Kern András nem vitorlázik, de imádja a Balatont

PÉCS | Kern András 93 éves nagymamát játszik Pécsen a szabadtérin.

Pesti barokk címmel láthatunk ma este színjátékot a Káptalan utcai szabadtérin Kern Andrással. A komikus színészt a darabról kérdeztük, melyet egy új regényből írt színpadra, emellett felidézett lapunknak néhány régi eseményt is az életéből.

– Szomorú aktualitása a vígjátéknak, hogy a szerzője, Dés Mihály alig egy hónapja hunyt el Barcelonában.
– Én az írót csak azután ismertem meg, hogy színdarabbá alakítottam a könyvét, melyet azért választottam, mert nagyon tetszett, ahogyan megfogalmazta a nyolcvanas évek ellentmondásos magyar valóságát.

– Elárul néhány érdekeséget erről a valóságról?
– Egy lézengő pesti értelmiségi a főszereplője, aki együtt él a nagymamájával. A fiatalembernek ezernyi gondja van, el akarja hagyni az országot, besúgónak próbálják beszervezni, csajozási ügyekből és a lakását illetően is vannak problémái, tehát akadnak áthallások napjaink fő kérdéseivel. Összességében egy nagy veszteségtörténet ez a Kádár-korszakból, mely hihetetlenül jó humorral kezeli a nehézségeket.

– Woody Allen állandó magyar hangja. Mikor és hogy talált rá a filmes komikusra?
– Főiskolás koromban láttam a Fogd a pénzt és fuss! című filmjét. Végigröhögtem, és attól kezdve kerestem a kapcsolatot minden munkájával. Máig így megy ez, most például a Szentivánéji szexkomédiában játszom, a Játszd újra, Sam! pedig 34 éve levehetetlen a Pesti és a Vígszínház műsoráról.

– Mennyire vállal még színpadi szerepeket?
– Elég aktív vagyok, most például tíz darabban is játszom, majdnem minden este színpadra állok.

– A zene is olyan őselem az életében, mint a humor?
– Nem, csak a nyolcvanas években csapódott hozzám. A hanglemezgyár kitalálta, hogy énekeljek fel egy lemezt, de nem tetszett, amit írtak, így összehoztam inkább egy saját albumot, és a Lövölde tér lett róla a leghíresebb szám. Aztán még jött hat-hét lemez hozzá.

– Az emberek a filmjei alapján leginkább a Bujtor István-féle balatoni történetekkel és a Ripacsokkal azonosítják. Bujtor Istvánnal és Garas Dezsővel az életben is nagy barátságban volt?
– Garas Dezsővel bonyolultabb volt egy kicsit a kapcsolat, néha jóban voltunk, néha nem, Csöpivel viszont általában mindig nagy volt a haverság. Itt jegyezném meg, egyáltalán nem vitorlázom, a Balaton viszont azóta is nagy szerelmem, egy nappal a pécsi bemutató előtt is itt ülök Balatonszepezden a vízparton.

Paródia és amatőr film
Kern András 1948-ban született Budapesten. Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista. Az 1962-es Ki mit tud?-on tűnt fel egy paródiaszámmal, amatőr filmesként az országos fesztivál fődíját is elnyerte. Tízévesen állt először színpadra, 1970-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, s azóta is a Vígszínház tagja. Száznál több tévé- és mozifilmben szerepelt, rendszeresen ír kabaréjeleneteket, és fellép a Rádiókabaréban, neves komikus tévéműsorok vendége (Heti Hetes, Activity Show), Woo­dy Allen állandó magyar szinkronhangja.