Sokszínű évadra készül a Szegedi Nemzeti Színház

Ősbemutató a szegedi boszorkányperekről, több opera és Petőfi-versek ihlette táncjáték is szerepel a Szegedi Nemzeti Színház évadtervében. Az első bemutatót Bezerédi Zoltán jegyzi rendezőként, érkezik Novák Eszter, Szőcs Artur, Szikszai Rémusz és Vidovszky György is.

A Szegedi Szabadtéri Játékok miatt a színházban a nyáron sem állt le a munka, az évad hivatalosan szeptember 6-án kezdődött. A bérletértékesítés kezdete óta 4321 felnőtt- és ifjúsági bérlet talált gazdára, a prózai és az operatagozat, valamint a Szegedi Kortárs Balett 13 bemutatót tervez.

Az első premier Molnár Ferenc vígjátéka, a Játék a kastélyban lesz szeptember 30-án, Bezerédi Zoltán rendezésében, október 14-től látható A bűvös vadász, Weber operája Szőcs Artur színrevitelében. Dinyés Dániel zenei vezető hangsúlyozta, Szeged a vidéki operajátszás utolsó végvára,

hiszen amíg a többi vidéki nagyvárosban gyakorlatilag összeomlani látszik az operajátszás, Szegeden azért küzdenek minden erejükkel, hogy megmaradjon. „Meg kell becsülnünk minden napot, amikor bejöhetünk dolgozni, azt csinálhatjuk, amit szeretünk, amire születtünk. Örüljünk minden egyes összefogódzkodásnak, mert most nagyobb szükségünk van erre, mint eddig bármikor” – fogalmazott Dinyés.

Novák Eszter Örkény Macskajátékát rendezi, és lesz egy ősbemutató, amelyben a szegedi boszorkánypereket dolgozzák fel Élve megégetve – Szegedi boszorkányok címmel. Lőrinczy Attila darabját Koltai M. Gábor rendezi. A Kakukkfészek Vidovszky György, a Rokonok Szikszai Rémusz rendezésében lesz látható.

A zenés műfajt az Egy csók és más semmi, A denevér, a Hegedűs a háztetőn és A kalóz című Verdi-opera képviseli, a rendezők Juronics Tamás, Vida Péter, Barnák László, illetve Göttinger Pál. Fazekas Mihály Lúdas Matyijából Matyi elszabadul címmel készít előadást Benkó Bence, Fábián Péter és Zságer-Varga Ákos.

A Szegedi Kortárs Balett Lánglelkű című táncjátékát Petőfi-versek ihlették, a zenéa hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzésversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám Sándor, Dobri Dániel, Kecskés D. Balázs, Lázár Dániel György és Molnár Viktor írták. A rendező-koreográfus Juronics Tamás lesz, csakúgy, mint az április végi bemutató, a Lear esetében.

Az energiaválság a Szegedi Nemzeti Színház mindennapjait, művészeti tevékenységét is nagy mértékben befolyásolja, ezért feltételezhető, hogy a jövőben a működésére vonatkozó változtatások bevezetésére kényszerül az intézmény. Az már biztos, hogy
az elszálló energiaárakkal járó költségnövekedés nem teszi lehetővé az összes eredetileg tervezett bemutató színpadra állítását,

továbbá lekerül a műsorról a Don Giovanni, a Pomádé király új ruhája, a Zdenec Adamec, valamint megszűnnek a gyerekbérletek.

A katatörvény módosítását követően az eddig vállalkozóként foglalkoztatott színművészek 26 év után ismét a Szegedi Nemzeti Színház alkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalói lettek.

A Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér vezetője ismertette, hogy az évadban új színjátszócsoport és önismereti alkotóműhely létrehozásával készülnek általános iskolások és felnőttek számára, közösségi előadást létrehozva. A továbbjátszások mellett új, a figyelmet a család fontosságára felhívó produkcióra is számíthatnak az érdeklődők, valamint folytatódnak a korábbi években megszokott és kedvelt közösségépítő foglalkozások, előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó programok.