AZ ELŐZŐNÉL IS SIKERESEBB ÉVADOT ZÁRT A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ

Bizalom és munka – ez a Szegedi Nemzeti Színház működésének alapja, mondta Barnák László főigazgató a társulat évadzáró ülésén. A koronavírus járvány jelentős mértékben befolyásolta az intézmény tevékenységét, de ezzel együtt sikeres évadot zárt a színház, szeptembertől pedig változatos műsor várja a nézőket.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Szegedi Nemzeti Színház, ahol Barnák László főigazgató értékelte a csonka évad eredményeit, beszámolt a több mint 100 millió forint értékű fejlesztésről és kiosztotta Dr. Kozma Józseffel, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnökével Szeged Megyei Jogú Város művészeti díjait.

A főigazgató összegzőjében elhangzott, hogy társadalmi szerepvállalás keretében a teátrum adott otthont a Korábban Érkeztem Alapítvány jótékonysági műsorának, farsangi jelmezversenyének. A Szeged Első Lions Club és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club szintén szervezett jótékonysági rendezvényeket a Nagyszínházban, valamint a Valahol Európában musical jubileuma kapcsán online, beszélgetős műsort szervezett, melynek bevételéből a teátrum művészeti munkáját támogatta. A művészek aktívan részt vettek a városi rendezvényeken, a fogyatékkal élők színházi élményét biztosítva pedig jelelt és narrált előadásokat is műsorra tűzött az intézmény. Mivel a járvány miatt március közepétől bezárta kapuit a nézők előtt a színház, intenzív online jelenléttel igyekezett szórakoztatni a közönséget a karantén alatt.

A pandémiás időszak alatt a próza- és az operatagozat bizonyos előadásai elérhetővé váltak a színház YouTube csatornáján, a legifjabb nézőkre gondolva pedig Kököjszi és Bobojsza történetét olvasták fel a színészek. A helyzetre reflektáló videós tartalmak is létrejöttek: A Kis suttogás és a Hiányzol, kedves néző Horgas Ádám főrendező irányításával, A kör négyszögesítése című rádiójáték Szegezdi Róbert rendezésében és a Parasztbecsületben hallható Húsvéti kórus az énekkar előadásában. Mindezt több mint 145.000 néző látta.

A veszélyhelyzetben a Szegedi Nemzeti Színház lehetőségeihez képest vigyázott munkatársaira, senki sem kényszerült fizetett szabadságra, rendkívüli munkavégzésre. A július 1-től életbe lépő törvényi változás értelmében megszűnik a közalkalmazotti státusz a közművelődési szektorban, ami közel 180 munkavállalót érint az intézményben, a pontos részleteket azonban még nem lehet tudni.

Idén is gazdag, változatos műsorral készült a színház, a visszajelzések és a telt házak pedig igazolták, hogy jó irányba halad a teátrum. Az előző évhez képest 327 (10,98%) felnőtt és 370 (2,82) gyerek, illetve ifjúsági, azaz összesen 697-tel több bérletet vásároltak a szegediek, így 9,6%-kal, 7,166 millió forinttal emelkedett a bérletbevétel. Az intézmény drámapedagógiai programjában, a Kooperálóban összesen 1.716-an vettek részt.

Az idei évadban a vendégelőadások mellett a 10 saját bemutató valósult meg, az 5 továbbjátszással együtt 15 darab volt repertoáron. Ez összesen 246 előadást jelent, melyből 222 a saját előadások száma. Az előző évad hasonló időszakához képest ez 16 előadással jelent többet, ami jól mutatja, milyen intenzív munka folyt az intézményben március közepéig. A csonka évad ellenére Nagy- és Kisszínházi viszonylatban átlagosan 5%-kal emelkedett a nézőszám az elmúlt évhez képest, vagyis 7.907-tel több néző váltott jegyet, így 85%-os látogatottság mellett 91.458 volt a csonka évad teljes nézőszáma. Ez az eredmény a társulat és a város közös sikere, hiszen arról árulkodik, hogy a szegediek szeretik a kultúrát, nyitottak és hajlandók rá áldozni. A tavasszal elmaradt előadásokra további 20.000 nézőt várt volna a színház, az anyagi kiesés az elmaradt színpadi bérlésekkel együtt összesen 90 millió Ft.

Szeptembertől zenei vezetőként Dinyés Dániel zeneszerző érkezik a Szegedi Nemzeti Színházba, aki korábban a Bárka Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház zenei vezetője volt, tanít a Színművészeti Egyetemen és a Zeneakadémián, tucatnyi színházi produkcióhoz szerzett zenét, az Operaházon kívül számos színházban dolgozott országszerte, és 2013 óta tartja nagysikerű Operabeavató sorozatát.

A 2020/21-es évad célkitűzése, hogy tovább növekedjen az intézmény presztízse és ezzel együtt emelkedjen a nézőszám. A két legfontosabb szempont az értékek megőrzése és az élmény növelése, melynek jegyében ismét változatos, színvonalas műsorra számíthat a szegedi közönség, valamint jelentős, díjazott vendégrendezők munkáit is láthatja.


A tervezett műsor:

Nagyszínház
RENDEZŐ / SZERZŐ / CÍM / MŰFAJ
Horgas Ádám / George Orwell / 1984 / színmű
Toronykőy Attila / Richard Wagner / Tannhäuser / opera, koncert
Méhes László / Presser-Sztevanovity-Horváth / A padlás / félig mese, félig musical
Juronics Tamás / Wolfgang Amadeus Mozart / Szöktetés a szerájból / opera
Horgas Ádám / Kander-Ebb-Fosse / Chicago / musical
Kovalik Balázs-Toronykőy Attila / Giacomo Puccini / Turandot (felújítás) / opera
Juronics Tamás-Enrico Morelli / Bartók Béla / Concerto / kortárs balett
Alföldi Róbert / Székely Csaba / Mária országa / színmű

Továbbjátszások: Mágnás Miska, Matyi elszabadul, Valahol Európában

Kisszínház
RENDEZŐ / SZERZŐ / CÍM / MŰFAJ
Keresztes Attila / Darvas-Pintér / Parasztopera / zenés krimi-ballada
Barnák László / Anton Pavlovics Csehov / Sirály / színmű
Juronics Tamás / Blue / kortárs balett
Benkó Bence-Fábián Péter / Peter Shaffer / Black comedy / vígjáték
Szikszai Rémusz / Martin McDonagh / Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag / fekete komédia

Továbbjátszások: Virágot Algernonnak, Időfutár, Illatszertár, Johanna

+ Operabeavató sorozat

Összesen 13 bemutató és 7 továbbjátszás, azaz 20 produkció lesz a repertoáron a következő évadban, továbbá havi egy alkalommal Operábaavató sorozat indul Dinyés Dánel és Göttinger Pál vezetésével.

A 2019/20-as évadban az alábbi elismerésekben részesültek a Szegedi Nemzeti Színház művészei:

Jakab Tamás színművész - Szeged Kultúrájáért-díj
Varsányi Anna műfordító, dramaturg - Kölcsey Érem
Kismárton Ilona énekkari művész - Énekkari Nívódíj (az énekkar szavazatai alapján)
Pávleti Szilvia operatitkár - Vaszy Viktor-díj (az operatársulat szavazatai alapján)
Kiss Róbert balett-táncos - Imre Zoltán-díj (a Kortárs Balett szavazatai alapján)
Rétfalvi Tamás színművész - Makó Lajos-díj (a drámai tagozat szavazatai alapján)
Benkocsné Kóródi Erika díszletvarró tárvezető - Varga Mátyás-díj (műszaki munkatársaink szavazatai alapján)