INDUL AZ ORSZÁG ÁTFOGÓ ONLINE SZÍNHÁZI SEREGSZEMLÉJE, AZ ESZÍNHÁZ FESZTIVÁL

Szeptember 16-25. között második alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 19 produkció kerül fel az eszinhaz.hu online platformra.

A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak és társulatok előadásai, mint pl. a FreeSZFE Egyesület, a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház vagy épp a Forte Társulat.

A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá a Papageno-, és a Culture.Crane-különdíjak is átadásra kerülnek. A szervezők a nézők szavazataira is számítanak, hiszen ezek alapján ítélik oda a Közönség Díjakat.

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára. Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni úgy a fesztivál ismételt megszervezésével, mint az eSzínház Közönségdíj és szakmai díjak megalapításával és kiosztásával.

A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező. A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.

A fesztivált ingyenesen megtekinthető online szakmai beszélgetések kísérik.

A többnapos eseménysorozaton olyan színházak és társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Bethlen Téri Színház, az Exit Generáció, a Forte Társulat, a FreeSZFE Egyesület, a Független Színház Magyarország, a Katona József Színház, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Kolibri Színház, a Kőszegi Várszínház, a KVTársulat, a Madách Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Vígszínház, a Vörösmarty Színház, a Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely.

Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra is elérhető.

A fesztivál trailer-e itt tekinthető meg: https://youtu.be/mnWhwfVu5Qg

További információ: https://eszinhaz.hu/hu