Bemutatták hazai közönség előtt a Vízkereszti Grittit

Új bemutatónak, Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című előadásnak tapsolt pénteken este a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermének közönsége. A darab műfaji megnevezése: víg farsangi atrocitás, eléggé sokat elmond arról, mire számíthat, aki beül a széksorokba.

BALLA TIBOR

Új bemutatóról beszélünk, ám ez csak félig igaz, hiszen a Hamlear előadással a névjegyét hangsúlyosan letevő Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba szerzőpáros újabb darabját már előttünk is látta közönség, ugyanis ez a Bartók Kamaraszínház és a Kőszegi Várszínház közös produkciója, nyári debütálása már július elején megtörtént Kőszegen, fergeteges fogadtatással. A Budán, 1532 farsangján, öt és fél évvel a mohácsi vész után játszódó, meglehetősen szabadszájúan megszólaló produkciót Őze Áron jegyzi rendezőként. „Szívem csücske ez a darab. Akik a Hamleart látták, már tudják nagyjából mire lehet számítani, hiszen „sziporka” szerzőkről van szó, fantasztikus szövegleleményekkel, és szerintem eléggé erős szereposztásban (Vízkeleti Zsolt, Jegercsik Csaba, Ágoston Péter, Göttinger Pál, Bede-Fazekas Szabolcs, Alberti Zsófia, Fekete Linda). Én rendezőként mindent elkövettem, hogy ez a darab működőképes legyen. Egy picit szól a színházi szakmáról is, a kiszolgáltatottságáról, hogy hogy használja fel a politika. Sikerül-e ez neki, vagy nem. Ilyenformán a hatalom és a művészetek kapcsolatáról is szól. De leginkább egy farsangi játék, amiben a néző kicsit bepillanthat a kulisszák mögé, hogy a színházcsinálás hogy is néz ki.”

Őze Áron elmondta, a kőszegi színpad szakmai szempontból egy nagyon nehéz helyszín volt, hiszen egy „csapdaszínpad” volt, ami azt jelenti, hogy ha egyszer bementek a színészek a színpadra, onnan már csak hátra, a színpad mögé volt kijárat, tehát ottragadtak a szereplők, és ez a rendezőnek sok álmatlan éjszakát okozott. Az itteni díszlet (tervező: Kovács-Yvette Alida) is ezt az udvart képezte le, de itthon már könnyebb a helyzet, mert vannak járások, ahol tudnak a színészek közlekedni, így több a lehetőség is. A rendező kijelentette, a koprodukció azért is jó, mert összeadják az erőiket a színházak. Nem csak anyagilag, díszletben, jelmezben, hanem a játszó színészek személyében is. Olyan kulisszatitkot is elárult, hogy ilyenkor, ha leülnek tárgyalni, akkor mindkét fél részéről elhangoznak igények, hogy ki szerepeljen benne. Ezúttal egy perc alatt megegyeztek a játszó személyekben. Arra a kérdésre, hogy a szüzsé olvasásakor is már az jelent-e meg a fejében, amit most láthattunk a színpadon, határozott igennel válaszolt. „De nyilván más is, már nem tudok elvonatkoztatni, hiszen túl vagyunk már nagyon jó hangulatú előadásokon, Kőszegen. Most már az én eredeti elképzelésemhez képest hozzá igazodott a darab jelenlegi állapota, és ezt látom annak, ahogy én ezt elképzeltem. Nagyon képlékeny ilyen szempontból a színház. Görcsösen ragaszkodni ahhoz, amit az első percben látok – mert tényleg látom ennek a világát, ritmusát, megvalósítását, díszletét jelmezét – nem szabad, mert ehhez szó szerint mindenki hozzáteszi a magáét. Mivel élő szerzőkről van szó, természetesen ők is. Már az elején elmondtam nekik, hogy én dramaturggal dolgozom ezen a szövegen, tehát nagyon sok mindent átír a gyakorlat. Mert a színház gyakorlatának is megvan a maga igazsága, és ezeket kell tudni egyeztetni. Hol dünnyögve, hol jókedvűen elfogadják. A végeredmény ezzel a szerzőpárossal mindig örömteli volt és sikeres.”

Őze Áron a Bartók igazgatójaként válaszolt arra a kérdésre, hogy a két színház között lesz-e folytatása ennek a fúziónak. „Folytatódik, és nagyon örülünk neki. Ez a közös munka annyira jól sikerült, hogy úgy tűnik, a Kőszegi Várszínháztól a jövő nyárra felkérést fogunk kapni, mégpedig arra, hogy a Bartók készítse el a jövő nyári nagyszínpadi produkciót Kőszegen. Úgyhogy megyünk vissza Kőszegre. Gyula meg fog sértődni, mert Gyulára is hívnak vissza bennünket rendszeresen, szeretnék, hogy ott is jelen legyünk. Meglátjuk. Egy színház életében egy nyár folyamán, ha tisztességgel apait, anyait belead, egy produkció készíthető el, én úgy gondolom, mert némi töltődés, pihenés is kell. Ez egyébként örömteli, hogy két megkeresés is van. Véleményem szerint egy nyári színháznak egyre fontosabb, hogy olyan partnereket találjon, akik színházi infrastruktúrával rendelkeznek, tehát meg tudják oldani a díszletgyártást, próbákat a saját helyszínükön. Egy darabnak a nyári bemutató után van egy második élete. Szomorú, ha másfél, két hónapi próba után van pár előadás, és eltűnnek ezek az értékek. Ha egy kőszínház áll partnerként egy produkció mögött, akkor van lehetőség továbbjátszani. Nem utolsó sorban visszük a technikai felszerelésünket, a műszaki állományunkat, a szaktudásukat, megkönnyítve a helyiek dolgát. Erre egyre jobban rájönnek a nyári színházak, hogy számukra ez egy jó kapcsolat.

A darab főszerepét Göttinger Pál rendező alakítja, ezúttal színészként, de decemberben az Egy csók és más semmi című zenés vígjáték rendezőjeként is viszontlátjuk majd. „Egy botcsinálta drámaszerzőt játszom ebben a darabban, amit nagy élvezettel próbáltam, már csak azért is, mert magam is botcsinálta drámaszerző vagyok. A Kőszegi Várszínház az előző években bemutatta több írásomat is. A valódi és az elképzelt szereplő tudott osztozni egymás fájdalmában. Ez egy a szükségesnél egy picit naivabb figura, akit a történések gyorsan megacéloznak. Egy olyan drámaszerzőről van szó, akinek a gerince szépen lassan beletörik a munkába, ahogy a megrendelő sorra-sorra kifejti a komplikált igényeit. Én nem vagyok egy különösebben sikeres férfi, és különösen sikeres drámaíró, úgyhogy jól elvoltam ezzel a szereppel. Nem kellett túl mélyre ásnom. Nem gondolom, hogy egy szereplőnek nagyon a színész valóságából kellene táplálkoznia. Úgy csinálunk, mintha nem mi lennénk, ez egy meglehetősen régi színházcsinálási forma, de nem megy ki a divatból. Inkább elképzelni szerettük volna ezt a fickót, hogy milyen lehet.” Bár lehet, hogy Őze Áron mást mondana, de ő úgy gondol magára, aki színészként könnyű eset a próbák folyamán. „Azért, mert tudom, hogy egy rendező mit hallana szívesen. Tudom, mi az, amit nem kell megkérdeznem, mert nekem kell tudni megoldani. Ők mind több rendezőt láttak már, mint én, én viszont sokkal több színészt láttam már, mint ők. Abban bízom, hogy ez kijön egálra.” Hogy Göttinger szerint miért érdemes beülni az előadásra? „Hogy láthassák ennek a szerzőpárosnak a kultúr-, irodalom-, és drámatörténetileg mélyen beágyazott történetet, ugyanakkor nagyon közönséges, farsangi komédiás kötetlenséggel elhangzó vicceit, lássanak minket bolondozni, és azért hogy tanuljanak a magyar történelemnek számomra eddig ismeretlen szeletéről. Én nem tudtam arról, hogy a Gritti Alajos valóban létezett, mint ahogy arról sem tudtam, hogy Bogádi, a híres, nevezetes magyar nemes azzal szerezte a nemességét, hogy a Rigómezei csatában egy zsák aranyat megevett, hogy ne jusson az ellenség kezére, és három nappal később hiánytalanul visszaszolgáltatta.

13-as stúdió 3k színházi fesztivál 40 év 600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kalóz a kávé nekem is jár a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös a ludovika ablakai a mi osztályunk a néző közbeszól a nulladik perc a rádió ablakai a rendező közbeszól alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála alkalomadtán állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik anyóka emlékiratai apertúra aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt az úrhatnám szolgáló b32 baal babel sound bácskai juli pszichoszínháza baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bánk bán bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti tavaszi fesztivál budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 coming soon cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi játszmák 2023 családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió dante danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila delta produkció deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok elveszett idők email ének a három hollóhoz english énis teis erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál eszínház eszínház fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fém színház fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fischer iván lakásszínháza fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gólem gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum haydn fesztivál hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál hyppolit így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k11 művészeti és kulturális központ k2 színház kalandra fül fesztivál kalucsni kaposvár katona keltská noc képek keszthely kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika lírástudók london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madam rekamié madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver maradunk margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló másik produkció mellékhatás menház színpad merlin mesterjátszma mesterkurzus mikor mikro fesztivál milestone mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál monodrámák móra kiadó most fesztivál motto mozaik országos színházi találkozó mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nekem a zene nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum petri versmaraton pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik pure voice akadémia ráday utcai színházi találkozó rádió rádiójátékosok radnóti régebbi havi műsorok regnum filmszemle remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival SILEX sinaia sly snowman soharóza sok-szín-feszt sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról spaletta stockholm summa summárum susotázs szabadesés szabadka szabadtéri színházak találkozója szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színházrendezői testület színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató társasjáték tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália thália nyárikert the irish coffee the pocketstones thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál újpalotai nyári játékok váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló vízkereszti gritti volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsámbék zsolnay negyed