Szénakutyák – Képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról

Weöres Sándor macskájáról című darabot a költő műveinek és élete dokumentumainak felhasználásával Göttinger Pál írta, és meg is rendezte Kálid Artúrnak.

A Kőszegi Várszínház különleges produkciójának még nyáron volt a bemutatója Kőszegen. Rendkívüli sikerrel. Mostantól az előadás Budapesten is látható – legközelebb szeptember 28-án és október 19-én a FÉM Színházban (V. kerület, Váci utca 40.). Göttinger Pál így fogalmaz a Szénakutyák színlapján Weöres Sándorról: „A kortársak visszaemlékezései ezer oldalakra rúgnak, de a csodagyereket felfedező nagy elődök, a tehetségtől letaglózott kortársak és a mindent skatulyázni akaró utókor sem tudta igazán, hogy mihez kezdjen az utolsó olyan magyar költővel, aki kérdés nélkül mindenkié. Akinek bölcselete alázatra inti a legnagyobbakat is – és akinek a verseit először tanulja meg fejből minden magyar gyerek. Akit meg sem karcolt a kor, amelyben élt, pedig végig élte és végig
írta a XX. századot.”

Nagy András PhD író, irodalmár, színháztörténész – aki segített a darab alapjául szolgáló anyag összeállításában – így ajánlja a Szénakutyák előadását: „Weöres Sándor verseit mindenki ismeri, gyerekkorunktól mondjuk és szeretjük őket – de ismerjük-e az alkotót, a koravén gyereket, és az
öregemberként is szinte gyermekien játékos kedvű költőt? Tudunk-e az életét szegélyező örömökről, tragédiákról, megpróbáltatásokról és mámorokról? Göttinger Pál bravúrosan megkomponált monodrámájában ezek a titkok nem közvetlenül tárulnak fel, hanem annak a macskának a szemszögéből, aki – más és más alakban – leghűségesebb és legodaadóbb társaként kísérte végig a költőt, s akinek különleges karaktere ugyanolyan sok rejtéllyel mutatkozik meg, mint Weöresé. Mindezt Kálid Artúr virtuóz alakításában láthatja a közönség, aki egyszerre jelenik meg veszedelmes irodalomkritikusként, odaadó feleségként, tudálékos professzorként, haragos villamosvezetőként és persze öntörvényű macskaként – no meg ezernyi más szerepben, ahhoz hasonlóan, ahogy maga a költő is megannyi alakváltozatán keresztül vált a magyar irodalom egyik legnagyobb és legvarázslatosabb alkotójává.”

A Kőszegi Várszínház igazgatója, Pócza Zoltán azt mondja: „Már sokszor felvetődött bennünk, hogy bizonyos produkcióink tovább élhetnének máshol is, ne csak egynyári alkotások maradjanak. Most, 2022 őszétől egyszerre három előadásunk – Vera, Vízkereszti Gritti, Szénakutyák – is folytatja az útját más színházaknál, köszönhetően a szakmai nyitottságoknak, kooperációknak. A Kőszegi Várszínház egyébként »mániás együttműködő«. Abban hiszünk, hogy közösen többre megyünk, és izgalmas és inspiráló is más közösségekkel együtt gondolkodni. Szeretjük a kultúra ezen kis szövetségeit, és minden évben igyekszünk kiterjeszteni az együttműködéseink körét.”