ÖTSZÖRÖS GÁZDÍJ, FELSZÁMOLÁS ALATT ÁLLÓ RAKTÁR – EZ A HELYZET A SZÍNHÁZAKNÁL

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni – számolt be a Magyar Narancs.

A teljes riport a Magyar Narancsban olvasható.

A Radnóti Színház néhány napja kapta meg új szerződését a gázszolgáltatótól, amelyben az eddigi évekhez képest ötszörös díj szerepel. ,”Erre nem lehetett felkészülni, néztük volna meg, hogy tudunk-e fával fűteni?”- mondja Hegedűs Judit, a színház gazdasági igazgatója, aki úgy véli, a benzináraktól kezdve az adózási rendszer átalakulásáig minden komponens szinte rögtön hat a színházakra is. (…)

Kevesebb bemutatót tervez a Belvárosi Színházban működő Orlai Produkció. “Az utolsó békeévadban, 2018/2019-ben tizenegy premierünk volt, az idén legfeljebb hatot tervezünk, ezek közül is kettő felújítás. A látogatottságtól, a bevételek és kiadások alakulásától függően ez is csökkenhet” – számolt be Orlai Tibor, aki szerint a produkciók utaztatása különösen drága lesz: az is megeshet, hogy egy távolabbi vidéki helyszín esetében egy előadás árának 60 százalékát is elérheti.

Az Átrium, amely végül megkapta ugyan a 17 milliós kormányzati támogatást, de a tao eltörlésével elveszített több száz millióért nem kompenzálták, még előző évi szerződése szerint fizeti a közüzemi díjakat. Úgy látják, muszáj lesz emelniük a jegyárakon, de csak úgy, hogy ebből a néző alig vegyen észre valamit.

A Centrál Színház az évad gazdasági tervét keretszerződésének ismeretében határozta meg, ezért egyelőre nem terveznek semmiféle szűkítéssel.

Sok gondot okoz az energiaárak elszállása a Trafónak, amely az évadot ,,részletes önvizsgálattal” kezdi: egy uniós projekt keretében azt szeretnék elérni, hogy zöldebben, hatékonyabban működjenek. Új lámpatípusokkal, rövidebb próbákkal, kevesebb fűtéssel nyitják meg a IX. kerületi épületet. ,,Kicsit karcsúbb évaddal számoltunk, ezen már nem lehet továbbkarcsúsítani” – mondja Barda Beáta ügyvezető igazgató. (…)

A válság persze a legkisebbeket éri el a leghamarabb. A Manna Produkció kénytelen felszámolni a díszlet- és jelmezraktárát, pedig eddig is arra törekedtek, hogy környezettudatos szervezetként minél több eszközt hasznosítsanak újra. A Manna nonprofit ernyőszervezet: “Nálunk nyitva áll a kapu, bármilyen előadóművész betoppanhat az ötletével, és ha úgy érezzük, lesz rá közönség és találunk hozzá partnert, akkor segítünk a produkció létrehozásában” – mondja Gáspár Anna ügyvezető.

14 éve léteznek, az elmúlt évadokban 30-35 produkció volt hozzájuk köthető, ezeket a Thália Színháztól a kecskeméti Ciróka Bábszínházig számos helyszínre elvitték. Pályázatokat kezelnek, a produkciók bemutatásán és műsoron tartásán dolgoznak.

“Nekünk nem alvállalkozóink vannak, hanem művészeink.”

Semmiképpen nem akarnak eltűnni, de szűkebbre veszik a tevékenységüket. ,,Ha valakinek van egy szabad, kétszáz négyzetméteres, üres, száraz, raktározásra alkalmas helyisége, azt sok független alkotó nevében szívesen fogadnánk.”

A teljes riport a Magyar Narancsban olvasható.