$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

A "mezei néző" c. blog a Családi játszmákról


Ez az évadom utolsónak kitűzött színházi előadása volt tegnap, ma jön még egy koncert, a Purcell kórus Messiása Vácon, és aztán két hónap teljes leállás.

Ezt átgondolva vágtam át a turistáktól hemzsegő belvároson, hogyGöttinger Pál e héten bemutatott rendezésének negyedik előadását megnézzem. (Végre van valami, amiről nem jelentős csúszással számolhatok be, az Orlai Produkció hamarosan következő nyári bemutatóira szokás szerint ősszel fogok sort keríteni.Menjetek helyettem is Szentendrére!)

A színlap most is sokat elárul, annyit mindenesetre, hogy valaki eldönthesse, hogy szeretne-e egy családi konfliktusokat a középpontba állító vígjátékot nézni június utolsó napján. (Én hasonlót témájút éppen egy hónapja láttam, az Augusztus Oklahomában-t, amely tragédia formájában, de egészen hasonló gondolatokat közölt.)

Pótszékes teltház volt kíváncsi Sam Holcroft mindössze két éve – Londonban - bemutatott darabjára, amelynek specialitása, hogy a nézők számára világos, hogy egyes szereplők „milyen szabályok szerint működnek”. (Képernyőkre vetített feiirat jelzi ezt, mint például: „Matthew csak akkor tud hazudni, ha ül.”) Ezek a szabályok menet közben kissé módosulnak, néha (nagyon) erőltetettnek tűnnek, és a színpadi cselekménnyel összevetve önmagukban is a humor forrásai.

A darab sablonos helyzetet vesz alapul, egy családi karácsonyt, amelyről előre sejthető, hogy rengeteg feszültség forrása – és tényleg az. A nézőtér egy része végigneveti, másik része csendben hallgatja az előadást, amely ezek szerint egyeseket szórakoztat, míg ugyanez a többieket elgondolkodtatja (és olyan is lehet, hogy valakinek a sablonos helyzet miatt unalmassá válik egy idő után). Jól látható, ahhoz eléggé didaktikus a darab – az elénk tett tükör. Ilyenek a családi viszonyaink, és alapjaiban – ha levesszük a túlzásokat– akkor felismerhetjük, hogy sok családban valódi probléma a testvérféltékenység, a származási család és a „betolakodó” férj/feleség (vélt vagy valós) be nem fogadása, a családfő külön útjai, amelyek az anya keserűségét/haragját/struccpolitikáját kiváltják, az egyes tagok fel nem dolgozott kudarcélményei, amelyek a többiek életére is kihatnak. Ha van család, amelyben a fenti problémák egyike sem jelenik meg, azok kivételesen szerencsések, és ők felhőtlenül nézhetik majd az előadást.

Ráadásul láthatjuk, hogy mi történik akkor, ha összezárunk egy maroknyi problémákkal küzdő embert, akik ismerik egymást, gyenge pontjaikat is, ők tudják a másikat igazán hatékonyan megsebezni. Így válik a család a legveszélyesebb közösséggé, földi pokollá, az egyén éppen benne a legkiszolgáltatottabb, ahelyett, hogy támogatást kaphatna tőle. Vesztes-vesztes játszmákat látunk, nincs senki, aki a játék végére jól járna.Ez van jelen a poénok mögött, és aki ezt átlátja, már kevesebbet nevetgél, viszont van módja a saját életével megtalálni a párhuzamokat.

Ha nézzük az előadást, és nevetünk a szereplők szerencsétlenkedésén, közben el-elszorulhat a szívünk, mert ezek a felnagyított veszekedések mégis előidéznek ismerős helyzeteket. Nem kizárt, hogy a látottak hatására valaki egy későbbi veszekedésre álló helyzetben majd magába száll, visszafogja magát, mert eszébe jut, hogy a színházban ilyet már látott, csak profikkal, akiknek jobban áll a tányérdobálás. Ha ilyen fordulat néhány nézővel megesne, elmondhatnánk, hogy a színház be tudja tölteni a művészet legmagasztosabb feladatát, azaz a befogadó életét – ha nem is jelentős mértékben -, de mégis megváltoztatja. Ahhoz, hogy az életünkről valami fontos felismerés eszünkbe jusson, akármilyen előadás is alkalmas lehet, egy sokakhoz eljutó bulvár komédia szintén. Nekem idén is volt hasonló - egészen váratlan - élményem, mégpedig egy másik bulvárdarab kapcsán

A darab, amelyet egyébként Zöldi Gergely fordított, „jól megcsinált” vígjáték, nagyjából lehet sejteni egyes fordulatait, és ahogy azt a Belvárosiban megszokhattuk, elsősorban a színészeken múlik a sikere. Ezek a színészek, akik most is több színházból lettek összeválogatva, nemcsak a saját figuráikat tudják jól eljátszani, de ami még annál is lényegesebb jelen esetben, egymással igazán kapcsolatban állnak. Teszik mindezt a rendező támogatásával, aki igyekszik a kivetített szabályok szerinti viselkedést minél hihetőbbé tenni. (Tudom, hogy ettől nem kellene elájulni, de eleget nézek ahhoz operákat, hogy ezt méltóképpen értékelni tudjam, és így persze annak is örülök, ha egy rendező a mű szolgálatába állítja magát.)

Mielőtt a szereplőkre rátérnék, még vitatkoznék a színlappal, amely azt írja, hogy „mindenki kacagtató és önironikus szabályszerűségeket olvashat le önmagáról is: mi, emberek, hogyan tesszük élhetővé és elviselhetővé a társas érintkezést, s ezáltal magát az életet.” Abból amit látunk nekem úgy tűnik, hogy ebben a hazugságra és titkolózásra épülő családi közösségben egyaránt inkább azon dolgoznak a szereplők, hogy minél elviselhetetlenebbé tegyék a másik helyzetét, kárpótlásul a saját félrement sorsukért, és végül – a darabban játszott társasjáték címéhez hasonlóan – a „ téboly indul”. Nem hiszem, bár nem kizárt, hogy lesz mégis valaki, aki azzal a tanulsággal tér haza, hogy jól csinálja, érdemes továbbra is mindent a szőnyeg alá söprögetni. Ami aggasztó kissé, az az új generáció helyzete, amelyiket nem lehet az élettől megóvni, bármennyire is szeretnék. A gyerek csak egyszer jelenik meg (Csikász Ágnes játssza), bár érdekéről folyamatosan szó van.

A felnőtteket – csupa kibírhatatlan embert - játszó többi színész között már erre a negyedik előadásra is ki tudott alakulni az az összhang, amely a darab szereplőinek életére nem volt sosem jellemző, átmenetileg sem. Kútvölgyi Erzsébet kirándult a Vígből, és mutat nekünk egy még mindig fiatalos, jó karban lévő anyát, aki élete csalódásáért kárpótlásul minden körülötte lévő személybe szinte minden mondatával bele tud szúrni, nem hagy ki helyzetet. A családfőről, a család szenvedéseinek legfőbb okozójáról kevesebb derül ki, akire mindenkinek mégis tekintettel kell lenni, akit a Centrálhoz kötődő Papp János játszik nagyon kevés szöveggel, de most is emlékezetesen. Mivel nemigen beszél, mentségére sok minden nem hozható fel. (Kell egy főbűnös mindenképp, erre alkalmas is.) A darab egyik motorja, ahogy tőle ezt megszokhattuk már a Katonában is, Ötvös András, a fiatalabb fiú személyében, és mivel vele találkozunk először, kiemelten fontossá is válik számunkra. Az idősebb fiút óriási intenzitással játssza Szikszai Rémusz, akire rá is csodálkoztam, mert évek óta csak a rendezéseit láttam, de őt magát színészként nem, pedig jó élmény volt most is. Szívesen kifejtegetném még így ebben az utolsó posztban is, hogy ki milyen karakter, mi nyomasztja, mi nyugtatja meg, de mivel vadonatúj darabról van szó, maradjon meg a történet felfedezésének lehetősége minden néző számára.

Talán a legjobban a még nem említett két nővel lehetett szimpatizálni, bár a darab lehetővé tette, hogy mindenkinél értsük viselkedésük mozgatórugóit. Járó Zsuzsa, az idősebb fiú felesége, aki mégis sógorával van leginkább összhangban, illetve utóbbi barátnője, aki ormótlan poénjaival a család közegébe valóban nem illeszkedik, de ő az, aki leginkább szerethető, legalább szándékosan nem akar megbántani senkit, egészen kívülálló. Réti Adriennt szintén régen láttam játszani, ebben az előadásban is erős színt képvisel.

Az előadásban szerepel egy pulyka is, erős hatást kelt - aki megnézi, meglátja azt is, hogy milyen sorsra jut.

Összességében elmondható, hogy ezt a kissé tanmese ízű vígjátékot „ezerrel tolják” a közreműködők, ami lehetséges, azt megteszik, hogy elhiggyük nekik, hogy a kialakult helyzeten lehetetlen változtatni, és vagy felrobbantják ezt az egész közeget maguk körül karácsony alkalmából, vagy visszazökkennek a hazudozás-titkolózás állóvizébe.Ezek miatt a remek színészek miatt érdemes akár egy nyári, később pedig egy őszi, téli, vagy tavaszi estét a színházlátogatásra szánni.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,61,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,5,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,369,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,222,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,68,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: A "mezei néző" c. blog a Családi játszmákról
A "mezei néző" c. blog a Családi játszmákról
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2017/07/a-mezei-nezo-c-blog-csaladi-jatszmakrol.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2017/07/a-mezei-nezo-c-blog-csaladi-jatszmakrol.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content