FOTELSZÍNHÁZ

Megszoktuk, pedig akár meg is szökhettünk volna: az online színháznézés a hétköznapjaink szerves részévé vált az elmúlt két és fél évben. A szeptember 25-ig tartó eszínház Fesztivál olyan előadásokat sorol egymás mellé, melyek amúgy sosem adnának randevút egymásnak. JÁSZAY TAMÁS AJÁNLÓJA.

Ez persze erény, mielőtt valaki félreérti a fentieket: a napról napra súlyosbodó gazdasági helyzetben, a legváltozatosabb válságtüneteket mutató, minden korábbinál törékenyebbnek tetsző világunkban egyre kisebb az esély arra, hogy ennyi és ilyen minőségű színházi előadás egyazon légtérben megjelenjen. Országos színházi fesztiválunk már nincsen, igény se igen mutatkozik újraindítására, a minőségi programsorozatok csendben halódnak, mások alámerülnek és kibekkelnek, az elveikhez kevésbé ragaszkodók meg beadják a derekukat: jöjjön a gatyaletolós humor.

Az, amit az idén második alkalommal megrendezett eSzínház Fesztivál képvisel, szerencsére egészen eltérő indíttatású: a válogatást – aminek hogyanjáról amúgy szívesen tudnék többet – bízvást nevezhetjük reprezentatívnak, a szó több értelmében is. Ugyanis a tizennyolc színház tizenkilenc előadását felvonultató, tíz napon keresztül a nap huszonnégy órájában megnézhető, jobbnál jobb minőségű színházi előadásfelvételek sok-sok szempont szerint sorolhatók kisebb-nagyobb csoportokba, és ha az ember kényelmesen elhelyezkedik laptopja vagy plazmatévéje előtt a karosszékben, akkor kap egy közel érvényes pillanatképet arról, hogy mi érdekli ma a magyar színházat.

Mert tényleg minden van itt, mint a mesében: függetlenek, kőszínházak, vidékiek, pestiek. Előadások kisebbeknek, nagyobbaknak, meg azoknak, akik a két szélsőérték közé esnek. Van kortárs magyar, klasszikus külföldi és kanonizált hazai. Fizikai, nevelési, közösségi, improvizáció alapú, fikciót dokumentumokkal vegyítő színház. Prózától elrugaszkodó, verset értelmező, új drámával kísérletező. Úgymond hagyományos és felkavaróan kortárs eszköztárral dolgozó, de találni szöveg alapú, mozgásfókuszú vagy épp korszerű vizualitással és technológiával működtetett produkciókat is. És sajnos a mai magyar színházban tünet értékű az is, hogy tizennyolcra húz lapot a válogatás egyetlen női rendezője...

Aminek viszont nagyon lehet örülni: üdvösen sok a fiatal és középgenerációs rendező, többek neve új lesz a nézőnek, másokat meg régi ismerősként köszönt a képernyő előtt. A következőkben röviden, címszavakban, merőben szubjektív alapon említem, amit szerintem említeni érdemes, utána meg irány az eSzínház oldala, fotelszínházra föl!

Legyünk büszkék a kortársainkra! Jászberényi Sándor felkavaró prózájából vérbeli, színes szélesvásznú színház született Polgár Csaba és alkotótársai keze nyomán. Az Örkényben rögzített A lélek legszebb éjszakája a háborúról, az életről, a halálról beszél – te jó ég, de messze vagyunk ma már a 2018-as bemutatótól... Schwechtje Mihályt filmesként ismerik sokan, miközben Az örökség című előadása már sokat ígért színházas vonalon is: a Radnótiban játszott Gina a mai magyar valóság egy másik, a korábbiakhoz hasonlóan kellemetlen szögletébe utaztat.

Mert a tragédia (a Tragédia) velünk van, ha tetszik, ha nem: Madách klasszikusát showritmusban hangolta komédiára Novák János a Kolibriben – figyeljék csak meg, ahogy a tizenkilencedik századi szerző (és az utókor) által mostohán kezelt Éva itt végre főszereplővé válik Nyirkó Krisztina alakításában. Csáth Géza élete kész regény, de azt is mondhatjuk, hogy színpad után kiált: Vörös Róbert újabb szerelemprojektje a Vígben játszott Csáth és démonai. A magyar irodalom és kultúra ismerős és elfeledett jelesei adják egymásnak a kilincset a sodró erejű játékban, aminek a centrumában Horváth Szabolcs érzelmes-szenvedélyes Csáthja áll. A szerelem és a belőle eredő szenvedés sok más előadásban is visszatér: Ady bonyolult érzelmi életéről tudósít Horgas Ádám Madách Színház-beli rendezése.

Az idei online szemle több módon is tiszteleg a magyar irodalom örökifjú, ősz hajú klasszikusa, Weöres Sándor előtt. Aki jó tíz éve látta Fekete Ernő egyszemélyes estjét, a Mennyekbe vágtató prolibuszt, az sosem felejti a monodrámává izmosodott szövegek súlyát, erejét, lendületét és humorát. 2021-ben filmverzió született: lássuk, milyen új árnyalatokkal gazdagodott Weöres és Fekete duója. A Kőszegen bemutatott, mostantól Budapesten látható Göttinger Pál-rendezés, a Kálid Artúr főszerepelte Szénakutyák is a költőóriás előtt hajt fejet. Vagyis inkább cinkosan rákacsint: a költő macskája köré szőtt fikcióról máris érezni, hogy az új évad jeles eseménye.

És még mindig Weöres, de most a nemrég tízéves jubileumát ünneplő, a költő-író nevét büszkén viselő szombathelyi színház. A múlt évad egyik legemlékezetesebb, nagy erejű bábelőadása a helyi Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban valósult meg: Vidovszky György traumajátéka, a Szólít a szörny többek között lenyűgöző vizualitással dolgozza meg nézőjét. Ez utóbbi az új hazai rendezőgeneráció egyik legtöbbet foglalkoztatott rendezőjének, Nagy Péter Istvánnak a szintén szombathelyi produkciójáról, a Candide-ról is elmondható, amint az is, hogy a néző lelkébe a szó jó értelmében belegázoló produkciókról van szó. Egyáltalán nem mellesleg mindkét esetben Major Erikkel a főszerepben.

Voltaire után negyven évvel írta meg Csokonai a maga, egészen másfajta szatíráját: a Karnyóné groteszk, széles ecsetvonásokat alkalmazó vásári komédiaként kerül színre a szegedi-aradi koprodukcióban, Tapasztó Ernő fesztiváljáró rendezésében. Székesfehérvárról érkezik a virtualitásba A vágy nevű villamos: Tennessee Williams tegnapi klasszikusa mindenestül a mai Magyarország egy kisvárosában szólal meg Bagó Bertalan színrevitelében.

Az eSzínház Fesztivál független színházi szekciója legalább ilyen sokrétű és gazdag. A KV Társulat Pofonja már a címében sem árul zsákbamacskát: Kovács D. Dániel hat ragyogó színésszel életes képekben beszél családról és erőszakról, meg ami a kettő metszete. Kétszemélyes sikertörténet a Mary és Max című előadásé: hosszú évek óta játssza Grisnik Petra és Gőz István, akik ketten vannak egyedül a színpadon.

Nemes Nagy Ágnesre emlékezik a Zichy Színműhely Aranyecset című előadása. Külföldi klasszikusok újszerű feldolgozásával jelentkezik két fiatal, tetterős csapat is. Sötét, komor az alapanyag, de az eredmény mindkét esetben emlékezetes: az erős castingból hatékonyan építkező Exit Generáció Dosztojevszkij, míg a Kerekasztal Színházi Nevelési Társulat Musil alapszövegéből indult el a saját útján.

A kamera olykor olyan zugokba is elvisz, amit esetleg élőben soha nem vennénk észre. A válogatás két helyspecifikus előadásával ez most a helyzet. A Freeszfe színeiben, a Király Fürdő (majdnem) összes termeiben zajlik Al-Farman Petra projektje, a Torkolat, hogy a résztvevők a nézővel együtt gondolkodjanak a gyermekvállalás kérdésének nem mindig lélekvidámító pillanatairól. Erősen valóságalapú az egyik legizgalmasabb hazai független színház, a Balogh Rodrigó koordinálta Független Színház Falunapja is: a Gellért-hegy oldalában rengeteget tanulhatunk uzsorázásról, meg úgy általában a kis magyar valóságról. Valahol ez utóbbiról, meg ennek a mozdíthatatlanságáról szólnak Tar Sándor megrendítő szövegei is. Ezekkel pedig nagyon közeli ismeretségben áll Horváth Csaba rendező, aki az El valahová című zenés színházában testi-lelki kirakóst koordinál a színpadon.


13-as stúdió 3k színházi fesztivál 40 év 600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kalóz a kávé nekem is jár a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös a ludovika ablakai a mi osztályunk a néző közbeszól a nulladik perc a rádió ablakai a rendező közbeszól alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála alkalomadtán állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik anyóka emlékiratai apertúra aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt az úrhatnám szolgáló b32 baal babel sound bácskai juli pszichoszínháza baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bánk bán bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti tavaszi fesztivál budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 coming soon cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi játszmák 2023 családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió dante danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila delta produkció deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok elveszett idők email ének a három hollóhoz english énis teis erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál eszínház eszínház fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fém színház fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fischer iván lakásszínháza fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gólem gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum haydn fesztivál hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál hyppolit így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k11 művészeti és kulturális központ k2 színház kalandra fül fesztivál kalucsni kaposvár katona keltská noc képek keszthely kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika lírástudók london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madam rekamié madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver maradunk margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló másik produkció mellékhatás menház színpad merlin mesterjátszma mesterkurzus mikor mikro fesztivál milestone mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál monodrámák móra kiadó most fesztivál motto mozaik országos színházi találkozó mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nekem a zene nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum petri versmaraton pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik pure voice akadémia ráday utcai színházi találkozó rádió rádiójátékosok radnóti régebbi havi műsorok regnum filmszemle remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival SILEX sinaia sly snowman soharóza sok-szín-feszt sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról spaletta stockholm summa summárum susotázs szabadesés szabadka szabadtéri színházak találkozója szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színházrendezői testület színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató társasjáték tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália thália nyárikert the irish coffee the pocketstones thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál újpalotai nyári játékok váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló vízkereszti gritti volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsámbék zsolnay negyed