Momentán Udvar 2022 -- képes nosztalgia

A tíznapos kapolcsi élményeket nehéz lenne összefoglalni, ezért úgy döntöttünk, néhány hangulatképet hozunk nektek (és magunknak), mert örömmel tekintünk vissza a Momentán Udvar minden megörökített és elszálló pillanatára.

Kezdjük Harsányi Bencével, aki a képen épp a RögvEst szerény sztárfellépőit konferálja fel. Bence kapolcsi specialitása, hogy mindig van egy jó szava a Művészetek Völgye és a Momentán önkénteseihez, a stábhoz -- és sokszor nem is csak jó szavai vannak: mindenki kimerültségét ínyenc sajtokkal és egyéb finomságokkal enyhíti.

Molnár Levente és Boldoghy Bori nemcsak tábort tartani tudnak jól együtt, hanem a színpadon létezni is. Gyanús, hogy a képen gyanakodnak valamire. Bori a Momentán Udvar második felében erősítette a csapatot, mind az Éjjel-Nappal Momentán állatokkal beszélgető sámánjaként, mind egyik legkedvesebb Főhősünk (a vendégeket lásd lejjebb :)), Halász Judit alteregójaként remekelt.
Pirisi László és a háttérben lévő Szőke Szandra a Momentán Udvar zenemágusai. A képen épp zenés workshopjukat tartják, hogy előkészítsék a közönséget az este egyik fénypontjára, a megénekelt Instagram posztszövegekre és a Krúbi-áthangolásokra.

A Színházrendezők Viadala előadáson elszabadultak az indulatok...! A képen Penke Bence, Kiskovács Attila és Rada Bálint látható, valamint Molnár Levente és Boldoghy Bori részletekben.

...a RögvEsten pedig a nevetés szabadult el, már az első nap első előadásán :) Volt is okunk a jókedvre, mert délután 5-kor, nyitás után nem sokkal már egy papírszívószálat sem tudtunk volna elejteni a nézők között. Nagyon nagy energiát adott, hogy ennyien ott voltatok kezdésre!

Rada Bálint, aki a Centrál Színház tagja, és klasszikus színházi elemekkel és ötletekkel tarkítja az előadásokat, idén tíz napon át velünk volt. Az Éjjel-Nappal Momentán szappanopera Van Helsingje, a Színházrendezők Viadala egyik győztes rendezője ezen a fényképen éppen az improvizált szappanopera szerkesztő-műsorvezetője. (Jobb kezénél pedig az egyik mozgáskövetéses kamera található, aminek köszönhetően még profibban tudtuk streamelni az előadásokat.)

Semmi nincs előre megírva, kitalálva, elgyakorolva, Kapolcson is rögtönzött szülinapi köszöntést énekelt a Momentán a RögvEst előadás lezárásaképp. A képen Pirisi László a billentyűknél, lendületben pedig Várady Zsuzsi, Kiskovács Attila, Tóth Barnabás, Káli Kata, Montvai Saci és Harsányi Bence.

Göttinger Pál, rendező, ezúttal a Színházrendezők Viadalában improvizált színházrendezőként tartott velünk, valamint több dráma főszereplőjeként. Emlékezetes alakítása a Shakespeare-hangulatú drámában a maga körül mindenkit legyilkoló király... A RögvEst műsorvezetőjeként pedig immár 100. alkalommal vett részt a Momentán Társulat munkájában. Ezúton is köszönet érte!

Penke Bence ezerarcú, a képen épp az Éjjel-Nappal Momentán Mulfusz grófjának egyetlen (spoiler alert: később kegyetlenül megölt) szolgálójaként iparkodik megfogni egy nagy térképet. A szappanoperában vakondként és őrült, ám csak parancsra gonoszul cselekvő tudósként is emlékezetes, Grammy-jelölésre is méltó alakítását színházszakmai körökben nem díjazták - még! 

Kiskovács Attila szinte mindig derűsen tekint a jövőbe, nem tett másképp Kapolcson sem. Huncut mosolya mögött sejthetően egy poén bujkál. Persze azonnal leveti kedves arckifejezését, amint az Éjjel-Nappal Momentán (spoiler alert: később kegyetlenül megölt) Mulfusz nagyurát játssza...!

Várady Zsuzsi nagy örömmel és lelkesedéssel tartott velünk a 2022-es Momentán Udvarban, ha csak pár napra is, de teljes családjával érkezett, így a Momentán-gyerekek kapolcsi táborát immár az ő kisfia is népesítette.

Palkovits Nóra csodálatos humorával, páratlan helyzetfelismerő képességével és tanácsadó szakpszichológus hátterével emelte a Momentán Udvar fényét. A képen épp rajta van a sor, hogy az imprószappanoperát vezesse.

Bódy Gergő tökéletes felkészültségével, profizmusával vezette az előadásokat, a képen is látszik teljes elkötelezettsége a kérdések feltétele iránt. Gergő hétközben végig jelen volt a Momentán Udvarban, hétvégén pedig másik szenvedélyének, a ceremóniamesterségnek hódolt.

Végül, de nem utolsósorban a képen könnyedén felismerhető: Lisztes Linda. Az 2022-es Momentán Udvar művészeti vezetőjeként Lindára sok felelősség hárult, de megugrotta az akadályokat, sőt, egy új szintre emelte őket. A Squid Game Arena idejére a nézőtér helyett egy vérbeli arénát alakítottunk ki az udvarban, és vállalkozó kedvű versenyzők küzdhettek egymással az értékes Momentán-nyereményekért.

Így néztek ki a Squid Game versenyzői az egyik előselejtező, a sokak által ismert kő-papír-olló játék során. Fairplay volt, a több körös versenyben végül négyen küzdöttek meg a nézők körgyűrűjében és egy fantasztikus nyertest hirdettünk.

A Momentán Társulat szeret különböző területekről érkező emberekkel együttműködni, erre is "használni" az improvizáció sokoldalú műfaját. Kapolcson sem tettünk másképp: csodálatos vendégekkel telt meg napról napra, estéről estére a Momentán Udvar színpada. És hogy kik voltak ők?

Elsőként Kárász Eszter a Lev&Te előadásban, aki utolsó pillanatban ugrott be Rezes Judit helyett. Szerencsére a kapolcsi este is jól sikerült, és Juditról sem kellett végleg lemondanunk: szeptember 29-én jön az Impróba!

Molnár Levente (akik hiányolták feljebb, érthtető módon, most megnyugodhatnak! <3) szinte végig a kapolcsi udvar forgatagának sűrűjében volt: ha épp nem a színpadon játszott, akkor beszélgetett az öltözőben, esetleg társasozott a társulattal.

Kapolcsi első Főhősünk Litkai Gergely volt, humorista, a Dumaszínház tagja, akitől többek között megtudhattuk, hogy milyen humorista-típusok léteznek és melyiküknek mi a gyengesége (illetve erőssége).

Nemes Takách Kata az UPSZ Újrahasznos workshop színeiben vett rész a Momentán Udvarban. A képen látható csapat épp műanyag palackok kupakjából készít kitűzőt. A menet: kivasalod a kupakot, rárajzolsz, majd ráragasztod a biztosítótűre/kitűzőtűre. Minél tovább vasalod, annál laposabb lesz. Ha bővebben érdekel, nézd meg a honlapjukat.

Már-már törzsvendégnek számít a Momentán Udvarban Grecsó Zoltán táncművész, aki Élj otthonosan! workshopján megmozgatott testet-lelket az első hétvége mindkét napján.

Szondy Máté pszichológussal a mindfulness témájáról tartottunk Radar előadást, amelyet Harsányi Bence vezetett. Az önfeledt kikapcsolódás (ahogy a képen látható) ugyanúgy része a tudatos jelenlétnek, minthogy a nehezebb érzéseinket tudomásul vesszük és elfogadjuk. A beszélgetésben szó esett a rezilienciáról, az érzelmi tűrőképességről, valamint Máté témában megjelent könyveiről is: mitől és hogyan tudunk boldogok lenni; képesek vagyunk-e kikapcsolni, amikor annak van itt az ideje.

Második Főhősünk Lengyel Tamás színész, aki sokat mesélt apaságáról, annak megéléséről, a gyermekével való kapcsolatáról, és hogy mennyire megváltozott az élete a szülővé válás által. Nemcsak a magánélete, hanem a szakmai is: hisz erről szól egy egész estés előadása, a Kitolás.

Az Eisberg Magyarország támogatásával létrejövő Radar: Szülésről, születésről előadáson Varga Katalin mesélt a magyarországi szüléssel és születés előtti időszakkal kapcsolatos helyzetről, ideális elképzelésekről, rideg valóságról. Az MPPPOT (Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság) képviseletében jött el a Momentán Udvarba, és nemcsak ezen az előadáson tárta fel a témát, hanem tíz napig jelen voltak aktivitásokkal, workshopokkal, ismeretterjesztő anyagokkal.

Vadonatúj előadásunk, a Művészetek Völgyében bemutatott Mesterségem címere egy-egy izgalmas foglalkozást térképez fel. Az előadás vendége volt Végh József, túsztárgyaló, aki a képen épp egy életszerű jelenetet mutat be a Momentán tagjainak segítségével, de az előadás során mesélt karrierútjáról, veszélyes helyzeteiről is.

A Momentán Udvarban először, de reméljük, nem utoljára dolgoztunk együtt Füredi Julival, aki Fröccs előadáson segített minket szakmai ismereteivel a kiégés lélektanáról. Energikus személyiségével és pszichológiai kommentárjaival tökéletes összhangot alkotott a társulattal, ami már a fenti képen is látszik, pedig itt még az előadás előtt voltunk.

Almási Kitti nem okozott meglepetést: csodálatos volt, mint mindig. A döntéseinkről, felelősségvállalásról, az életünk kézbevételéről beszélgettünk vele, és ahogy a kép mutatja, voltak nagyon vidám közös pillanataink is. Kittivel legközelebb az Impró színpadán találkozhattok, előreláthatólag október vége - november eleje tájékán. (Érdemes figyelni a Jegyvásárlás oldalt és/vagy követni a Facebookunkat, hogy elsőként értesüljetek.)

DJ Yamina egy díjnyertes dj-hez méltó energiával és lelkesedéssel robbant be a Momentán Udvarba. Délután a mértékletes alkoholfogyasztásról, a felelős döntéshozatalról beszélgettünk és játszottunk a Radar előadáson. Yamina ugyanis nem iszik alkoholt és nem fogyaszt semmiféle szert, ám az éjszakában dolgozva elég sokféle életmódot testközelből lát/hall/tapasztal, így volt mit mesélnie. Este pedig egy olyan dj-szettel érkezett, hogy szinte dupla teltházas buli kerekedett belőle.

Katona Csaba sörtörténésszel (az első, koccintós képen a háttérben jobbra, a második képen pedig balra) az Élő Történelem előadáson találkozhattatok. Már nem először dolgozunk együtt vele, mert tisztánlátásával, széles történelmi tudásával elkápráztat minket és a nézőket is, így nem nehéz (szinte teljesen) korhű jeleneteket épíeni a szavai mentén.

A második Mesterségem címere előadás vendége Erdős Csaba kaszkadőr volt (a képen camouflage ruhában, ezért nehéz észrevenni), aki szakmája rejtelmeibe avatott be egy prezentáció, majd a Momentán Társulat tagjainak segítségével.

A Momentán számára fontos a felelelős társadalom, így egyik Radar előadásunk témája a Felelős partnerség - Nagyvállalatok a civil szervezetekért lett, ahol a képen jobb oldalon szereplő Ábrahám Gergely (Diageo) és Kiss Gyöngyvér (Civil Impact) beszélgettek a vállalati lehetőségekről, a civil szféráról, a Momentán pedig eljátszotta, milyen együttműködések lehetnek egy elképzelt világban.

Kopcsik Tanár úrral, azaz Kopcsik Istvánnal, a Történelemtanárok Egyletének alelnökével már sokszor álltunk-ültünk színpadon, ezúttal az Élő Történelem: Aranybulla előadáson segített felidézni és újraírni történelmi ismereteinket II. Andrásról, a különböző társadalmi rétegekről, a nemesség helyzetéről és jogairól.

Főhős: Halász Judit. Ennél többet szinte nem is kell mondanunk. Ez az előadás pontosan olyan volt, amilyennek elképzeltük: amikor felment a színpadra, a közönség több percen át folyamatosan tapsolt, és amikor az ováció elült, Halász Judit mesélt a kislánykoráról, a főiskolás évekről, karrierje indulásáról. Az estét pedig mi más is zárhatta volna, minthogy 500-600 néző, felnőttek, gyerekek, nagymamák, édesapák, unokák, mindenki egyszerre énekelje a Boldog születésnapot! dalt.

És akik még velünk voltak: kevesebbet fotózott, ám annál csodásabb zenészeink, névszerint Wagner Puskás Péter és Kovács Adrián.

Valamint a Seven Seconds in the Future, Kárász Eszter és az Eszter-lánc, Harmadik Figyelmeztetés, Dodzsem Diszkó – de valamikor az egyetlen fotósunknak is aludnia kellett, így a koncertek és bulik kinek-kinek a telefonján homályos képek és videók formájában maradhatnak fenn az utókornak… :))

…és mindez nem jöhetett volna létre, ha nem vagytok ti, a közönség: keressétek meg magatokat a képeken :)

Köszönjük, hogy velünk voltatok! <3