RÉV FÜLÖP PRÓBANAPLÓ 1. RÉSZ

Gyenes Dániel ismét elárul egy-két kulisszatitkot – ezúttal a Rév Fülöp próbáiról jelentkezik.

Sziasztok!

Ismét jelentkezem, méghozzá az új évad első előadásának kulisszatitkaival, melynek próbái már több mint két hete tartanak.

Ez az előadás a Rév Fülöp című Jeney Zoltán-féle lovagregény színházi változata, melynek próbáin sok a számomra ismerős és még több az új arc. Többen is vannak, akiket vagy a Vonalhúzás vagy pedig az Utazás a koponyám körül című darabból ismerek.

A történet főszereplője a Balatóniában éldegélő Rév Fülöp, egy békés fiú, akinek kedvenc időtöltése a heverészés Szántódpusztán. Azonban a birodalom uralkodója, Csobánc király titokzatos megbetegedése óriási veszélybe sodorja az országot. Így Fülöp előtt itt a lehetőség, hogy heverészőből hőssé váljon. Egy lovag, Ádánd fegyverhordozója lesz, így hát vele és hűséges lovával, Monosszal karöltve elindulnak megmenteni a királyt s vele együtt az egész birodalmat.

Egyszerre több helyen folyik a cselekmény, nagyjából egy időben, amelyek olykor találkoznak is egymással. Az egyik ilyen hely Csobánc király palotája, ahol láthatjuk a szenvedéseit, amit a hirtelen rátörő kiliti láz okoz, másrészt a hős trió (Fülöp, Ádánd lovag és Monosz) kalandos, mesés utazását figyelhetjük meg, amely során régi szerelmek, rejtélyekkel övezett helyek és különböző, hol gyávább, hol veszedelmesebb lovagok kerülnek elő.

Habár már augusztus végén elkezdődtek a próbák, eddig csak ritkán tudtam részt venni rajtuk.

Az első két alkalommal az ilyenkor szokásos olvasó- és visszaolvasó-próbákra került sor, először a rendező, utána a színészek olvasták fel a szöveget. Ezek után már csak ritkán volt olyan nap, amikor az összes színész a színpadon volt, csak egy-két jelenettel foglalkoznak, amikhez nem feltétlenül kell minden szereplő jelenléte. Az egyik ilyen Csobánc királyról és a betegségéről szólt. A hercegnő, Akarattya mindent megtesz azért, hogy meggyógyítsa apját, megijeszti az ágy mögül, vízzel itatja (amit persze nem tud meginni a király, mert különbözőképpen kilögyböli állandóan) stb.

A szereplőgárda az eddigi legnagyobb számú a három darab közül, melyek próbáit eddig nyomon követhettem: 12 színész játszik benne és néhányan a Peti Magyar Színiakadémia növendékei közül is. Ennyi emberrel aztán hatalmas verekedést lehet rendezni, ezt a legutóbbi alkalommal láthattam is, amikor óriási szaltószerű eséseket gyakoroltak. Ádánd lovag és Fülöp csöndes hajózgatását zavarta meg az éppen arra járó Vázsony kapitány és kalózai, akik azonnal el is akarják rabolni őket. Igazi kötéltáncot kerekítettek belőle, ritmusra gabalyodnak bele a szereplők, ami olyan, mint a futóhomok, minél jobban akar menekülni az ember, annál jobban belecsavarodik.

Remélem ez a kis beharangozó kedvet hozott nektek, hogy nyomon kövessétek a darab alakulását!

Köszönöm a figyelmeteket!

Gyenes Dániel