Megnyílt a Gólem Központ az Erzsébetvárosban

Csaknem egy év próbaüzemet követően pénteken megnyílt a VII. kerületben a Csányi utcában a Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ.

Példaadó gesztusként az eseményen jelen volt a korábbi fideszes polgármester Vattamány Zsolt és a jelenlegi kerületi vezető, Niedermüller Péter is, aki ellenzéki összefogással nyerte meg a pozíciót. A pénteki megnyitón jelen volt Heisler András, a Mazsihisz-elnöke.

A Gólem alapítója, Borgula András, még az előző polgármesterhez kopogtatott be az ötlettel, hogy a Gólem beköltözne a Csányi utca 3. alatt lévő üres épületbe. A polgármester támogatta a kezdeményezést, mint ahogy az utóda is. Végül sikertörténet lett a Gólem Színház ügye, ily módon elsősorban zsidó színházként elkezdheti a működését. Az önkormányzat nem kér tőlük bérleti díjat. Az épületben egy 99 személyt befogadó színháztermet alakítottak ki, de lett színésztársalgó, raktár, illetve öltöző is létesült.

A Gólem Színház mintegy negyven millió forintból épült meg, két minisztériumi pályázat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a JDC Magyarország és magántámogatók segítségével. Az építési munkák nagy részét a teátrum munkatársai maguk végezték, illetve a nappal is működő kávézót is maguk üzemeltetik. Együtt szeretnének működni a szomszédos Csányi5 - Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárral is.

Újdonság, hogy a volt K2 Színház társulata is ebben a házban működik majd APERTÚRA – A Perpeetum manufaktúra néven. A formáció vezetője Benkó Bence lapunknak elmondta, hogy ezentúl itt játsszák korábbi előadásaikat, illetve szeretnének kialakítani egy saját termet is, amely nyolcvan főt fogadna be. Ennek a kialakítása öt millió forintba kerülne és erre a célra gyűjtést indítanak és szeretnék karácsonyra megnyitni. A színház vasárnap fesztivállal, illetve délelőtt gyerekeknek, este pedig felnőtteknek szóló előadással várja a közönséget. A rossz zsidók című előadás premierjét, melynek rendezője Borgula András, október 6-án tartják.