A vasfüggöny mögött - Kis pesti kőszínházi évadkörkép

Az év valószínűleg legnagyobb dobása, korunk egyik legnevesebb színházcsinálójának, Robert Wilsonnak, a rendezése Az emberiség végnapjai és a Svejk című művek alapján összeállított 1914 lesz a Vígszínházban. A többnyelvű koprodukcióban Eszenyi Enikő játssza az egyik főszerepet.

De érkezik A Mester és Margarita is Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében, Alföldi Róbert és Bodó Viktor ismét a nagyszínpadon rendez majd, előbbi a Julius Caesart, utóbbi a Koldusoperát. A Pesti Színházban a dán Dogma-filmből készült dráma, Az ünnep 2006-os rendezésének felújítása, egy Molnár-darab Eszenyi–Stohl–Kern sztárhármasával, valamint Spiró Kvartettje várható.

16 bemutatójából 8 nagyszínpadi a Nemzeti Színháznak az új évadban, ennek felét maga a direktor, Vidnyánszky Attila rendezi (többek közt a Fábri Zoltán remeke alapján készülő Körhintát, valamint Bulgakov Don Quijotéjének színpadi adaptációját). Zsótér Sándor is bebocsátást nyer a Nemzetibe, igaz, csak a stúdióba, ahol Ibsent vihet színpadra. Jövőre pedig újra lesz nemzetközi színházi találkozó, MITEM is.

A Mácsai Pál vezette Örkény Színházban különösen izgalmas évad ígérkezik. Elsőként a Mohácsi testvérek E föld befogad, avagy nincsen számodra hely című produkciója látható a magyar holokausztról, majd jön a társulat számára írt Székely Csaba-darab, a Csoda hogy élünk Ascher Tamás rendezésében. (Áttekintve az idei országos évadot, szembeötlő, milyen sok lesz a nem csupán kortárs, de egyenesen a színházak felkérésére írt darab.) Unikálisnak számíthat Kuroszava A hét szamurája is Polgár Csaba színrevitelében.

A Katona József Színház műsortervében sem kell csalódnunk: Peter Weiss Marat/Sade-jától és egy Máté Gábor adaptálta, pillanatfelvételekből álló kortárs francia drámától a Fullajtár Andrea címszereplésével bemutatandó Kurázsi mamán át a Gigor Attila rendezte ifjúsági program keretében megvalósuló Tizenkét dühös emberig sok minden igazi színházi csemegének ígérkezik. Legérdekesebb vállalkozásuknak mégis talán a kétestés Faust tűnik, Schilling Árpád vezetésével, Kulka János és Máté Gábor szereplésével.

Kiemelkedő eseménynek tűnik a Radnóti Színházban Euripidész Oresztésze Horváth Csaba mindig lenyűgöző fizikai színházában. Érdemes lesz nézni Valló Péter rendezte Karamazov testvérek előadását, valamint az egyelőre cím nélkül futó, Tasnádi Istvántól rendelt új magyar zenés vígjátékot is, Hajós András dalszövegeivel, Rudolf Péter színrevitelében.

A Magyar Színház első bemutatója is egy, a színház felkérésére készült dráma: Jeney Zoltán Rév Fülöp lovagregényéből készült színpadi változat Göttinger Pál rendezésében. Horgas Ádám pedig látványszínházzá komponálja majd Shakespeare Macbethjét. A vasfüggöny mögötti játéktérben Frankenstein és Szálinger Balázs Köztársasága színesíti majd az évet.