$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Karantén levelek - Üzenet a zenés színházból - Dinyés Dániel válaszolt

A világjárvány lecsengésével sorozatunk utolsó levelét az Operabeavató előadások zenei vezetőjéhez Dinyés Dánielhez küldtem el. Számítottam rá, hogy nem hagyományos, sztenderd válaszokat fogok kapni tőle. Arra is gondoltam, hogy a zeneszerző, zenei vezető, zongoraművész, karmester, tanár Dinyés Dániel formabontó módon fog reagálni a levelemre. Az opera műfajról, színházról, történelmi, művészettörténeti kérdésekről vártam a gondolatait. S miközben készültem a vele való „levelezős” találkozóra, jelképesen már én is nyitottam a karantén kapuit egy utóirattal.

Megállapodásunk szerint a levelezésünket szó szerint olvashatják, ezzel talán stílusosan, beavathatjuk az olvasókat abba, hogyan is készült az anyagunk. A „karantén levelek” zárja sorait, de hogy Dinyés Dániel reflexiói záróakkordnak, vagy inkább felütésnek számítanak, azt döntse el a kedves olvasó.

...belső kommentek egy levél olvasása közben...

Kedves Dinyés Dániel!

Azért keresem fel levelemmel, hogy a világjárvány idején, zenés színházi híradásom során, legyen Ön a kalauzom, mikor az opera műfajáról tudósítunk!

(...mint egy új Vergilius a pokol egy új bugyrában...)

Beszélgetni még nem volt szerencsénk, de van személyes élményem arról a művészi tevékenységről, amelyet végez. Előadásait hallgatva, az volt az első gondolatom, egy olyan művésszel találkoztam, aki a magasztos felső polcról magabiztosan leemeli az operákat, és élő, megérinthető, közel hozható műként tárja - talán a műfajtól idegenkedő - nézők elé.

(...ha létezne felső polc, azt senki sem érné el, nemhogy én. Ez egy kényelmes önvédelmi reakció az emberekben, hogy valamiről olyanokat állítunk: magasztos; felső polc; elérhetetlen; túl van az én értelmemen; ezt én úgyse; piedesztál; bárcsak én is; ehhez én kevés; outsider; laikus vagyok. Így nem kell foglalkozni vele, nem kell megharcolni érte, ergo nem kell dolgoznom vele, ülhetek tovább a fenekemen és várhatom, amíg valaki majd megfejti nekem és ideadja egyben, szépen, kék szalaggal átkötve. Ha van valami, ami ellen mindig hadakozom akár előadóként, akár zenészként vagy színházi szakemberként, az a passzív zenehallgatás, művészetértés, a "leültem ide, kifizettem a jegyet, szórakoztasson!" ősi, lusta ösztöne. Az agyi tevékenység nélküli - zöldségként hallgatjuk a zenét, mint akit ide ültettek - állapot feloldása, elfelejtése. Minél kevesebb energiát teszünk bele részünkről a művek figyelésébe, annál kevesebb élmény fog minket érni. Amíg csak a betűk felismeréséig jutunk (ha jutunk), de nem vesszük rá az agyunkat, hogy felfogjuk a mondat külalakját is egyben, addig nem beszélhetünk tartalomról. És ha megvan a tartalom, azután jöhet csak a jelentés, utána pedig annak rétegzettsége, a számunkra legfontosabb kiválasztása. És ha ez megvan, akkor jöhet csak el az a mindennapi csoda, hogy: gondolat! Gondolat, ami mentén újabb gondolatok nőnek, amiket ha meg akarunk fogalmazni, akkor visszafelé kell indulnunk az előző úton: gondolat, rétegei, azoknak jelentései, tartalmak, azoknak megfogalmazása (avagy külalak), és a betű hogy mindenki számára felismerhető legyen. Ez a munka befektetés, sajnos, a minimum, amit egy zseniális mű kíván. Soknak tűnik, de az élvezeti értéke is exponenciálisan nő, minden egyes kör megtétele után. Erre való rávezetést csinálom én az előadásaimban. Minden mű karnyújtásnyira van. Csak legyen erőnk és főleg kíváncsiságunk kinyúlni érte...) 

A Hatszín Teátrum ad otthont jelenleg az Operabeavatónak, mely sorozatban, ebben az évadban Mozart Don Giovannijáról kaptak magyarázatot a nézők, hatalmas kacagások és meghitt figyelem kíséretében. Lassan lecseng a világjárvány, gondolkodtak már azon Göttinger Pál rendezővel, melyik operába avassák be a nézőket a következő évadban?

(...mivel 6 előadás maradt el a Don Giovanniból, de a nézők egyetlen jegyet sem váltottak vissza (micsoda kiállás ez a színházi dolgozók mellett!!!), ezért azokat természetesen bepótoljuk. Utána meglátjuk mi lesz, mert szükségszerűen csonka évadnak nézünk elébe...)

Vannak-e terveik, bizakodnak-e abban, hogy a színházi világba hamarosan visszatér a régi rend?

(...nevettesd meg Istent: beszélj a terveidről! Személy szerint én realista vagyok, az adott szituációban hiszek, nem a bizakodásban. A régi rend alatt, ha azt értjük, hogy az emberek színházba járnak, akkor abban biztos vagyok, hogy visszatér, mert ősibb és erősebb kényszer ez, mint gondolnánk. Ha régi rend alatt, a színház utóbbi években tapasztalt folyását értjük, akkor az szuper lenne, ha nem térne teljes egészében vissza. De biztosak lehetünk benne, hogy a pánik a rosszat hagyja meg és a jót irtja ki, mert természetéből fogva ez az egyetlen lehetséges útja. Mivel a jó döntésekhez és változtatásokhoz merészség kell elsősorban, tisztán látó logika és higgadtság, ezért jól elképzelhető, hogy a pánik mit okoz. Ez a pánik az utóbbi 15 évben jól végigkövethető a kulturális elképzelésekben és döntésekben, nem csak most a járvány alatt és következményeként. Ezt egy porcikám se kívánja vissza. Épp ezért biztos, hogy visszajön...)

Sokan szeretik az operát, élvezik, de talán más élmény lehet gyönyörködni a muzsikában, és más mikor valaki érti a történelmi, zenei, dramaturgiai összefüggéseket. Operabeavatóra menni olyan, mintha egy történelmi kulisszajáráson lenne az ember.

(...micsoda dolog lenne, ha végre az emberek a történelem hallatán nem a múltra gondolnának, hanem a jelenre. Nem kulisszára, hanem a lényegre. Ugyanis a történelem következménye a jelen, minden idegszála a jelen testébe van bekötve. Ha nem mozog egy ország bal oldala, csak meg kell nézni hová vannak bekötve az idegek, mi nyomta el a mozgató ideget a történelmi múltban és azonnal látható lenne a megoldás. Rángatózó idegek, elhalt területek, túlburjánzó részek, mindegyik a "múltba" van bekötve. Azt kéne felfedeznünk végre, hogy ha valamit megtanított nekünk az eltelt idő, hogy a történelmünk velünk élésében van a jövőnk. Attól hogy letagadjuk, vagy nem vesszük figyelembe, hogy nyakunkba szuszog a múlt, attól az még kínzóan ott és közel lesz hozzánk. Hogy ez a közelség állandó stresszt, menekülést, ergo pánikot okoz, vagy megértjük mit akar, barátunkká és szövetségesünké tesszük, na, az már a mi döntésünk. Szembe nézni a múlttal, sokkal találóbb és pontosabb kifejezés, mint azt az emberek gondolják...)

Vannak olyan tételei, szabályszerűségei az operáknak, amit ha tudunk, máris közelebb kerülhetünk, hogy jobban megértsünk egy-egy művet?

(...sajnos nincs instant művészet, amit ha így és így adagolunk, mindig csokis muffin lesz a vége. A művészet, mint az ember, mindig egyedi, így a kulcsok is egyediek. Az a művészet, ami mindig ugyanazt a választ köpi ki a végén, úgy hívják: ideológia. Ha van alapszabály a megértésnél: nyitottság és figyelem, keressük a számunkra érdekest. Ne érdekeljen, hogy a mellettem ülőnek mi tetszik, mert mi nem a mellettünk ülő életét fogjuk folytatni, miután kimentünk a teremből. Ahogy egyéni gondolatunk van, úgy egyéni fülünk is. Halljuk meg azt, ami csak nekünk tetszik, és akkor máris azt fogjuk érezni, hogy Verdi csak nekünk árult el valamit az ő gondolatai közül. Mesélő nagypapánkká válik, ha mi is családtagként bánunk vele. Ha elérhetetlen zseniként tekintünk rá, akkor úgy is fog viselkedni velünk szemben. Én meg szívesebben beszélgetek/nék a nagyapámmal az ő élményeiről, minthogy egy távoli zseni óbégatását hallgassam az élet nagy dolgairól...)

Mely operákkal érdemes kezdeni annak, aki most szeretne megbarátkozni a műfajjal?

(...hallgasson 5-6 féle operát, és amelyik tetszik, avval kezdje. Ha már szeretne megbarátkozni valaki valamivel, már nyert ügye van a barátkozandó félnek...)

Tetszik nekem az a humor, csipkelődős lazaság, amellyel a szerzőkről beszél, oly könnyen és felszabadultan fogalmaz, mintha csak időn, téren átlépve egy szalonban, kávéházban, színpadi takarásban beszélgetnének és kritizálnák egymás darabjait, munkáit. Mint aki úgy ismeri és érti a különböző korok zeneszerzőit, ahogy ők sem ismerhetik saját magukat, hiszen ők nem tudhatják, hogyan vélekedik majd róluk az utókor.

(...bár így lenne, hogy így ismerem őket...)

Akár térben, akár időben be tudja határolni a saját kedvenc szerzőit, vannak egyáltalán kedvencei?

(...van akiket jobban értek másoknál, de ha ettől a kedvenceim lennének, az elég szánalmas képet festene rólam. Azért szeretni valakit, mert értem mit beszél, nem gilt. Sok mindenki van, akit fontosabbnak tartok azoknál, akiket szeretek, bár nem szívesen lettem volna egy szobában velük hosszabb ideig. Kiskorom óta a zene lett a kedvencem, nem az emberek. Ezért is lettem zeneszerző, hogy a zenével foglalkozzam, véletlenül sem az emberekkel a hétköznapokban. A zene mellbevágó őszintesége a kedvencem az emberekkel szemben...)

A hatalmas gazdag palettáról azért vannak kiemelt szerzők Wolfgang Amadeus Mozart, Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, akik művei nélkül a nagy operaházak nem hirdetnek évadot. Azon kívül, hogy ezek mind zseniális művészek és művek, van egyéb oka is ennek?

(...talán az, hogy ezek ember központú zseniális művészek és művek...)

Itt jegyzem meg félve, hogy az operett színpadokon sokkal markánsabban van ez jelen, talán az operett műfajának kiteljesedése sem következett be, hamar lépett a zenés színház egy következő korszakába. Jól látom én ezt? Lett volna potenciál az operettben, hogy nagyobb kiteljesedést érjen meg?

(...úgy felfogni a zenés színpadot, mintha egy egyenes ágú fejlődésnek lennénk tanúi, az azt jelentené, hogy Mozartnál jobb Szörényi Levente. Ezek a műfajok (opera, operett, musical, kabaré) egymás mellett élnek és léteznek. Manapság kevesebb operett születik, de ahogy látom a jelen haladását, még meg fogjuk érni, hogy több fontosabb operett is keletkezzen. Elég megnéznünk a történelemben az operett nagy korszakait, hogy rájöjjünk mi ellen és mit feledtetendő született meg. Ez alakulhat most is így, nem kell sok hozzá. A történelmi, társadalmi helyzetek hívják elő a művészet ágait, műfajait, nem az évszámok. Mindegyik műfaj él, de nem összemérhető. 2 kg ribizli egész más köbmétert foglal el, mint két kiló dinnye, pedig gyümölcs mindkettő...)

Az emberi problémák teljes tárháza fellelhető az operákban, mondhatni mindent megírtak már az elődök. Rajtakaphatók olyan szerzők, akik elődjeiktől merítettek elemeket, karaktereket, témákat, vagy ez egyáltalán nem volt jellemző a szerzők körében?

(...az alkotó művészetben mindig mindenki lop. Idáig mélyen emberi a dolog. A művész ott kezdődik, amikor viszont amit ellopott, több ezerszeres értékben adja vissza több ezer embernek. Ez már nem annyira mélyen emberi, mint azt körültekintve láthatjuk...)

Talán nem túlzás állítani, hogy a mai zenés színház abból a bölcsőből nőtt ki, melyben a 16. század végén Firenzében, az ókori görög színház, és a hangszerkísérettel ellátott éneklés gyermekeként megszületett az opera műfaj. A gyermek csak nőtt, növekedett, világhódító útra indult, és világutazása során négyszáz év alatt csodálatosan kiteljesedett.
De mintha klasszikus zenei gazdagságának elérte volna a csúcspontját, és a zenében új utakat keresne arra, hogy a modern ember érzéseit kifejezze.

(...Leonardo azt írta, hogy a festészet elérte a tökéletességet Giotto-nál, nincs hova tovább. Berlioz ugyanezt leírta Beethovenről. Mindig volt a tökéletesen túl egy új tökéletes. Mert annak a kornak a tökéletes válaszát keresték meg. Ha valamiben változott ez korunkban, az annyi, hogy lehetőség nyílt számunkra könnyen elmerülni a múltban a hangrögzítés által. Könnyebb előállítani a múltat (bekapcsolom a zenelejátszót), mint elmenni és meghallgatni a jelent (modern koncertre járás). Ezáltal kialakult az az emberi reflexünk, hogy jóérzéssel nézzük vissza azokat a problémákat, amelyek már egyszer olyan szépen meg lettek oldva. Büszkék vagyunk a múlt megoldásaira, miközben a jelennek a kérdéseit sem fogjuk fel. Doktorai lettünk az elmúlt időknek és problémáinak, ami remek, de nem tettük meg a következő művészi lépést: a tudásból a jelen problémáira fókuszálni és nekifutni újra és újra a megoldásának. Olyan ez, mintha egy kormány mindig csak régészeti feltárásra és restaurálásra adna pénzt, új lakóépületekre soha. A múlt nagy megértései, ha a kiinduló pontja is a múlt, akkor nagy elvesződésekkel is jár, mert nem a jelen problémája az alapja. Olyan, mint a filmbéli Jumanji társasjáték...)

Tudom, hogy követi a mai zenés színház változásait, mi a véleménye róla? Budapesten néhány utca ölelésében láthat a közönség kortárs operát, revüt, zenés party-t, zenés űrexpedíciót, musical show-t, musical-t, rockoperát, daljátékot, operettet, operát. Mi a véleménye erről a sokszínűségről?

(...műfajilag valóban sokszínűség van, sajnos műfajon belül vannak az egyhangúságok. Fontosabb lett a műfaji megfelelés, mint maga a mondanivaló, aminek ezt vagy azt a műfajt választom kifejezésnek. Mára nagyon sokszor már nem a gondolat határozza meg a műfajt, hanem a műfaj a gondolatot. Ez kétségtelen biztonságot ad a hallgatónak és művésznek egyaránt, kevesebb megerőltetést, jobb megítélhetést, hisz ismerjük szabályait, lehetőségeit, díjakat helyez kilátásban, mert van kategória, ahol indulhat, de slendrián és felületes lesz tőle minden. Ez 90%-ban jelen van itthon és a világban egyaránt. Hozzátéve, ez mindig is volt, de a százalékos aránya átlagban 70-30, izgalmasabb időszakokban 60-40 volt az arány mindig is a kommersz javára. Ez nem baj, mert a kommersz teremti azt az átlagot, amihez képest kiugró vagy forradalmi valami. Ha minden forradalmivá válik, akkor az lesz az új kommersz. Ergo szükségszerűen és elkerülhetetlenül az újdonság van kisebbségben, ez természetéből fakadóan ilyen. De összetéveszteni a többséget a jóval, illetve a kisebbséget a jóval, ugyanakkora hiba. Nincs összefüggés arányok és minőségek között. A londoni West End minőségi kommersz. Szőllősy András zenéje minőségi kisebbség. Az ellenpéldák pedig sajna számtalanok...) 

Ebben a sokszínűségben egy friss irány Székely Kriszta Monteverdi Poppea megkoronázása „prozoperája” a Katona József Színházban, zenei vezetője a darabnak. Mit gondol arról, meghonosodhat az opera feldolgozásának ez a módja a zenés színházakban?

(...nem hinném. Ez egy izgalmas vadhajtása a zenés színháznak. Aztán ha egy rózsanemesítő a vadhajtásban is meglátja a lehetőséget és új virágot tud kinevelni belőle, kérem, tegye! Ezt majd a későbbiekben meglátjuk. De ennek a kísérletnek meg kellett születnie mindannyiunk okulására. És ez az egyik alap lényege a művészetnek, hogy semmit ne hagyjunk kitalálatlanul, soha nem tudhatjuk, mi vezet egy későbbi fontos megoldáshoz.)

Azt hihettük, hogy a járvány idején volt alkalom gondolkodni, tervezni bőven, de lehet, hogy mindenki csak elmaradásokat pótolt és a művészet magasztos eszméje helyett csupa praktikus kérdéssel volt elfoglalva. Hogyan fejeződött be a tanév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol rendező szakos hallgatókat tanít? Ott is nagy változások jönnek.

(...ezekről a változásokról jelenleg annyit tudunk, hogy gyorsan kell megcsinálni. De a miértet és a hogyant (ezt a két csöpp dolgot) én egyáltalán nem tudom. Annyit azonban biztosan tudok, hogy az interneten való tanítás ezen a területen teljes ostobaság. Ez a terület nem ilyen és nem is tud azzá válni, amit elvárnának a PC jegyében. Arra jó volt ez az időszak, hogy kiderüljön, ha nincs személyes élő kontaktus ezeknek a tárgyaknak a tanításában, akkor maga tárgy sem létezik. Csak úgy, mint az, amivel foglalkozik: a színház.)

Megköszönöm, ha válaszol levelemre és ott fejezhetjük be „karantén levelezésünket” a járvány lecsengésével, ahonnan valamikor a zenés színház elindult, az opera műfajában.

Üdvözlettel:

Jagri Ágnes

Ui.: Leírtam még néhány kérdést, amik foglalkoztatnak engem.

(...na most jön a fekete leves...)

Az első négy kérdés talán ebbe a könnyed műfajú levelezésbe is beleillene. Megköszönöm, ha válaszol rá, beleszerkesztjük a levélbe, de nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni. Ennek a rovatnak az a lényege, hogy hírét vigyük a produkcióknak. A többi kérdés csupán elméleti síkon került a papírra. Talán lesz alkalmam egyszer, hogy meghallgassam a véleményét.


Mennyire értő a magyar operaközönség?

(...ugyanannyira, mint bármely más operaközönség a világon. Azt az operajátszást érti, amihez hozzászokott, amire rá lett nevelve. Összehasonlítgatni, mértékegységet állítgatni más országok elvárásai szerint olyan, mint a Niagara vízesést várni a Szalajka völgyben. Lehetünk csalódottak a méretbeli különbségek láttán, vagy megláthatjuk, hogy a vízpára mindenhol és mindig szivárványt hoz létre a napsütés hatására.)

A magyar szerzők műveit hogyan értékeli a műfajon belül?

(...bár sokan lennének! De jelenleg, még ha a barokk, csak olasz zeneszerzőinek a számát összevetjük a mi összes korban lévő operaszerzőnkkel, nem mi állunk nyerésre. Nekem nem értékelni kell őket, hanem előadni, tulajdonképpen válogatás nélkül. Aztán majd szétválogatja az idő a dolgokat. Ki az, aki a magyaroknak fontos, ki az, aki a világnak. Ki az, aki unikumként él és az is maradt, ki az, aki majd közügy lesz. Jelenleg nagyobb baj a honi zeneszerzésben a szakmai felkészültség hiánya, mint a darabok száma.)

Van-e lehetőségük a magyar operaénekeseknek, operaénekesnőknek, hogy kvalitásuknak megfelelően legyenek színpadon itthon és külföldön?

(...jelenleg, menedzser rendszerben működik az egész opera világ, maffianisztikus beütéssel. Az összefonódások soha nem voltak ennyire világméretűek, sem ennyire kifinomultak. Minél nagyobb a hirdetett transzparencia, annál élesebbek a kések is. Olyan összefüggési rendszerek vannak, melyeknek mozgató rugóiról, miértjeiről a jelen kor énekeseinek fogalma sem lehet. Nincs összefüggés kvalitás és előadásszám közt. A rendszer érdeke a minőségi káosz, amit minden erővel fenntart. Muszáj táplálni a világszínvonal kifejezést, hogy lehessen éheztetni az énekeseket, előadókat annak eléréséig. Persze ez csak korlátozott számú esetben fog megtörténni, mutatóba. Ha csak beleásunk az '50-es évek olasz harmad vonalába, döbbenetes felfedezéseket fogunk tenni minőség terén. Majd jött Karajan és a globális sztárrendszer, ami piacot, ezáltal keresletet szült, ezáltal pénzt, rengeteg-rengeteg pénzt. Viszont ez a mennyiségű pénz már nem pénzt, hanem hatalmat fial és befolyást. A művészetnek meg ehhez a kettőhöz semmi köze, ugyanis innentől kezdve mindenki játékszernek tekinthető, nem embernek az opera-biznisz világában. Ilyen játékszerek az énekesek is, köztük a magyarok is természetesen. Kvalitásának megfelelő helyen van? Mára arra változott a kérdés: kvalitásos helyen van? Némelyik igen, némelyik nem. Pont annyi van ott, hogy a többi úgy érezze magát, ő azt soha nem érheti el, úgyhogy beéri evvel a kevéssel is, amit adnak. Win-win. A kvalitásos hely azt visz, akit akar, olcsón, a nem kvalitásos helyen meg félelemmel telt hálával énekelnek azok, akik maradtak. Senkinek nem érdeke ezt felrúgni az igazi vezetők közt, hisz mindenki jól járt. Ebbe a rendszerbe elvétve becsúszhat jó előadás is, amit valóban az énekesek, előadók kvalitásai építenek fel és akkor a többit lehet "nem jött ki a lépés; nem volt szerencsénk; kis ország vagyunk; túl nagy ország vagyunk; kevés a lehetőség; túl sok a lehetőség" kárára felírni. Mára sokkal inkább hasonlít a művészi előadó pálya egy szerencsejátékra, mint egy ok-okozati döntéssorozatra.) 

Eljut-e ma az opera a vidéki Magyarországra?

(...valamennyire el, bár nem eléggé. Jó lenne decentralizálni végre a művészi életet itthon, elhinni, hogy nem a fővárosban kell minden problémát megoldani. De ebben sosem jártunk elől, elég a történelmünkön végig tekinteni.)

Az opera műfaj mennyire kiszolgáltatott a színházi vezetőknek?

(…minden színházi műfaj a kinevezett vezetőknek van kiszolgáltatva, ez a természete. Ahogy egy cég az igazgatójának, kosárcsapat az edzőjének, a hír az újságírójának. Nincs ebben semmi új, sem rossz. Így működik a rendszer. A működtetés mikéntje, na, az már egy másik dolog.) 

Mennyire vált el a színházi szakma a politikai irányelveknek megfelelően? Van-e politikai szempontból elit a művészvilágban? Szabad ezt meglátni, szóvá tenni, vagy aki ezt megteszi, annak vége van?

(...az első kettő egy álnaív kérdés, vagy az utóbbi 15 évet barlangban élte le az, aki erre nem tudja a választ. Az utolsó kérdése meg olyan szobába löki be az embert, ahol nem lehet odanyúlni valamihez anélkül, hogy fel ne borítson valamit az ember feleslegesen. Ez a probléma az ideológia szintjén fut jelenleg itthon, és mint mondtam, engem a művészet érdekel, ami minden helyzetben más eredményre jut. Ezek a vitatkozások, meg mindig ugyanarra két válaszra jutnak ki: igen! Nem! Ez meg számomra nem életszerű.) 

Mit szól a Színház – és Filmművészeti Egyetemen történő, várható változásokhoz?

(...nem vagyok benne a Színmű életében annyira, hogy tudjam erre a mindenre kiterjedő választ. Ha félni, vagy tartani kell valamitől, az nem az én reszortom, réges rég elhatároztam, hogy ezt kiiktatom az életemből. Ha valamifajta ideológiai ütközés várható a mostani problémák mentén, hát istenem. Majd 10 év múlva jön egy másik ideológia, ami ugyanúgy fogja hirdetni a maga igazát. Ideológia okán még soha sem volt senki jó vagy rossz. Major, Gobbi, Várkonyi, Gábor Miklós, Cserhalmi, Eperjes, Dörner, egyiküknek sem a színészetén látunk ideológiai kihágásokat, csak azt, hogy pazarul játszanak. Hogy ideológiailag milyen történelmi helyzetben, ezáltal iskolákban nevelkedtek fel, vessük össze avval, hogy milyen színészek lettek. A későbbi emberi taralomért már ők felelősek, nem az intézmény. A mostani változások lényegi problémáját abban látom, hogy megint a cél nem világos. Miért vetettük fel ezt problémaként? Mi is az igazi kérdés, amit meg kellene válaszolni a Színműnek, mint intézmény? Mivel sejtetős a kérdés, nem lehet pontos válasz sem, mert vaktában lövöldözünk a gondolatainkkal, hátha eltaláljuk az igazi kérdést. De egy intézménynek a szakmáról kell szólnia. Ha nem arról szól, akkor megszűnik intézménynek lenni.)

forrás: https://zene.hu
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,246,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,35,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,35,bohémélet,64,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,8,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,6,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,17,falstaff,1,fekete-fehér,41,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,69,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,76,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,3,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,459,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,372,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,610,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,317,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,225,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,62,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,71,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Karantén levelek - Üzenet a zenés színházból - Dinyés Dániel válaszolt
Karantén levelek - Üzenet a zenés színházból - Dinyés Dániel válaszolt
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2020/06/karanten-levelek-uzenet-zenes.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2020/06/karanten-levelek-uzenet-zenes.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content