Színházak Éjszakája - Indul az évad!

Idén szeptember 20-án, az új évad nyitányaként rendezik meg a főváros népszerű eseményét, a Színházak Éjszakáját, amely napon a közönség mintegy háromszáz program közül válogathat, huszonhét színház hatvan helyszínén.

Harmadik alkalommal várják a közönséget különleges, éjszakába nyúló kínálattal Budapest színházai, ahol nemcsak a nézők által hagyományosan is látogatható terek járhatók be, hanem megnyílnak a kulisszák és bepillanthatunk a takarásba, a próbatermekbe, a backstage-be, a színházi büfébe, az igazgatói irodába, a pincébe és a padlásra, egyszóval a színház "mögé".

Mint arról az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője beszámolt, idén megduplázódtak a meghívott intézmények, így nemcsak fővárosi, de magán- és országos fenntartású színházak is részt vesznek a rendezvényen, összesen huszonheten. Mellettük egy teljesen új, kimondottan a Színházak Éjszakája apropóján alakult, sokoldalú helyszín, a SzínházPONT is várja az érdeklődőket a Szabadsajtó út 5. szám alatt, ahol szeptember 20-ig naponta tartanak színházi workshopokat, előadásokat, táncszínházi bemutatókat, slam estet és kiállításokat.

Herner Dániel, a SzínházPONT programigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a szeptember 2-án megnyílt helyszín egyik fontos feladata a huszonhét színház népszerűsítése, de lehetőség van jegyvételre és a minden programra érvényes karszalag megváltására is. A Budapest Galéria egykori helyén működő állomás egyik érdekessége az a terepasztal, amelyen (virtuális eszközökkel) lehet bepillantani a különböző rendezvényhelyszínekbe.

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes mottóként az "Egységben az erő!" szlogennel kezdte hozzászólását. Mint elmondta, Budapest számos változáson ment keresztül vitalitásának visszanyerése érdekében, ennek hátterében pedig a városvezetés egységessége állt. Fontos az országos fenntartású színházak részvétele, hiszen ezekben fordul meg a budapesti színházi közönség 70%-a. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy idén a támogatást csaknem a duplájára emelték: a tavalyi 9 millió után, idén 17,6 millió forint támogatást kap a rendezvény.

Zsoldos Dávid, az LS Média Network ügyvezető igazgatója az "Egységben az erő!" szlogent a sokféle program egységével, annak teremtő erejű fontosságával egészítette ki. Ezt a projektet a közönség felé történő nyitásként, a valóság kiterjesztésének fontos állomásaként értékelte. Jobbágy Ervin, az Interticket Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy jegyforgalmazási rendszerüket az évtizedes tapasztalat és sok technikai fejlesztés birtokában tudták kialakítani, ugyancsak az együttműködés, a szinergia jegyében. A jövő a mobilon való jegyvásárlás lesz, amely egyelőre még gyerekcipőben jár, de hamarosan létrejönnek az új, erre alkalmas mobil alkalmazások - ígérte az ügyvezető.

A résztvevő színházak, név szerint az Átrium Film-Színház, Bárka Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, Dumaszínház, Játékszín, Jurányi Inkubátorház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, MU Színház, Nemzeti Színház, Magyar Állami Operaház, Örkény István Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon, Stúdió K Színház, Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház nemcsak a helyszíneket, de a programok jellegét illetően is rendhagyó módon "viselkednek" a Színházak Éjszakáján.

A gyermekeknek természetesen gyermekelőadásokkal, mesékkel, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, színészbújócskával, diavetítéssel, bábokkal készülnek, de a felnőtteket is sok játék várja. Lesz drámaóra helyzetgyakorlatokkal, díszletépítés-bemutató, nyilvános világítási próba és a közönséggel interaktív, nyilvános táncpróba. Ismerkedhetünk szakmai fogásokkal: hogyan lehet színészekhez méltóan, szépen járni, mik a szinkronizálás alapfogásai; lesz beszédtechnika és bevezetés a jó súgás rejtelmeibe.

Lesz kiállítás díszletekből és jelmezekből, valamint tárlatvezetés díszlet- és jelmeztárban. Sőt, azt is megtudhatják az érdeklődők, mi mindent lehet készíteni a lejárt plakátokból és molinókból, ahelyett, hogy kidobnánk őket. Tartanak nyílt próbát, nyílt beszélgetést, bulit a színészekkel és közösségi kerti partit. Nem maradhatnak el természetesen a sajátos sportvetélkedők sem, de ugyancsak érdekes kezdeményezés a hosszú színházi előadások végigülését elősegítő jógagyakorlatok bemutatása.

A jegyek egy része elővételben elkelt, a gyermekjegy (10 éves korig) 150 forint, a diákjegy (10 éves kor felett, diákigazolvány birtokában) 1500 forint, míg a felnőtt jegy 2500 forintba kerül. A karszalag birtokában sehol nem kell külön fizetni a belépésért.

A programokkal kapcsolatos további információk a http://www.szinhazakejszakaja.hu/ oldalon érhetők el.