Kezdődik az eSzínház Fesztivál

Szeptember 16-25. között, második alkalommal, 19 produkcióval rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak és társulatok előadásai, mint pl. a FreeSZFE Egyesület, a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház vagy a Forte Társulat.

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a Coviddal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára. Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket.

Olyan színházak és társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Bethlen Téri Színház, az Exit Generáció, a Forte Társulat, a FreeSZFE Egyesület, a Független Színház Magyarország, a Katona József Színház, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Kolibri Színház, a Kőszegi Várszínház, a KVTársulat, a Madách Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Vígszínház, a Vörösmarty Színház, a Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely.

A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező. A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek. A zsűri díjai mellett külön- és közönségdíjakat is átadnak.