Széleskörűen megmutatni az értékes előadásokat, egyedi élményt adni, a bevételből támogatni – ez az eSzínház Fesztivál


Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője mesélt arról, hogy milyen céllal hozták létre az eSzínházat és a fesztivált.

Az eSzínházzal a nagyközönség javarészt a pandémia alatt találkozott – remek előadások költöztek a hazai és a világ sok egyéb pontjáról csatlakozó képernyőkre -, pedig Az Alapítvány a Magyar Színházakért már korábban is fontos küldetéssel tevékenykedett. Mesélj arról kérlek, hogy miért is született ez a kezdeményezés és hogyan lett az eSzínház.

Menjünk vissza az időben néhány évet, jóval a pandémia előttre, 2016-ba. Ugyanis ebben az évben jött létre az Alapítvány a Magyar Színházakért, vezető magyar színházigazgatók és társulatvezetők bevonásával. Az elgondolás az volt, hogy olyan szervezetet hozzunk létre, amely függetlenül a mindenkori kultúrpolitikától, a kőszínházakat és a független társulatokat képviseli, valamint ott segít, ahol a színházaknak szüksége van rá.

Az Alapítvány már 2016-ban azt fogalmazta meg elsőleges céljaként, hogy a kiemelkedő színházi előadásokat innovatív módon, fullHD minőségben rögzítse és juttassa el a széles közönséghez. Ennek megfelelően számos kultikus darabot vettünk fel az évek során, így létrejött egy jelentős jogtiszta videótár. Adta magát az ötlet: miért ne lehetne egy olyan online felület, ahol a vásárlók, a nézők nem filmeket, sorozatokat, hanem színházi előadásokat néznek meg? Így jött létre az eSzínház. A 2019-ben indult előkészítést és fejlesztést a koronavírus-járvány minden korábbinál időszerűbbé tette, hiszen a színházak bezárása felülírta a terveket. Így a színházakkal együtt az eSzínház csapata 2020 nyarán kialakította az első magyar színházi előadásokra specializálódott élő streaming platformot, és ezzel párhuzamosan dolgozott azon, hogy a már rögzített előadásoknak (azaz a video-on-demand szolgáltatásnak) is teret adjon. Ezzel egy olyan online kulturális tér jött létre, amely a film eszköztárával új minőségben képes átadni a színház élményét.

Az misszióhoz újabb feladatot csatolt az élet, de nem álltatok meg ott. 2021-ben volt az első eSzínház Fesztivál. Mi inspirált, hogy legyen az ügynek egy csúcseseménye, egy megmérettetése is?

Az eSzínház Fesztivál célja a kezdetektől fogva hármas osztatú volt: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára. Harmadikként pedig az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket.

Mit fogalmaztatok meg magatoknak a fesztivál előtt, mint teljesítendő célt, célokat?

Arra gondoltunk, hogy akkor lehet sikeres a fesztivál, ha az országból mindenhonnan érkeznek nevezések, úgy a kőszínházakból, mint a kisebb, sokszor független alkotó közösségektől. Örömmel jelenthetem, hogy ezt a célt sikerült elérni úgy 2021-ben, mind idén. Másik oldalról azt tűztük ki célul, hogy mindezzel értéket teremtsünk, és remek lenne, ha érdeklődéssel fogadnák a nézők, ha lenne kézzel fogható nézettsége az online előadásoknak. Eddig csak az első, tavalyi fesztivál eredményeiről számolhatok be: több mint 30 országból követték figyelemmel a fesztivált, több mint 500 bérletet adtunk el, és több ezren voltak kíváncsiak az előadásokra.

Milyen tapasztalatokat, tanulságokat hozott az első feszitvál? Egyáltalán, hogyan zajlik egy online fesztivál?

Az eSzínház Fesztivál szervezése tavasszal kezdődik, amikor meghatározzuk az adott év fesztiváljának céljait, időpontját és kiválasztásra, majd felkérésre kerülnek a zsűritagok. Ebben az időszakban keressük meg együttműködő partnereinket, és alakítjuk ki a kölcsönös szinergiákon alapuló partnerségeket. Május végén-június elejére elkészül minden olyan dokumentum, amely a fesztiválra való jelentkezéshez szükséges. Ezt követően meghirdetjük a fesztivált és megpróbálunk számos, elsősorban szakmai csatornán eljutni a színházakhoz, a társulatokhoz. A nevezési határidő minden évben július 15-e. Ezt követően formai és szakmai ellenőrzése következik a pályázatoknak, pályaműveknek, majd a szakmai zsűri megkezdi a munkáját. Erre az időszakra esik a fesztivál alatti színház szakmai beszélgetések előkészítése is. Augusztus már a célegyenest jelenti, IT fejlesztésekkel, árképzéssel, marketing és kommunikációs előkészületekkel és sorolhatnám. Augusztus utolsó hetében pedig rajt: indul az early bird jegy- és bérletértékesítés, a kommunikáció és már ország-világ láthatja, hogy milyen produkciók közül választhat majd a szeptember 16-án startoló fesztiválon. Ahol nem mellesleg nem csupán a zsűri értékel, de a közönség is szavaz és ad díjat!

Az idei fesztiválon változtattatok az elsőhöz képest, vagy hagyományként viszitek tovább a tavalyi elképzelést?

Az alapvetéseken, a megközelítésen és a lebonyolításon érdemében nem változtattunk, mert úgy a színházak, mint a nézők szerették az első Fesztivált. Természetesen voltak kisebb-nagyobb tanulságok, amelyekből tanultunk, és már máshogyan csinálunk idén.

A zsűri már augusztusban dolgozott, értékelt. Neked, mint zsűritagnak, milyen meglátásaid vannak az idei pályázott előadásokkal kapcsolatban?

Igen, a zsűri már megkezdte a munkát és valamikor szeptember elején jut majd döntésre. Ami az idei pályaműveket illeti, remek a felhozatal, igen sok az értékes, kiemelkedő minőségű előadás, így szerencsére nem lesz könnyű dolga a zsűrinek. Ami azt is jelenti, hogy a nézők számára várhatóan nagy élménnyel kecsegtet az idei fesztivál.

Aki szeretne részese lenni ennek a remek kulturális eseménynek, hogyan teheti azt meg?

A fesztivál előadásait bérlettel és egyedi jegyvásárlással is meg lehet nézni. Természetesen minden online történik, így a jegy valójában egy megtekintési jogosultság, amelyet a néző a fesztivál ideje alatt, azaz szeptember 16-a és 25 között szabadon, bármikor felhasználhat. Tekintettel arra, hogy két kategóriában láthatóak az előadások, így háromfajta bérlet közül választhatnak az érdeklődők: prózai előadások, gyerek- és ifjúsági előadások és teljes fesztivál bérlet. Illetve természetesen bármelyik produkcióra lehetőség van egyedi jogosultságot venni. Idén egyébként tizenkilenc előadás közül választhatnak az érdeklődők. Amint tavaly, úgy idén is lesz kedvezményes un. early bird bérletvásárlási időszak, továbbá hagyományt teremtve, idén is ingyenesen nézhetőek meg a színházszakmai (online) kerekasztal beszélgetések, amelyek a fesztivált kísérik.

Hogyan tovább? Hol látod az eSzínház, az online közvetítés jövőjét a kultúrafogyasztásban?

Úgy látjuk, hogy a streaming, az online közvetítések kezdik megtalálni a helyüket a mindennapi kultúra fogyasztásban. Mi, az eSzínházban eddig sem úgy tekintettünk a streamingre, mint valami átmenetire vagy helyettesítésre, hanem olyan lehetőségre, amely kiterjeszti a színházi élményt és kultúrát. És itt nem csupán a virtuális nézőtér adta előnyökre gondolok, hanem az új látásmódra, a színház egyfajta megújítására. Arról nem beszélve, hogy számos korlát (például geográfiai) továbbra is csak az online térben küzdhető le, továbbá azt látjuk, hogy a nézők kíváncsiak azokra a legendás darabokra, amelyeket csak így tudnak megnézni. Sőt, a színházkedvelők régóta vártak egy olyan platformra, ahol on-demand alapon és korlátok nélkül tudnak színházi előadások közül választani. Azt tapasztaljuk, hogy a színházaknak is számos előnyt jelent streaming, azaz a hibrid modell, amelyben egyszerre szolgálják ki a „lábon járó” nézőket, és azokat, akik valamely oknál fogva az otthonukból kapcsolódnak be a színházi élménybe. Végezetül, de nem utolsó sorban, jelentős szerepet látunk az oktatás, a dráma- és zenepedagógia területén, ahol az online közvetítések jelenthetik „a megoldást”.

13-as stúdió 3k színházi fesztivál 40 év 600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kalóz a kávé nekem is jár a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös a ludovika ablakai a mi osztályunk a néző közbeszól a nulladik perc a rádió ablakai a rendező közbeszól alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála alkalomadtán állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik anyóka emlékiratai apertúra aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt az úrhatnám szolgáló b32 baal babel sound bácskai juli pszichoszínháza baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bánk bán bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti tavaszi fesztivál budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 coming soon cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi játszmák 2023 családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió dante danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila delta produkció deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok elveszett idők email ének a három hollóhoz english énis teis erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál eszínház eszínház fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fém színház fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fischer iván lakásszínháza fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gólem gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum haydn fesztivál hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál hyppolit így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k11 művészeti és kulturális központ k2 színház kalandra fül fesztivál kalucsni kaposvár katona keltská noc képek keszthely kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika lírástudók london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madam rekamié madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver maradunk margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló másik produkció mellékhatás menház színpad merlin mesterjátszma mesterkurzus mikor mikro fesztivál milestone mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál monodrámák móra kiadó most fesztivál motto mozaik országos színházi találkozó mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nekem a zene nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum petri versmaraton pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik pure voice akadémia ráday utcai színházi találkozó rádió rádiójátékosok radnóti régebbi havi műsorok regnum filmszemle remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival SILEX sinaia sly snowman soharóza sok-szín-feszt sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról spaletta stockholm summa summárum susotázs szabadesés szabadka szabadtéri színházak találkozója szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színházrendezői testület színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató társasjáték tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália thália nyárikert the irish coffee the pocketstones thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál újpalotai nyári játékok váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló vízkereszti gritti volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsámbék zsolnay negyed