KÖLTÖZZ BE EGY ÉJSZAKÁRA A SZÍNHÁZBA!

Vagy legalábbis használd arra szeptember 20-át, hogy nem mindennapi körülmények között teszed magadévá a színházi élményt! Járd be pincétől padlásig az Operaházat, nézz végig egy előadást vagy bulizz hajnalig a színészekkel. Mindegy is, mit választasz, annyi biztos, idén sem érdemes kihagynod a 3. alkalommal megrendezett, kibővült helyszín- és programkínálattal jelentkező Színházak éjszakáját. Mutatjuk a legígéretesebb produkciókat.

Odüsszeusz szemeteslapáton előadás – Bárka Színház

Odüsszeuszról azt tanították nekünk a középiskolai magyar órákon, hogy leleményességével és el nem apadó tudásszomjával ő a modernkori hős, ha azonban nagyító alá vesszük, rájöhetünk, becsülendő tulajdonságai mellett jó adag hiúsággal és túlzott kalandvággyal is megáldotta a sors. Hogy ez most miért fontos? Mert mindez remek alapanyagul szolgálhat egy humoros adaptációhoz, amely a szokásos magasztalás helyett kifigurázza a mi kalandorunkat. Ráadásul nem is akármilyen módszerrel! A Bárka előadásában ezúttal a háztartási eszközöké a főszerep: a színészek többek között tésztaszűrővel, dugóhúzóval és kelkáposztával elevenítik meg a történetet. Annyira alternatív, hogy látnunk kell.

Hol: Bárka Színház, Stúdió
Mikor: szeptember 20. 20:00-21:15
A terem befogadóképessége: 110 fő

Így beszélnek ők – Írók stand-upolnak – Corvin Dumaszínház

Közismert arcokat figyelni, miközben komfortzónájukból kilépve egy új műfajjal ismerkednek, mindig érdekes látvány, főként ha nemcsak magamutogató celebekről van szó, hanem tehetséges alkotókról. Ez esetben négy kortárs íróról, Karafiáth Orsolyáról, Legát Tiborról, Orosz Dénesről és Nényei Pálról, akik megszokott tevékenységüktől eltérően ezúttal stand-upra adják a fejüket. Többüknek ugyan nem teljesen új a terep, hiszen korábban a Jurányi Inkubátorházban már kipróbálhatták magukat, de talán éppen emiatt vagyunk olyan kíváncsiak rájuk: vajon második alkalommal is képesek elszórakoztatni bennünket?

Hol: Corvin Dumaszínház, Kompót Dumaklub
Mikor: 17:00 – 18:30
Látogatók száma: maximum 80 fő

A két Korea újraegyesítése – nyílt próba – Katona József Színház

A 2014/15-ös színházi szezon legizgalmasabbnak ígérkező új bemutatóinak egyike október közepén debütál a Katonában, Máté Gábor rendezésében, az érdeklődők azonban már most bepillantást nyerhetnek a készülő előadás kulisszái mögé. A cím egyébként meglehetősen csalóka, ugyanis az előzetes feltevésekkel szemben Joël Pommerat darabja nem politizálni szeretne, sokkal inkább az emberi kapcsolatok sokszínűségére, időnként kusza és keserű, máskor komikus voltára helyezi a hangsúlyt. Elsőre talán szokványosnak tűnik a téma, mégsem tudunk elmenni a kérdés mellett, hogy vajon milyen lehet az a kapcsolat, aminek legkörültekintőbb leírására a cseppet sem fényes helyzetükről ismert két Korea szolgálhat.

Mikor és hol: Katona József Színház, Nagyszínpad, 11:00-13:00
Férőhely: 100 fő

Nyílt mozgásórák és táncbemutatók – Jurányi Inkubátorház

Ha szerettek táncolni és nemcsak a partizenékre tudjátok ropni, de a kifinomultabb mozgástechnikák iránt is vonzódtok, akkor a Jurányi Ház kínálatát nektek találták ki. Délután 4 és 7 óra között három neves táncegyüttestől, a Duda Éva Társulattól, a Zero Balettől és a Közép-Európa Ír Tánc Akadémia oktatótól leshetitek el a legalapvetőbb lépéseket a kortárs tánc, a sztepp, a balett és a parkour műfajából. Ha pedig már túlságosan elfáradtatok volna és inkább csak vizuális élményre vágynátok, 18 órától részletet nézhettek meg a Duda Éva Társulat Egy csókkal kezdődött? című előadásából.

Mikor? Workshopok 16:00 és 19:00 között. Duda Éva Társulat: Egy csókkal kezdődött? 18:00 – 18:30
Helyszínek: Jurányi Inkubátorház – Duda Éva Társulat, Zero Balett, Közép-Európa Ír Tánc Akadémia
Az előadásra 25 főnek tudnak férőhelyet biztosítani.

Ivanyos Ambrus: Vonalhúzás – Magyar Színház

Ivanyos Ambrust eddig főként a 011 Alkotócsoport író-dramaturgjaként ismerhettük, a tehetséges fiatal srác azonban már két saját színművel is jelentkezett. 2013-ban mutatta be tőle a KOMA Bázis a Lángoljt, idén májusban pedig a Magyar Színház tűzte műsorára a Vonalhúzást Göttinger Pál rendezésében. Utóbbi egy katasztrófába torkolló családi vacsorát taglal, ahol főszereplőink kénytelen-kelletlen végre bevallják önmaguknak, hogy egykor nagyon elszúrtak valamit a pályaválasztáskor, és mostanra az életük igencsak megrekedt. Szerintünk zseniális, és ha van hasonló cipőben járó ismerősötök, kifejezetten ajánljuk neki, de persze az előadás mindenki számára remek kikapcsolódást jelenthet.

Helyszín: Magyar Színház, Sinkovits Imre Színpad
Időpont: 22:00 -24:00
Max. férőhely: 80 fő

Exkluzív éjszakai járás az Operaházban

Ha lehetőségetek nyílt már rá, hogy bebarangoljátok egy színház kulisszáit, akkor pontosan tudjátok, milyen jó móka ez, ha viszont kimaradt volna az élmény az életetekből, akkor most semmiképpen se hagyjátok ki. Az Operaház ráadásul éppen elég patinás és grandiózus ahhoz, hogy megannyi titkos zugot és bejárót rejtsen, amik képesek még akkor is ámulatba ejteni, ha máskülönben bőven megelégedtek a színpad nyújtotta látvánnyal. Mellesleg utóbbiról sem kell lemondanotok, az idegenvezetés után kedvtől függően megtekinthetik akár Menozetti A telefon vagy éppen Donizetti A csengő című operáját.

Mikor? Színházjárás 22 órától, előadások 22:45-től 24:00-ig.
Hol: Operaház
Létszám: 2 X 200 fő

Afterparty – Jurányi Inkubátorház

Mi más is lehetne méltóbb záró akkordja egy ilyen sokszínű kulturális eseménynek, mint egy hivatalos afterparty! Ha bírjátok még energiával és egy kis pörgésre vágynátok, irány a Jurányi Inkubátorház! Éjfél és hajnali három között a legmenőbb zenékre bulizhattok.

Mikor és hol: 0:00-3:00, Jurányi Inkubátorház

Természetesen a fentieken túl még sok-sok program vár benneteket ezen a napon, egészen délelőtt 10 órától másnap hajnali 3-ig. Arra azonban figyeljetek, hogy nagy részük előzetes regisztrációhoz kötött, így érdemes előre lefoglalni a helyeteket. De akkor se csüggedjetek, ha erről már lekéstetek volna, az előzetes foglalás során ugyanis csak a férőhelyek felét értékesítik, így ha időben érkeztek a helyszínre, még esélyetek van bejutni. Az előzetes regisztrációról a tájékoztatást és a részletes programkínálatot ITT és ITT találjátok.

Hivatalos Facebook oldal friss infókkal.
Jegyek 27 színház 300 programjára:
Gyerek (10 éves korig): 150 Ft, Diák: 1500 Ft, Felnőtt: 2500 Ft
Pontos információk és foglalás: ERRE