„Az élő színházat … nem pótolja semmi – de nem is kell, inkább azt érdemes nézni, hogy mi jelenik meg, ami nem volt korábban.”


Göttinger Pál színész-rendezőt, az eSzínház Fesztivál zsűritagját kérdeztem.

Más-e, és ha igen, miben más egy online közvetített vagy rögzített előadás – itt megkülönböztetném a nézőpontot is – színészi és rendezői szemmel?

Az igazi színházhoz a teljesen élő közvetítés áll a legközelebb – ez az a koncentráció- és lélekjelenlét-fajta, amiben egy színpadi színész gyakorlott. Ezzel nem azt mondom, hogy művészileg egyik értékesebb a másiknál, csak azt, hogy a színpadi színésznek ez a foglalkozása: ott és akkor, megismételhetetlenül (és kijavíthatatlanul) végrehajtani, megélni, megformálni valamit – lényegében egy másik emberré válni másfél vagy három órára. A rögzített előadásfelvételnél ellenben nem nagyon tud mást tenni, mint végrehajtja, amit közönség előtt is csinálna – megértem azoknak a hozzászólásait, akik szerint így lelketlen lesz a produktum valamelyest (noha nem teljesen értek egyet vele). De egyébként általában ellenzem a szembeállítást, mert míg az élő előadásnál a közösen megélt élmény közösség– és személyiségformáló ereje adja a hatást, a felvétel inkább egyfajta nagyítóüveg, amin keresztül az alakítások olyan apróságait lehet megfigyelni, amelyek a kilencedik sorból esetleg hatástalanok. Egyik ezt tudja, a másik azt – és az alkotók (színházak) is választhatnak, hogy melyik érdekli őket jobban. Színészi és rendezői szemmel is alakítani kell a produktumon, hogy előny váljon ezekből a szokatlanságokból. Most nagy figyelem irányult erre a formátumra a pandémia miatt, pedig egyébként nem újdonság – pl. a Székely-féle katonás Boldogtalanok-előadásnak is volt tévéjáték-változata, amelyet közönség nélkül, stúdiókörülmények között, filmes snittekkel vettek fel a nyolcvanas években. A közelmúltban pedig: a streamelhető színház (pl. az eSzínház) eszméje is régebbi, mint a pandémia. Csak az utóbbi előtérbe hozta.

Az online streamelt előadás nem helyettesítheti az élő, személyes élményt – mondják sokan. De a hátrányok mellett, milyen előnyei vannak az online előadásnak?

Az a helyes, ha eleve fel sem merül a helyettesítés – ez nem helyette van, ez egy másik. Egy új. Általában is arra tanít minket a történelem, hogy az új hordozó megjelenése megtermékenyíti és inspirálja az elődöket is. Minden vészjósló hang ellenére a film nem ölte meg a színházat, a tévé nem ölte meg a filmet, az internetes videó nem ölte meg a tévét, az okostelefon nem nyírta ki a könyvkiadást, a podcast a rádiózást, és így tovább. Alakított rajta, de azért nem semmisítette meg, sőt. A mozgólépcsőt is már réges-rég feltalálta az emberiség, de azért… vannak még, sőt, épülnek új lépcsők. Nem helyette van, hanem másik. Előnyei között is ez a legfontosabb: az ismeretlen terep. Sok ezer, a világ pontjain szétszórt ember gyűlik össze a képernyők előtt – de nem olyan elszigetelten, mint a tévénél, hanem aktívan, érzékelhetően, egymásról is tudva. A technológia révén akár interakcióba is léphetnek egymással is, az előadással is. Ez sosem látott dolog, nagyon izgalmas lehetőség, amelyet százféleképp aknáztak ki eddig is világszerte, de még nagyon sok lehetőség van benne –csak a járvány okozta felfordulásban nehéz volt nyugodt, kísérletező, a közönség számára is magától értetődő új felületeket és formákat kidolgozni. De a dolgok csitultával tán erre is jut majd művészi és anyagi figyelem. Hogy kereslet lenne rá, azt már megtanultuk most.

Sok más előnye is van (a földrajzi korlátoktól, vagy mondjuk betegségtől nem akadályozott közönség például), de ezek közül csak még egyet hozok most szóba: a jóval alaposabb, kidolgozottabb színészet kérdését. Egy tévéjáték a színházhoz képest szinte kezelhetetlen rohamtempóban készül, a szereplőknek általában néhány órájuk van arra, hogy az alakításukat kidolgozzák. Egy színházi előadás hónapok alatt jön létre, minden mondattal, minden színészi tettel másképp, mélyebben lehet elszámolni. És ez a felvételen is látszik.

A nézőtérről azonnal jön a reakció – a közönség nevet, csöndben van, köhög vagy épp felszisszen. Online esetében ez áttételesen érkezik – akár a közvetítés alatt, akár utána. Mit mutatnak az online előadásokkal kapcsolatban a nézői visszajelzések?

Köztudott, hogy az internetes kommentelésben bátrabbak az emberek, mint élőszóban – ez elég érdekes jelenségeket produkál itt is. Újra csak azt tudom mondani: az élő színházat, az együttlétet, az ösztönös, azonnal formát öltő visszajelzést nem pótolja semmi – de nem is kell, inkább azt érdemes nézni, hogy mi jelenik meg, ami nem volt korábban. És az eleve az interneten át érkező néző bátrabban is kommentál, akár részletesebben is, vitázik a másikkal, párszavas gratulációk mellett megjelennek keményebb szavak, sőt, egész kis esszék is, amit más nézők aztán vitatnak, saját meglátásokkal egészítenek ki. Csírái ennek is voltak korábban, mindenféle eldugott fórumokban, de az eleve digitális közeg miatt ez is nagy lendületet kapott, és egész lenyűgöző tud lenni néha. Nincs az a közönségtalálkozó, ami tudna ilyet. Érdemes lenne a közvetítés szünetében vagy végén egy olyan kommentfolyamra irányítani a nézőket, ahol érzékelnék egymás több százas vagy ezres, valós idejű jelenlétét, és fel lennének bátorítva arra, hogy szóljanak hozzá. Elképesztő dolgok alakulnának ki.

A pandémia kezdetén rugalmasan és gyorsan reagált a kulturális szcéna, s költözött online. Annak ellenére, hogy voltak kézzelfogható hozadékai az online közvetítéseknek, azt tapasztalom, hogy amint lehetett, az intézmények visszaálltak a hagyományos előadásokra, s a streaming visszaesett. Miért ez az ambivalens hozzáállás a szakma részéről?

Én nem érzem ambivalensnek ezt, hanem értelemszerűnek – a kényszer szülte a jelenséget, amelynek aztán enyhült a szorítása. A színházak munkát akartak adni a munkatársaiknak, hogy ne kelljen elbocsátaniuk őket – a nézők segíteni szerették volna az általuk szeretett műhelyeket, mert világos volt számukra: ha nincs előadás, a hely maga sincs. A színész, aki nem játszik, az nem színész, a néző, aki nem néz, az nem néző. Senki nem akart eltűnni. Most, a kétségbeesést kikerülvén valamelyest a képletből, jön az igazi feladat: immár rárakódott terhek nélkül, pusztán az új médium iránti művészi érdeklődésből hozni létre dolgokat. Ugyanakkor empatikusnak is kell lennünk: az intézmények nem a saját pénzüket költik, mindenféle, a fenntartójuk által elvárt feladatokat kell végrehajtaniuk, aligha válthatnak profilt teljesen – és a saját, létező profiljuk szinte minden esetben el is égeti a tartalékaikat. Az online előadás pedig nagyon költséges, a rendes színházi munkarendtől teljesen eltérő ritmikájú dolog, a túlélésért küzdő színházaktól nehéz azt várni, hogy az egyébként is túlfeszített saját tempójuk mellett a nézői szokásokat is tömegesen átalakító, vadóc új formátumok fejlesztésére tudjanak pénzt és szakember-kapacitást áldozni. Ehhez tervezhetőség, évekre előre felrajzolt haladási irány kellene, manapság meg még a következő hónap sem igazán látható előre.

Addig nem lesz áttörés ebben, azt hiszem, amíg nem jelenik meg egy olyan generáció, színházmenedzsertől író-rendezőn át a kultúrafinanszírozásban szerepet játszó döntéshozóig, amely kimondottan erre a formátumra készít dolgokat. Akkor viszont csodák jönnek majd, ebben biztos vagyok.

Ha beültetnének egy színházigazgatói székbe, milyen arányban és céllal alkalmaznád a digitális lehetőségeket az intézményben?

Hohó, itt aztán végképp óvatosan kell fogalmaznom, mert sok helyen járok, és mindenütt kínkeserves színházigazgatói feladványokat látok – nem akarok olyat mondani, amit… könnyű mondani. Maradjunk annyiban, a fenti gondolatmenetemből is következően: a létrehozás pártján vagyok. Nem dolga egy önazonos színházi műhelynek másmilyennek lenni. Most már láttuk a saját szemünkkel azt a sokezer nézőt, akit érdekel az ilyesmi. Hozzunk létre olyan színházat, ami kimondottan ezzel foglalkozik – és aztán ez az új csapat működjön együtt később a már meglévőkkel, kölcsönösen szólongatva egymás művészeit és közönségét.

13-as stúdió 3k színházi fesztivál 40 év 600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kalóz a kávé nekem is jár a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös a ludovika ablakai a mi osztályunk a néző közbeszól a nulladik perc a rádió ablakai a rendező közbeszól alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála alkalomadtán állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik anyóka emlékiratai apertúra aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt az úrhatnám szolgáló b32 baal babel sound bácskai juli pszichoszínháza baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bánk bán bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti tavaszi fesztivál budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 coming soon cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi játszmák 2023 családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió dante danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila delta produkció deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok elveszett idők email ének a három hollóhoz english énis teis erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál eszínház eszínház fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fém színház fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fischer iván lakásszínháza fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gólem gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum haydn fesztivál hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál hyppolit így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k11 művészeti és kulturális központ k2 színház kalandra fül fesztivál kalucsni kaposvár katona keltská noc képek keszthely kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika lírástudók london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madam rekamié madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver maradunk margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló másik produkció mellékhatás menház színpad merlin mesterjátszma mesterkurzus mikor mikro fesztivál milestone mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál monodrámák móra kiadó most fesztivál motto mozaik országos színházi találkozó mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nekem a zene nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum petri versmaraton pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik pure voice akadémia ráday utcai színházi találkozó rádió rádiójátékosok radnóti régebbi havi műsorok regnum filmszemle remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival SILEX sinaia sly snowman soharóza sok-szín-feszt sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról spaletta stockholm summa summárum susotázs szabadesés szabadka szabadtéri színházak találkozója szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színházrendezői testület színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató társasjáték tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália thália nyárikert the irish coffee the pocketstones thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál újpalotai nyári játékok váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló vízkereszti gritti volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsámbék zsolnay negyed