STARTRA KÉSZEN AZ IDEI SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA!

Harmadik alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatot szeptember 20-án Budapesten, amelynek hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a Városházán.

A Színházak Éjszakája programjai szombaton kora délután kezdődnek és egészen másnap, vasárnap hajnali három óráig tartanak, a Fővárosi Önkormányzat 13 színháza várja a közönséget. Idén az esemény központja a SzínházPONT, ahol a színházakhoz hasonlóan szintén színes és izgalmas programok várják a látogatókat szeptember 2. és szeptember 20. között. A nézők a Színházak Éjszakájára érvényes karszalag megvásárlásával ellátogathatnak a résztvevő színházak bármelyikébe.

A színházak erre az alkalomra rendhagyó, különleges interaktív programokkal, kiállításokkal, eddig sosem látott előadásokkal, gyermekműsorokkal, koncertekkel és beszélgetésekkel készülnek.

Tarlós István főpolgármester a programsorozatot beharangozó pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte:„2012-ben, amikor elsőként rendeztük meg a Színházak Éjszakáját a Radnóti Színház szervezésében, nagy várakozással tekintettünk erre a napra“ - mondta köszöntő beszédében a városvezető.

Felidézte, hogy az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő programsorozat a Katona József Színház vezetőségének ötlete volt, lebonyolítását pedig a Radnóti Színház vállalta, sikerrel. Az önkormányzat, a főváros vezetése rögtön támogatólag állt a kezdeményezés mögé - tette hozzá Tarlós.

„Ezen az eltérő színházi napon láthatja a nagyérdemű, hogy mi is történik a kulisszák mögött. Az első évben az is kiderült, hogy erre a rendezvényre nagyon is van kereslet“ - hangsúlyozta a főpolgármester. Hozzátette, hogy 2013-ban 14 000 látogatót vonzott az esemény, ezért abban az évben Budapestért díjjal tüntették ki a Színházak Éjszakáját. Idén pedig már megduplázódott az eladott karszalagok száma a tavalyihoz képest.

Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója arról beszélt, hogy a Magyar Színház örömmel csatlakozik a Színházak Éjszakája programsorozathoz. A színházigazgató úgy fogalmazott: „Az üres színház halott színház. Éltessük, legyen mindig egy olyan hely, ahol jobb lenni, mint máshol, ahol a nézőkkel együtt túl lehet élni mindent és ebben a közös játékban, úgy telik el az életünkből két-két és fél óra, hogy viszünk valamit magunkkal, valamit, amitől azt mondhatjuk, hogy „Élünk“! A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy játszani hívjuk egymást” – mondta Őze Áron.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója felelevenítette az ötlet megszületését, majd kiemelte, hogy az esemény fontos megmutatkozási lehetőség a színházaknak, a színészeknek, s a nézőknek egyaránt. „Fontos, hogy újat, kreatívat, tartalmasat mutassunk“- mondta Máté Gábor.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház programjáról beszélt, mint mondta, két vígjátékot mutatnak be a Színházak Éjszakáján, ahol egy kicsit ők is kiléphetnek a saját árnyékukból.

„Nem magunkat akarjuk bemutatni, hanem abba szeretnénk bepillantást adni, hogy nekünk is van humorunk" – fogalmazott az Operaház főigazgatója.

A Színházak Éjszakáján részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bárka Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Magyar Színház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Stúdió K Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház.