$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Az Öreghíd alatt - A Kőszegi Várszínház ősbemutatója

Június 28-án vasárnap egy egészen különleges ősbemutató volt Kőszegen: idén csak egyetlen este látható Göttinger Pál darabja, amit ő maga írt és vitt színre. Az Öreghíd alatt műfaji meghatározása szerint képzeletbeli ír darab két felvonásban, aminek története Észak-Írország egy tengerhez közeli, kitalált szegletében játszódik napjainkban.

A Kőszegi Várszínház minden nyáron saját bemutatókkal és visszatérő művészek vendégjátékával kényezteti el közönségét. Idén úgy gondolták, összegyűjtik azokat a színészeket, akikkel kiváló kapcsolatot ápolnak és már felléptek a Várszínház deszkáin, így a színdarabban résztvevő művészek köre már az elején kialakult. Göttinger Pál valósította meg azt elképzelést, hogy olyan darabot írjon, amelyben mindenkinek nagyjából egyenrangú szerepe van, és mindenki talál benne személyes, őt megszólító feladatot. Ennek apropóján született egy nyári zenés, szórakoztató darab 11 dallal, tánccal. A zenét ír népdalokból inspirálódva írta Sebesi Tamás és Némedi Árpád.

A történet szerint Észak-Írország és Írország alig észrevehető határán van egy képzeletbeli falu. Nincsenek sokan, mindenki ismerik egymást. A történet estéjén, amikor kint tombol a Ciara hurrikán, a kocsmában gyűlnek össze híreket hallgatni, várni, mi lesz a Brexit-szavazás vége, vajon valóságossá válik-e a képzeletbeli falut kettészelő, eddig láthatatlan határ?

A szereplők egyszerű, hétköznapi emberek, de az este során mindenkiről kiderül, hogy érdekes, szomorú sorsa van, és nem az, akiknek - elsőre - látszik. Mrs Flannigan, özvegy csaplárosné (Ullmann Mónika) az igazi háziasszony megtestesítője, gondoskodó, jószívű és segítőkész mindenkivel. Mrs Poltergeist "Pötyi mama", nyolcvan év körüli takarítónő (Grisnik Petra), aki első pillanatban egy „kicsit flúgos öreglánynak" tűnik, de aztán nagyon határozott lesz és mindenkit „eligazít", ahogy az idős asszonyoktól ez megszokott. Megjelenése és alakítása olyan nagyszerű, hogy csak kizárásos alapon tudtuk megmondani, ki személyesíti meg Dolák-Saly Róbert Anti bácsijának női verzióját.

Rókaszerű Milligan, az önkormányzat közszolgája (Némedi Árpád) a társaság „eszének" tartja magát, neki is vannak kisebb-nagyobb mulasztásai, bűnei, amelyekre a történet előrehaladtával fény derül. Paddy O'Reilly, vikárius (Göttinger Pál) mindenről mindent tud, mindent ismer, ő a "mindenhez is értő" klerikus, aki kedveli a temetéseket, mert azok hoznak némi pénzt számára.

Az ír bevándorlás-politika példája Vietnámi Gyurika, a világítótorony őre (Kálid Artúr). Az ő története sem éppen romantikus lányregényekbe való: a tengerből mentették ki, mint menekültet, majd a kocsma mellé építettek neki egy kis szobát, és a falu jóindulatát élvezve kapott állást a világítótoronyban. De az idáig vezető úton rendesen pakolta a sors a göröngyöket elé... És itt van Jeremy Lannigan, a vak hajléktalan (Epres Attila), akinek élete szintén sok-sok kínt és szenvedést tartogatott. A darab végére tudjuk meg, hogy mi történt vele valójában - az Öreghíd alatt.

Az ír falusi kocsmában a helyi emberek a napi hírekről beszélgetnek, a pia hitelre van, és aki itt belép, az indítson mindenképp töménnyel - akár itthon is érezhetnénk magunkat, de erre az analógiára még visszatérünk. (Érdemes a színpad jobb oldalán található kis piktogramokra figyelni, amik mellé Mrs Flannigan folyamatosan húzza a strigulákat a fogyasztás függvényében! Nem lőjük le a poént, akár a szünetben is "megsasolhatóak" a "beszélő avatarok").

A kis kocsma belterjes közösségének hamar szemet szúr az a két idegen, akik a viharból bemenekülnek ide - egy fiatal pár. A lányt (Saoirse MacCumhaill, Trokán Anna alakítja) mindenki ismeri látásból: ő Fiona MacCumhaill-nak (Ecsedi Erzsébet), az özvegy gengszterfőnöknőnek az egyetlen lánya, aki szerelmével (Sean Mooney, Bálint Ádám) próbál megszökni anyja zsarnoksága elől. A kis település lakossága kétségek között ad menedéket nekik: az életüket féltik, mert MacCumhaill emberei minden bizonnyal a hőszerelmes fiú vérét ontják majd, és mindenkiét, aki segített nekik a bújtatásban. Végül meggyőzik a rémült fiút, hogy a nagy vihar idején a kocsmában biztonságban vannak. Egyedül a lány, Saoirse tudja: anyja bármilyen özönvízen átkel, hogy elkapja őket.

Ám úgy tűnik, a társaságban valaki nem tud titkot tartani... kisvártatva fúriaként érkezik meg az anya, ez az erős és kegyetlen asszony, hogy beszéljen a lánya fejével, és móresre tanítson mindenkit, aki szerint az embernek joga van a szíve szerint dönteni az élet dolgaiban. Ehhez humánerőforrása Satu, a verőember (Sebesi Tamás, aki egyben a darab zeneszerzője is). A helyzet reménytelennek látszik, közben a szavazás eredménye is kiderül, amitől senki élete sem lesz ugyanaz innentől.

A kétrészes zenés vígjáték szerelemről, sorsról, kötelességről, régi adósságokról, közösségről és az adott szóról szól. Az érdeklődést mindvégig fenntartó, humorral és drámával is kellően fűszerezett darabban számos remek betétdalt hallhatunk, és nagyszerű színészi alakításokat láthatunk. Epres Attila nagyrészt napszemüvegben hozott karaktere a koordináció szempontjából sem egyszerű. Ha csak egy "statikus statiszta" lenne, őt akkor is imádná mindenki, mert ő Mr. Kőszegi Várszínház, aki nélkül elképzelhetetlen színre vinni a nyarat.

Grisnik Petra Pötyi mamája egészen elképesztő, tudva, hogy egy fiatal színésznő "bújik meg" a 80 éves asszony szerepében. Különösen annak ismeretében, hogy sokáig nem is látjuk, csak halljuk őt a "konyhából". Az a hang, hozzá a madárijesztő külső - mintha egy Burroughs-varietéből felejtődött volna ott az "öreglány". 

Számunkra a darab legerősebb színészi jelenlétét mégsem Pötyi mama egrecírozós figurája, hanem a gengszterfőnök nagyasszony színre lépése jelentette. Ecsedi Erzsébet méltóságosan kimért és kegyetlen, ellentmondást nem tűrően utasít és uralkodik. Ám mindezek ellenére végig érezzük, hogy az érzelmeit Grönlandra küldő asszony lelke mélyén hatalmas viharok dúlnak, amiből csak az egyik a lányával való konfliktusa... Ő hozza az addig kissé kusza és fésületlen darabba a "rendet" - a hiteles drámát, a sokat látott asszony mélyen megélt érzéseit, és ennek még mélyebben őrzött titkát, aminek burka azért csak felszakad az előadás végére.

Akkor most jöjjön a cikk elején említett visszakanyar a magyar viszonyokra. Azt gondoljuk, hogy nem mindig "áll jól" egy alapvetően könnyed, szórakoztató és közéleti utalásoktól mentes darabnak - képzeletbelisége ellenére sem -, ha nem tud az adott helyszín, ország politikai-társadalmi viszonyai között mozogni és megmaradni, ha átlép a (képzeletbeli) országhatáron... Honi viszonyokra nem mindig szerencsés és elegáns áthallatni dolgokat, ahogy itt is testidegen volt a történettől az a néhány "finom utalásféleképpen" elsütött kiszólás, hiszen a humorral, a helyzetkomikummal egyébként is közeli barátságot ápoló előadás végig életképes tud maradni ezek nélkül is.

Aki idén lemaradt az előadásról, jövőre meg tudja tekinteni, hiszen újra műsorra kerül a Várszínházban a produkció.

Göttinger Pál: Az Öreghíd alatt
- képzeletbeli ír darab két felvonásban -

Szereplők a megjelenés sorrendjében:
Mrs Flannigan, özvegy csaplárosné: Ullmann Mónika
Rókaszerű Milligan, az önkormányzattól: Némedi Árpád
Vietnámi Gyurika, a világítótorony őre: Kálid Artúr
Mrs Poltergeist (Pötyi néni), nyolcvan körüli: Grisnik Petra
Paddy O'Reilly, vikárius: Göttinger Pál
Saoirse MacCumhaill, szökött leány: Trokán Anna
Sean Mooney, városi fiú: Bálint Ádám
Jeremy Lannigan, vak hajléktalan: Epres Attila
Fiona MacCumhaill, özvegy gengszterfőnökné: Ecsedi Erzsébet
Satu, hallatlanul erős verőember: Sebesi Tamás


Felvételről közreműködik: Ötvös András
Zene: Sebesi Tamás és Némedi Árpád
Dalszöveg: Máthé Zsolt
Koreográfia: Katona Gábor
Díszlet: Ondraschek Péter
Jelmez: Cselényi Nóra
Fény: Kehi Richárd
Hang: Bakos Zoltán
Öltöztető: Szőke Julika
Ügyelő: Szilasi Attila
Kellék: Kósi Gábor
Rendezőasszisztens: Skrabán Judit
Rendező: Göttinger Pál
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,61,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,73,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,369,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,237,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,222,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,68,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Az Öreghíd alatt - A Kőszegi Várszínház ősbemutatója
Az Öreghíd alatt - A Kőszegi Várszínház ősbemutatója
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2020/06/az-oreghid-alatt-koszegi-varszinhaz.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2020/06/az-oreghid-alatt-koszegi-varszinhaz.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content