Már az első néhány év visszaigazolta: a balatoni nyári igények nem merülnek ki a sörben és a lángosban, egyre többen keresik a minőségi szórakozás lehetőségeit. Idővel ezt a felméréseink is alátámasztották, amelyeket a nézők körében végeztünk. Célunk volt az is, hogy a dél-balatoni környezetet a borkultúráján keresztül is megmutassuk a közönségünknek. Ha az ember jó bort iszik, akkor is kultúrát fogyaszt, nem csupán koncertekkel, színházi előadásokkal. A környéken számos remek pincészet van, sokhoz kapcsolódunk is. Kölcsönösen segítjük a térség kulturális és gasztronómiai életét.
  • Márta Istvántól, a Művészetek Völgye alapítójától hallottam: neki budapestiből kapolcsivá kellett válnia ahhoz, hogy megcsinálja a fesztiválját, ugyanis a helybeliek befogadása, támogatása nélkül nem ment volna. Hasonlóan volt önnél is?
    • Igen. Földvári, boglári, szárszói, fenyvesi lettem, néhány éve badacsonyi is, amikor kissé „átlógtunk” a túloldalra. Balatonivá vált a lelkem. Nem esett nehezemre. Mind a négy évszakban jelen vagyunk a kultúrával ezeken a településeken. Ha vége a nyári szezonnak, attól mi még maradunk a programokkal. Nagyon jó a kooperáció a települések vezetőivel, a különféle helyi közösségekkel. Látom a tó és a tóparti terek nyáron túli csendesebb arcát is, amely különösen szép és izgalmas. Sokat beszélgetek a helybeliekkel, jólesnek a visszajelzéseik, hogy a „Víztiszta kultúra” szlogenünket nem plakátmondatnak tartják, hanem szerintük ez a Balaton új arculata is.
  • Volt olyan pont az elmúlt tizenöt évben, amikor azt érezte, ennyi volt, nem megy tovább?
    • Éppen a napokban tartottam itt. Igyekeztem ezt palástolni a kollégák előtt.
  • El fogják olvasni ezt a cikket, lelepleződik.
    • Ők úgyis tudják, milyen nehézséget okozott nekünk is a veszélyhelyzet, mennyi mindent kellett szinte naponta újragondolnunk. És azt is tudják: semmit nem adok föl, megyünk előre. Azt gondolom, a kultúra jelenti az életerőt. Kultúrára, a kulturális együttlétekre most még nagyobb szükség van, még akkor is, ha esetleg egy ideig távolságot kell tartaniuk a nézőknek. Idén vélhetően sokan nyaralnak majd a Balaton környékén, nem mennek külföldre, itthon keresik a kulturálódás helyszíneit. Ott akarunk lenni a szemük előtt. Elvisszük hozzájuk Grecsó Krisztián Veráját, vagy akár a Rózsavölgyi Szalon Táncórák című előadását és más produkciókat.
  • Minden helyszínen tudnak játszani nyáron?
    • Abszolút. Július 3-án nyitjuk a jubileumi nyári szezont Balatonföldváron. Augusztus végéig lesznek rendezvényeink hétvégenként, illetve hétköznap is gyerekprogramokkal várjuk a családokat betartva az aktuális egészségvédelmi szabályokat. A nyári évadot a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közös zenés színházi produkcióval zárjuk, a Sándor Mátyással. Szemenyei János a zeneszerzője, a dalszövegeket Závada Péter írta. Bogláron tartjuk a premierjét augusztus 29-én feltehetőleg már az új boglári helyszínünkön, közel a Gömbkilátóhoz. De addig is játszunk a boglári Kápolnaszínpadon, amely valamikor szintén a kaposvári társulat nyári játszóhelye volt Földvár után. Nem mellesleg: megújul a földvári szabadtéri színházunk is, hamarosan indul az építés, jövőre fejeződik be. Úgyhogy az idei nyáron Kultikötő Piknikre készülünk Földváron, az előadások a színház előtti parkban lesznek, ott állítjuk föl a színpadot. Szárszón ránk bízták a Csukás István Színházat, és július végén a helyi önkormányzattal közösen szobrot állítunk Csukás Istvánnak. Balatonfenyvesen kertmozink lesz és gyerekszínházunk, Badacsonyba friss zenei formációkat viszünk.
  • Nem gondolt arra, hogy akár még több helyet bevonjon a Kultkikötő rendezvénykörébe?
    • Vannak megkereséseink, gondolkodunk is új együttműködéseken. De jelenleg arra koncentrálunk, hogy az eddigi magas színvonalat fenntartsuk. Ha úgy tetszik: most már a Kultkikötő brand kötelezi erre a Kultkikötő alapítóit.