A színházi évadnak vége, de a kényszerpihenő után tobzódunk a programokban

Hétvégi országjáró ajánlatunk legkülönlegesebbjei: egy színházátadó ünnepség Kaposváron sok-sok családi programmal, Kőszegen pedig egy olyan ősbemutató, amit csak idén és csak egyetlen alkalommal láthatnak.

Június 25-én csütörtökön egy elmaradt előadást pótolnak a Miskolci Nemzeti Színházban de hátha van egy-két jegy még… A Betörő az albérlőm egy fekete humorban bővelkedő darab, a nagy sikerű angol film színpadi adaptációja. A krimivígjáték főhőse Mrs. Wilberforce, egy külvárosi idős asszony, akihez új bérlő költözik. Ám a Marcus professzorként bemutatkozó férfi valójában egy betörő, aki bandájával együtt most épp egy pénzszállító autót tervez kirabolni. Gyűléseiket Mrs. Wilberforce lakásán tartják, aki naivan elhiszi, hogy a bérlője és barátai egy amatőr vonósnégyes tagjai, és még örül is, hogy a házát rendszeresen megtölti a muzsika – persze, magnóról. A bűntényben a bandatagok fontos részt szánnak Mrs. Wilberforce-nak, aki szándéka ellenére hátráltatja a rablást. Az egytől egyig zakkant figurákból álló csapat ezért úgy dönt, elteszik láb alól a hölgyet. A főszerepben Máhr Ágit láthatják.


Déryné Széppataki Róza több évet töltött Miskolcon, ezek az évek pályája szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Szobra, amelyet Schaár Erzsébet készített, a Miskolci Nemzeti Színháznál, a Déryné kertben található. Egykori lakóháza ma múzeum a diósgyőri vár mellett. Nyughelye a miskolci Szent Anna-templom temetőkertjében látogatható. A színésznőnek, aki az első magyar operasztár és remek szakács volt, Budapesten is áll szobra.

Június 26-án Veszprémben Móricz Zsigmond Pillangóját játsszák Börcsök Enikő rendezésében. A Debrecen környéki faluban játszódó történet főhősei Zsuzsika és Jóska, két fiatal, akik nem lehetnek egymáséi, mert szegények. A paraszti Rómeó és Júliának induló mese azonban boldog véget ér. A főszerepeket Bori Réka és Hajdu Tibor játsszák, mellettük Bajor Lilit, Kőrösi Csabát, Módri Györgyit és Topolcsányi Laurát is láthatják a nézők.

Veszprémtől nincs messze Pápa. A városba a Griff Szálló épülete miatt érdemes betérni, hiszen Mikszáthot regényre, Bizet-t a Torreádor-dalra inspirálta Pápa híres szállodája, de egy különleges Bartók-hangverseny és annak 60 évvel későbbi reprízét is felidézte már Kocsis Katalin a Kataliszt blogban.
Kaposváron június 27-én, szombaton bábszínházat avatnak. A 11 éve működő BábSzínTér a városban eddig játszóhelyről játszóhelyre járt, a kórház egykori kápolnájában azonban állandó otthonra talált a Pályi János vezette színház, ahol évek óta az ország legjobb bábosai játsszák előadásaikat vendégként. Június 27-én sem lesz ez másképp. A programok 15 órakor kezdődnek, érkezik a Tintaló Cirkusz, lesz Felhővadászat és Figurás játszó, a gyerekek és a felnőttek is szurkolhatnak Vitéz Lászlónak, hogy legyőzze a palacsintapofákat, Sarkadi Bence bemutatja a világjáró marionetteket, Écsi Gyöngyi mesél és zenél.

Este a kaposvári Csiky Gergely Színházban nézhetik meg a Kövek a zsebben-t. Marie Jones keserédes vígjátékában két statiszta úgy meséli el a történetet, hogy a forgatáson megforduló összes karaktert (férfit és nőt válogatás és kegyelem nélkül) maguk keltik életre. Fándly Csaba és Mohácsi Norbert játsszák többek között a tönkrement videokölcsönzőt és a csóró munkanélkülit, az ambiciózus elsőasszisztenst és a butácska, de csinos harmadik asszisztens lánykát, a sikeres amerikai mozisztárt és az akcentusspecialista beszédtanárt, az ír helyi legényt és a skót nehézfiút, a helyiekkel szót nem értő, angol rendezőt és a falusi tanárembert, a falucska izgága riporterét és az öreg földművest is.

Ha Kaposváron járnak, sétáljanak el az Ezredév utca 15. számú házhoz, ami legendás hegedűtanárához, Gyenes Izsóhoz kapcsolódik, és ahhoz az épülethez, amelyben kisebbik fia, a világhírű fotóművésszé vált Juan Gyenes született.

Június 28-án vasárnap egy egészen különleges ősbemutató lesz Kőszegen: idén csak egyetlen este látható Göttinger Pál darabja, amit ő maga visz színre. Az Öreghíd alatt műfaji meghatározása szerint képzeletbeli ír darab két felvonásban, ami Észak-Írország egy tengerhez közeli, kitalált szegletében, napjainkban játszódik. Aki ezúttal lemaradna, jövőre természetesen műsorra kerül a Várszínházban a produkció, amiben mások mellett Ullmann Mónika, Grisnik Petra, Epres Attila, Ötvös Andrés, Kálid Artúr, Trokán Anna és maga a rendező is látható.

Ha Kőszegen járnak, menjenek el a Bálházhoz, ahol Liszt Ferenc jótékonysági koncertet adott, és ne hagyják ki Magyarország egyik legismertebb látnivalóját, a Hősök kapuját sem.