"NINCS FÉLNIVALÓNK" - RENDKÍVÜLI TÁRSULATI ÜLÉST TARTOTT ŐZE ÁRON

Rendkívüli társulati ülést tartott Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, miután az emberi erőforrások minisztere Zalán János színészt nevezte ki a teátrum élére.

„Mindannyian tudjátok, hogy másra esett a fenntartó választása, Zalán János veszi át tőlem az igazgatást. Azt gondolom, ezen senki sem lepődött meg, hiszen az évadnyitón már utaltam arra, hogy nagy valószínűséggel egy váltásnak leszünk tanúi. A legnagyobb hittel mondom, sőt, bizonyos összefüggéseket nézve meggyőződésemmé vált, hogy az intézmény nagyon jól járhat ezzel” – fogalmazott Őze Áron, aki elárulta, még nem találkozott a leendő vezetővel, reméli, hogy hamarosan sor kerül az első beszélgetésre.

„Azon leszek, hogy elősegítsem, megkönnyítsem, szakmai módon végbevigyem az átadás-átvételt és biztosítsam a színház folyamatos munkáját” – fogalmazott Őze Áron, aki arra kérte kollégáit, hogy lehetőség szerint ne ítélkezzenek az új helyzet fölött, mert egyelőre nem tudni, mit hoz a váltás. „A magam részéről is kerülni fogom azokat a csapdákat, amelyeket egy ilyen szituáció kínál” – tette hozzá.

„Amit mi itt elvégeztünk, az nem fog elmúlni nyom nélkül. Az intézményt adósságállomány nélkül tudom átadni és ezt nektek köszönhetem. Nagyon büszke vagyok a munkánkra. Hiszek abban, amit eddig csináltunk és abban, amit a pályázati anyagban leírtunk. Biztosat nem tudok a jövőről, csak azt tudom, hogy az évad első felére tervezett három bemutatót megtartjuk. Az, hogy az évad második fele miként alakul, az átadás-átvétel függvénye, a fenntartó igényeinek függvénye, és Zalán János úr döntése. Biztos vagyok benne, hogy az átmenet a lehető legegyszerűbben és zökkenőmentesen fog történni. Nem lehetek másért, csak ezért ebben a pillanatban” – számolt be Őze Áron, aki a társulat kérdéseit is fogadta.

Elmondta, hogy a Magyar Színház tagja kíván maradni, és erre az évad végéig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is írásos engedélyt adott. Az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállal az új igazgatón is múlik.

Többek között arra is válaszolt, megkötettek-e az évad második felét biztosító szerződések és előfordulhat-e, hogy Zalán János töröl a repertoárról produkciókat.

„Az intézmény, illetve a társulat érdekében sem akartam vállalni olyan kötelezettségeket, amelyek már az új igazgató hatáskörébe tartoznak. Tehát az alkotói szerződések még nem köttettek meg, de az előkészítések elindultak, a tárgyalások lezajlottak és készen állunk az évadterv végrehajtására. Ettől függetlenül Zalán János, mint egyszemélyi felelős mindenről dönthet. Azon leszek, hogy minél több előadást lásson és hogy minél többet legyen köztünk" – tudatta Őze Áron, aki arról is beszámolt, még nem értesült arról, hogy mit tervez a leendő vezető, de a saját pályázatát nyilvánossá teszi.

"Továbbra sem árulunk zsákbamacskát. Továbbra sincs félnivalónk, se takargatnivalónk, munkánk van" - összegzett az igazgató, akit nagy tapssal köszöntött a társulat.

A pályázat hamarosan elérhető lesz a Színház.hu-n.

forrás: szinhaz.hu