Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Magyar Színház

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Magyar Színház szerdán: Őze Áron, a teátrum vezetője beszélt az igazgatói pályázatról, és átadták az Agárdy-emlékláncot, amelynek idei díjazottja Holecskó Orsolya színésznő.

Őze Áron megbízatása 2015. január 1-jéig szól, a színház vezetésére ezért pályázatot írtak ki. A jelenlegi igazgató ismét beadta pályázatát a teátrum irányítására. A színház MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Őze Áront idézik, aki az évadnyitó ülésen elmondta: az elkövetkezendő két hétben születik meg a döntés a színház vezetőjének személyéről.

Őze Áron mellett Salamon Suba László rendező, a Budaörsi Játékszín korábbi igazgatója és Zalán János színművész, kommunikációs szakember, a Masterfilm Digital Kft. ügyvezető igazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap Színház- és Táncművészet Kollégiumának vezetője adta be pályázatát a színház irányítására.

A szakmai bizottság a jelölteket már meghallgatta, augusztus 30-ig kellett javaslatot tennie a fenntartónak, a miniszternek pedig szeptember végéig kell meghoznia döntését. A megbízatás négy évre, 2015. január 1-jétől 2019. január 31-ig szól.

A közlemény szerint Őze Áron az évadnyitón korábbi nyilatkozatára utalt, amelyben úgy fogalmazott: a fenntartó minisztérium a pályázati kiírásban legalizálja azt a koncepciót, amelyet ő és a társulat az elmúlt években életre hívott. "Szakmai szempontok alapján kinevezett embernek tartom magam, és szakmai kampányt folytatok" - idézik a színház vezetőjét, aki hozzátette: ennek részeként alapította augusztusban a Csukás István nevét viselő díjat.

"Amennyiben továbbra is én vezetem a színházat, el kell mondjam, nagyon kemény négy év vár ránk, hogy még inkább biztonságban tudjam a társulat jövőjét, és a színház működését" - idézik Őze Áron szavait.

Az évadnyitón Rácz Boriska, Agárdy Gábor színművész özvegye adta át az Agárdy-emlékláncot Holecskó Orsolyának. Az emlékdíjat 2006 óta évente a színház művészeinek titkos szavazata alapján a társulat 40 év alatti tagjának ítélik oda. A díj egy Agárdy Gábort ábrázoló, a díjazott nevét is feltüntető egyedi medál, nyaklánccal.

Az új évadban a társulathoz szerződik a pályakezdő Ágoston Péter mellett Gáspár Tibor színművész. A színház első bemutatóját október 11-én tartják: a nagyszínpadon Jeney Zoltán Rév Fülöp című darabja Göttinger Pál rendezésében látható. A szerző a Magyar Színház felkérésére készített színpadi változatot lovagregényfolyamából.

A színház honlapján olvasható 2014/15-ös évadterv szerint a nagyszínpadon Shakespeare Macbeth című művét Horgas Ádám rendezésében december 13-án, Astrid Lindgren Harisnyás Pippi című művét Novák Eszter rendezésében 2015. március 21-én tűzik műsorra.

A nagyszínpadi vasfüggöny mögötti játéktéren Mary Shelley regénye nyomán Frankenstein címmel mutatnak be előadást Koltai M. Gábor rendezésében február 7-én. Szálinger Balázs Köztársaság című darabját Keresztes Attila rendezésében 2015. május 10-től játsszák.

A Sinkovits Imre Színpadon Puskin Anyegin című művét Molnár-Keresztyén Gabriella rendezésében láthatja a közönség november 22-től. Kárpáti Péter Tótferi című művét Vidovszky György állítja színpadra 2015. február 14-i premierrel. Szabó Magda Az őz című művét Őze Áron rendezésében mutatják be március 28-án.