$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Soha nem a tanítói szándék vezet – Interjú Göttinger Pállal

Június 27-én mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Sam Holcroft Családi játszmák című vígjátékát, amit Göttinger Pál rendezett. Legújabb munkáiról, a kétségbeesésről és az elégedettségről is kérdeztük a harmincnégy éves rendezőt.

AYHAN GÖKHAN – 061.hu

Június 27-én mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Sam Holcroft Családi játszmák című vígjátékot. Úgy tűnik, mintha előszeretettel választana vígjátékokat. 
Nem programszerűen döntöttem a vígjátékok mellett, meg hát nem is feltétlenül tekintem vígjátéknak azt, amin lehet itt-ott nevetni. Számomra az idén bemutatott prózai előadásaim, a Pesti barokk, a Castel Felice vagy a Családi játszmák egyike sem az, műfaji értelemben semmiképp. De igaz, hogy azok a darabok állnak hozzám közel, amelyek a humorérzékemet és az öniróniámat is felpiszkálják. Egy ilyen anyag esetében a nehézséget az adja, hogy rengeteg múlik a közönség ízlésén, saját tempóján. A próbateremben elképzelt ritmusokhoz és hatásokhoz képest szinte újra kell csinálni az előadást, ahogy beül a néző. A Családi játszmák esetén két-három olyan, a nézők tetszését különösen elnyerő jelenetre lettünk figyelmesek, amelyről a próba csöndjében gondolni sem mertük volna, hogy vicces lehet. Ugyanakkor ennek a fordítottja is előfordult. Kíméletlen műfaj ez, hogy működik-e valami, vagy nem, mindenképp a néző dönti el, és mindenképpen neki van igaza.

Zöldi Gergely, az Orlai Produkciós iroda dramaturgja jóvoltából a jelenlegihez hasonlóan főleg angol darabok jutnak el önhöz…
Személy szerint jobban kötődöm ehhez a fajta színházcsináláshoz. Az angolok művelte szöszmötölős, történetmesélős, csordogáló (vagy éppen időnként teljesen le is álló) cselekményű, ismerős helyzeteket felvonultató színház való nekem. A mostani színdarab azzal, hogy egy családi vacsorán játszódik, tökéletesen megfelel, jól érzem magam ebben, örökké tudom nézni a levesestálak fölött villogó tekinteteket, sosem unom meg.

A néző sem unhatja meg?
A néző azt csinál, amit akar, meg is unhatja éppen, nem tudom a néző ízléséhez alakítani a sajátomat. De azért azt látom, hogy az ilyesmi az esetleges kezdeti tanácstalanság után mindig működésbe lép. Ezek a darabok (és közöttük tényleg sok az angol nyelvű), mindig nagyon konkrétak, bizonyos emberek bizonyos napját mesélik el, kevés bennük az általánosság, a tanító jelleg. Az a fajta elemeltség, stilizáció, amit a rendezői színház folyományaként a magyar néző benyomásom szerint jobban szeret, hiányzik belőlük. Én ezt annyira nem bánom, mert így ezek a szövegek delikátabbak lesznek. Úgy szólnak a hétköznapi életről és a családi, emberi helyzetekről, hogy a bennük feltáruló titkok a nézők kilencven százalékának az életében is jelen vannak. 

Húsz-harminc év múlva is megszólíthatják a nézőt?
A Családi játszmák már csak a témája miatt is feltétlenül aktuális lesz. A szüzsé, hogy itt most egymásnak jót akaró emberek mindenáron boldogok akarnak lenni, és aztán ez szükségképp meghiúsul, megunhatatlan és kortól független, számos más színdarabnak is témája. Kifejezetten foglalkoztat rendezőként, hogy milyen nehéz az embernek fontos dolgokat kijelölnie az életében. Minden nagy téma hígabb, kellemetlenebb mostanában. Ha mondjuk valaki a hazájáról, a családjáról vagy mondjuk önfeláldozásról próbál meg darabot csinálni, ravasz módszerekhez kell nyúlnia, hogy a néző azonosulni tudjon vele, ne gondolja érdektelennek vagy didaktikusnak. Nagy témáink lényegében lényegtelen voltáról szólt a kaposvári Finito is, korábban a Love and Money vagy a Szabadesés, a közelmúltban A csemegepultos naplója vagy a Pesti barokk is. Hogy amit csinálunk és élet-halál kérdésnek gondolunk, az valójában nem igazán lényeges. Erről a színházasok sokat tudnak manapság. Noha furcsa módon még mindig nagy érdeklődés övezi Magyarországon a színházcsinálást, közben az ázsiója rengeteget esett. Egy emberfeletti erőfeszítéssel, életeket feldúló áldozatokkal létrehozott, szakmailag nagy durranásnak számító előadás sem durran akkorát, mint egy jól elhelyezett poszt egy közösségi oldalon. Nem panaszkodásképpen mondom mindezt, csak a jelenséget figyelem meg, veszem tudomásul.

A saját munkáját csak nem gondolja értelmetlennek…
Nem értelmetlen, csak nagyon kis csepp egy nagy közérzeti együttgondolkodásban. Mivel közben dolgozni és nézőszámot produkálni is kell, nehéz kitalálnom, milyen is legyen. Álmaink nézője az előadás után tapsvihar közepette feláll, és azt mondja, ó, igen, köszönöm, mostantól minden másképp fog alakulni az életemben. De őt ritkán látjuk. Egy előadás rengeteg emberi és szakmai erőbevetés után is legföljebb “jó vagy “érdekes”. Istennek hála az egész úgy van kitalálva, hogy a darab nézőre gyakorolt hatása előttünk igazából rejtély marad. Néha kapok ugyan leveleket, de azok is inkább gyógyszerpirulák a saját fel-feltörő kétségbeesésem ellen, semmint valódi kommunikáció egy másik emberrel.

Mikor jut el egy rendező a kétségbeesésig? 
Rögtön a bemutató után, mikor is már a darabbal nincs több dolga. Persze azt érzi, hogy van, lenne, de a tehetetlenség a szülői kétségbeeséshez hasonlatos, amikor a felnevelt gyerek önálló életet kezd élni – meghozza az első döntéseit, vagy mondjuk elkezd hazudni. Nálam legalább két hétnek el kell telnie ahhoz, hogy újra helyrejöjjek, el tudjak kezdeni mással foglalkozni. Az a két hét rémes, a szülés utáni depressziót képzelem ilyennek. De utána azért még jönnek örömteli részek, az előadás tulajdonképpen egy élőlény. Saját személyisége kezd neki lenni, fejlődik, tanul, kamaszkora, érett középkora és bölcs öregségkora is lehet. Amikor hosszabb idő után újranézem a sajátomat, ezt a személyiségét olvasom le, olyankor az előadás már nem hibákkal, hanem jellemvonásokkal rendelkezik – viszonyulni is úgy kell hozzá.

Feltételezem, nem a néző ízlése szerint alakul a saját ízlése, azonban a saját ízléséhez tudja idomítani a nézőét?
Talán kicsit igen, de azért nem feszülök rá erre. Jó véleménnyel vagyok a budapesti nézőkről, rengeteg hálát érzek irántuk, kedves, nyitott, értő közönségnek tartom őket. Nem szorulnak az én intelmeimre. Csupa olyasmiről csinálok előadásokat, amit maguktól is tudnak. Az alapállásom az, hogy a színészekkel és velük közösen kelünk át arra a bizonyos biztonságos, fehér túlpartra, ahol már minden békés. Soha nem a tanítói szándék vezet.

Hogyan nyúl hozzá egy-egy darabhoz? Azonnal a rendező olvas?
Az első felületes benyomásokat nem szabad alábecsülni. Gyorsan (valós időben) olvasok elsőre, és napokig nem veszem elő újra, engedem lecsapódni. Ha utána marad valami, ami piszkál, akkor szívesen foglalkozom vele a későbbiekben, keresve és fogalmazva magamban részletesebben, hogy vajon mi tapadhatott ennyire le. A komolyabb elmélyülés csak a döntések megszületése után következik.

Január végén a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezőjévé nevezték ki. Hogyan értékelné az elmúlt időszakot?
Abban bízom, hogy ez egy hosszabb út, aminek ez az első fél éve volt csak. Sokat tanulok, nagy tisztelettel vagyok az ottani színészek iránt. Örömmel vettem tudomásul, hogy az általam megszólított művészek és színházi szakemberek szívesen bólintanak rá a felkéréseimre, szeretik ezt a színházat, örömmel jönnek és aztán szívesen térnének vissza. Különösen nagy öröm számomra, hogy a város sajátjának tekinti az intézményt, örömeivel, bánataival, sikereivel és kudarcaival együtt is figyel rá. Nyomon követi, hogyan alakul a sorsa, ismeri a színészeit, és szeretettel fogadja az újoncokat is. Jó ott dolgozni. Nem kapkodok, de ahogy a dolgok most állnak, minden esély megvan rá, hogy pár év múlva azt mondhassam: a régi Bárka Színház után végre-valahára lett újra egy hely, ahol azt érzem, ide tartozom. De az ilyesmi lassú folyamat, és noha rengeteg megfeszített munkával jár, mégsem lehet siettetni.

Korábban számos magyar szerző, az Orlainál például Dés Mihály és Gerlóczy Márton művét vitte színpadra. Ilyenkor szent a szöveg?
Alapvetően számomra nincs különösebb szentsége a szövegnek, az előadás egyik alkotóelemének tekintem, hasonlóan a díszlethez, jelmezhez, zenéhez, szereposztáshoz – de csak abban az esetben, ha a szerzővel dolgozom együtt az ősbemutatón. Ha a szerző nem vesz részt a közös munkában, akkor ez kicsit máshogy van: olyankor a szöveget mutatom be inkább, vigyázok rá, a rendezésben is igyekszem követni az írott anyagból kibomló színdarabot. A saját rendezői ambícióm csak ezek után következik, sok kollégámmal ellentétben. Ez egyáltalán nem üdvözítő módszer (és kritikailag sem túl sikeres), de hát nem tudok máshogy működni. Hogy általában új írást rendezek, annak nincs eltökélt oka, egyszerűen csak így alakult – bár azt azért szeretem, ha a néző nem tudja, mi a vége. Van valami bábszínház-néző gyermeki tisztaság abban, ha az ember ismeretlen történettel mehet együtt. Ez egyébként olvasáskor is fontos jel. Ez az egyszerű dolog: hogy izgulok-e.

Ha az eddigi pályáján végignéz, hogy látja, a kezdeti elképzelések egybevágnak a megvalósult elképzeléseivel?
Hogy mi szerettem volna lenni, ha nagy leszek? (Nevet). Az eredeti elképzeléseimhez képest minden másképp alakult az életemben, de ez rendben is van így – és tisztában vagyok vele, hogy nekem még nagyon jó dolgom is van ráadásul. Nagyszerű emberekkel dolgozhatom együtt, és megengedhetem magamnak, hogy nem csinálom azt, amit nem szeretnék. Aligha akarhatnék többet józanul. De a titkos vágyak, nos, az más tészta. Ötvös Andris kollégám tűzoltó szeretett volna lenni, mindig elmondja. Nekem az egész életem számolatlanul sok ember között telik. A titkos vágyaim oda lökdösnek, ahol egyedül lehetek. Tengerész szeretnék lenni, most sem telik el nap, hogy ne gondolnék rá, öregkoromban, nagypapaként sem teszek majd le róla, az biztos. Úton lenni, aztán megérkezni és partra szállni. Ezt akarom. Mindegy, addig is hálás vagyok a sorsnak, hogy tulajdonképpen most is ez a munkám.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,243,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,16,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,602,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,59,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Soha nem a tanítói szándék vezet – Interjú Göttinger Pállal
Soha nem a tanítói szándék vezet – Interjú Göttinger Pállal
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2017/07/soha-nem-tanitoi-szandek-vezet-interju.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2017/07/soha-nem-tanitoi-szandek-vezet-interju.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content