Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Grisnik Petra 35 éves

Ma ünnepli 35. születésnapját Grisnik Petra Junior Prima-díjas színésznő, Göttinger Pál rendező felesége. Grisnik Petra 1986. október 16-án látta meg a napvilágot Pécsett, egy horvát nemzetiségű családban nevelkedett a város melletti Kökényben. Már gyermekként megcsillogtatta művészi tehetségét, ugyanis 1999-től kezdve fellépett a Pécsi Horvát Színházban. Természetesen ezen a pályán folytatta, 2008-ban fejezte be a Kaposvári Egyetem színművész szakát, majd gyakorlatát a kaposvári Csiky Gergely Színházban töltötte. 2008 és 2014 között ennél a társulatnál talált otthonra, 2014-től kezdve viszont szabadúszó. Eddigi pályafutása során játszott már a Rómeó és Júliában, a West Side Story-ban, A víg özvegyben, a La Mancha lovagjában, az Egérfogóban, a Nyolc nőben és a Csoportterápiában is, de nem idegenek számára olyan közkedvelt darabok sem, mint a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Játék a kastélyban vagy a Száll a kakukk fészkére. Jelenleg több előadása is műsoron van, például a Kolibri Pincé

Családi téboly

Ismerős az alaphelyzet: karácsonykor összegyűlik a család, a rokonok a legjobb arcukat mutatják, hiszen ünnepkor szeretni kell mindenkit. Nem beszélünk a rosszról, nem hozzuk szóba a rég- és közelmúlt kisebb-nagyobb sérelmeit. Jól viselkedünk. Aztán, ahogyan telnek az órák, fogy az alkohol és a türelem, elpattan valami, s az idillnek lőttek.

Ezt a szituációt dolgozza fel az Orlai Produkció legújabb előadása, az angol Sam Holcroft darabja, a Családi játszmák. Többszörösen átvitt értelemben fontos a cím. Az idős szülőkhöz megérkezik a két fiú: az egyik a feleségével és kamasz lányával, a másik pedig a barátnőjével. Játszanak egymás előtt, egymásnak, egymással. S csak úgy, akár az átláthatatlan kártyajáték szabályai, az este tébolyba csap át.

A színlap intellektuális komédiát ígér, a nézőt cinkosként vonja be a játékba. Kivetítőn olvashatjuk a tudnivalókat, például, hogy az egyik fiú csak akkor hazudhat, ha ül, az anya csak akkor nyugszik meg, ha takarít. Érdekes kísérlet, ám hamar feleslegesnek érezhetjük: a tűpontos színészi játéknak köszönhetően hamar átlátunk a szereplőkön. 

A Réti Adrienn által megszemélyesített, kicsit hebehurgya, a többieket örökké szórakoztatni vágyó, szeretetéhes színésznőn és párján, az Ötvös András alakította fiatalabbik fiún, aki csak evéssel tudja megnyugtatni magát, s akinek rég eltemetni próbált érzelmekkel kell szembesülnie az este folyamán.

Járó Zsuzsa az elsőre hidegnek tűnő, rendkívül frusztrált és az anyósa által folyton kritizált negyvenes anyát alakítja, míg Kútvölgyi Erzsébet a fiúk anyjaként a rendmániás és örökké szorongó, érzéseit elfojtó nagymama szerepében remek. Kisebb, ám annál meghatározóbb a szerepe az idős, szinte beszédképtelen apának (Papp János) és a kamaszlánynak (Csikász Ágnes), akiről vita folyik, ám lapot nem osztanak neki. Mindannyiuk közül kiemelkedik az idősebb fiúként Szikszai Rémusz, aki semmit nem vesz komolyan és remeg a kudarctól – az este legjobb pillanatait neki köszönhetjük.

Bár komédiát várunk, könnyed nyáresti szórakozásról szó sincs. Sokkal mélyebb családi dráma bontakozik ki a színpadon, mint amit az első felvonás mutat. Nevetni persze lehet, de a keserű szájíz megmarad: csak bántjuk egymást, pedig oly egyszerű lenne szeretni.