Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

"NINCS FÉLNIVALÓNK" - RENDKÍVÜLI TÁRSULATI ÜLÉST TARTOTT ŐZE ÁRON

Rendkívüli társulati ülést tartott Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, miután az emberi erőforrások minisztere Zalán János színészt nevezte ki a teátrum élére.

„Mindannyian tudjátok, hogy másra esett a fenntartó választása, Zalán János veszi át tőlem az igazgatást. Azt gondolom, ezen senki sem lepődött meg, hiszen az évadnyitón már utaltam arra, hogy nagy valószínűséggel egy váltásnak leszünk tanúi. A legnagyobb hittel mondom, sőt, bizonyos összefüggéseket nézve meggyőződésemmé vált, hogy az intézmény nagyon jól járhat ezzel” – fogalmazott Őze Áron, aki elárulta, még nem találkozott a leendő vezetővel, reméli, hogy hamarosan sor kerül az első beszélgetésre.

„Azon leszek, hogy elősegítsem, megkönnyítsem, szakmai módon végbevigyem az átadás-átvételt és biztosítsam a színház folyamatos munkáját” – fogalmazott Őze Áron, aki arra kérte kollégáit, hogy lehetőség szerint ne ítélkezzenek az új helyzet fölött, mert egyelőre nem tudni, mit hoz a váltás. „A magam részéről is kerülni fogom azokat a csapdákat, amelyeket egy ilyen szituáció kínál” – tette hozzá.

„Amit mi itt elvégeztünk, az nem fog elmúlni nyom nélkül. Az intézményt adósságállomány nélkül tudom átadni és ezt nektek köszönhetem. Nagyon büszke vagyok a munkánkra. Hiszek abban, amit eddig csináltunk és abban, amit a pályázati anyagban leírtunk. Biztosat nem tudok a jövőről, csak azt tudom, hogy az évad első felére tervezett három bemutatót megtartjuk. Az, hogy az évad második fele miként alakul, az átadás-átvétel függvénye, a fenntartó igényeinek függvénye, és Zalán János úr döntése. Biztos vagyok benne, hogy az átmenet a lehető legegyszerűbben és zökkenőmentesen fog történni. Nem lehetek másért, csak ezért ebben a pillanatban” – számolt be Őze Áron, aki a társulat kérdéseit is fogadta.

Elmondta, hogy a Magyar Színház tagja kíván maradni, és erre az évad végéig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is írásos engedélyt adott. Az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállal az új igazgatón is múlik.

Többek között arra is válaszolt, megkötettek-e az évad második felét biztosító szerződések és előfordulhat-e, hogy Zalán János töröl a repertoárról produkciókat.

„Az intézmény, illetve a társulat érdekében sem akartam vállalni olyan kötelezettségeket, amelyek már az új igazgató hatáskörébe tartoznak. Tehát az alkotói szerződések még nem köttettek meg, de az előkészítések elindultak, a tárgyalások lezajlottak és készen állunk az évadterv végrehajtására. Ettől függetlenül Zalán János, mint egyszemélyi felelős mindenről dönthet. Azon leszek, hogy minél több előadást lásson és hogy minél többet legyen köztünk" – tudatta Őze Áron, aki arról is beszámolt, még nem értesült arról, hogy mit tervez a leendő vezető, de a saját pályázatát nyilvánossá teszi.

"Továbbra sem árulunk zsákbamacskát. Továbbra sincs félnivalónk, se takargatnivalónk, munkánk van" - összegzett az igazgató, akit nagy tapssal köszöntött a társulat.

A pályázat hamarosan elérhető lesz a Színház.hu-n.

forrás: szinhaz.hu