Egy “hétköznapi” Oszkáros

Göttinger Pál, színházi főrendező

,,Az Oszkáros mentalitás nem néhány elvarázsolt, csóró belföldi turista belügye, hanem széles körű társadalmi igény"
Göttinger Pál színházi rendező megszámlálhatatlanul sok helyen dolgozott, illetve dolgozik szerte az országban és a határon túl. Kőszínházi társulatokkal, alkalmi formációkkal, prózai színészekkel, amatőr és félprofi zenészekkel és kórusokkal egyaránt. Az Oszkárt korábban kampányszerűen vette igénybe, ám januártól ő a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője, és ezzel egy intenzívebb Oszkáros korszak is kezdődött az életében.

Pál rögtön a kezdetekkor regisztrált az Oszkárra. ,,Nagyon mohó vagyok az ilyesmiben, elsők között voltam régen a WiW-en, később a Facebookon, az Uberen, minden ilyesmin. Rögtön kíváncsi vagyok a felbukkanó dolgokra; mint egy óvodás, benyomok minden gombot”– fogalmaz. Egyelőre utasként Oszkározik, mert nincs jogosítványa, de amint lesz és belejön a vezetésbe, utasokat is szeretne vinni. A munkája révén gyakran utazik. Az útvonalak egyik vége mindig Budapest, a másik vége mindig olyan hely, ahol van színház: Kaposvár, Pécs, Nyíregyháza, Szombathely, nyáron fesztiválok vagy nyári játékok. Tapasztalatai szerint a Pécs–Budapest vonalon bármikor lehet kocsit találni, a Szombathely-vonal kicsit nehézkesebb.

Az utak során szerzett élményeiről azt mondja:

,,Tulajdonképpen semmilyen kirívó esetem nem volt, és ez egyben a lényeg is: sima közlekedési eszközként tudom használni az Oszkárt, ami eleve baromi jó. A többi Oszkározóval való találkozás meg hab a tortán.

Általában nagyon tapintatos utastársaim és sofőrjeim voltak. Senki nem terrorizált senkit társalgással, ha épp nem az adta magát, és fordítva: mindenki boldogan csatlakozott a beszélgetéshez, ha úgy adódott. Csak egyetlen kellemetlen esetre emlékszem: egy százhatvannal repesztő, zenét bömböltető, elég szekrényszerű sofőrnél kínlódtunk hátul. De azt tapasztalom, hogy a közösség gyorsan kiveti magából azt, akinél nem jó vendégnek lenni. Az egyik munkahelyemmel, az Ördögkatlan Fesztivállal évek óta együttműködnek az Oszkárosok, próbáljuk rávenni a fesztiválozókat, hogy együtt jöjjenek. Az így létrejövő kapcsolatok aztán az átlagos Oszkáros ismeretségeknél jóval gazdagabbak és egyben szórakoztatóbbak is lehetnek”.

Göttinger Pál osztja a pécsi ,,fűzfafilozófus” Oszkáros, Püspöki Péter véleményét, miszerint ,,Az Oszkár a legjobb dolog, ami Magyarországon történt az elmúlt 25 évben; mindenkiből a legjobbat hozza ki. Ez a fajta utazási mód olyan közösséget teremtett, amely utópiának tűnt ebben a pénzközpontú, kapzsi, önző világban. A politikai szándék sosem fog idáig eljutni, csak az ilyen liberális, önszerveződő csoportok képesek elérni azt a hosszú távú célt, hogy ki-ki lehetősége szerint segítsen másoknak, megossza a javait és a társaságát, az élettapasztalatait.”
A rendező ugyanakkor hozzáteszi: ,,Ez nem egyedi eset. Magam is minden évben csinálok valami nagy önkéntes projektet, amiben sokadmagammal vagyok, és az önkénteskedés rengeteg formájával találkozom a munkám során is. Mindig vannak bárgyú dolgok is, persze, de azért feltűnően sok köztük az életképes, ruganyos, fajlagosan olcsó, hosszú távú megoldás – bár elismerem, az Oszkár köztük is tényleg nagyon látványos. Nekem rengeteg erőt ad, hogy az Oszkáros mentalitás nem néhány elvarázsolt, csóró belföldi turista belügye, hanem létező, széles körű társadalmi igény. Elég bonyolult a világ így is – nagy ünnep számomra, ha valami végre tiszta és magától értetődő.”

Pál tavaly év végén sokat járt Pécsett, színpadi gyakorlatot tartott énekeshallgatóknak. ,,Közülük sokan operaénekesnek készülnek, így egy rövid kurzuson volt alkalmuk belekóstolni a színpadi munkába, rövid jelenetek, egyszerűbb gyakorlatok során. Számomra az opera a leggazdagabb, legcizelláltabb, legvarázslatosabb színpadi műfaj. Ugyan a prózában is lehet mind mélyebbre és mélyebbre hatolni, az opera azonban ehhez képest is sokszorosan teszi próbára az ember agyát és szívét.”

A rendező előadásai főleg Pesten, a Belvárosi Színházban, a Jurányi Inkubátorházban, a Tháliában, a Momentánban, a Katonában mennek. A www.gottingerpal.com oldalon gyűlik minden, amit csinál, ott olvasható a műsor is.
Új megbízatása Nyíregyházához köti. A Móricz Zsigmond Színház főrendezőjeként március 4-én Hamvai Kornél Castel Felice című darabjának rendezésével mutatkozott be. ,,A nyíregyházi munka egyúttal egy új Oszkáros időszak kezdete.”

Szeretnél Göttinger Pállal vagy akár a Família Kft.-s Dr. Szép Károllyal együtt utazni? Az Oszkár a különleges emberek közössége, tehát Neked is itt a helyed!