Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Játszmázunk? Játszmázzunk!

Néha feldicsérem az előadásokat. Ezt azért teszem, mert a színészek befektetett energiáját, óráit, nézeteltéréseiket a családjukkal, rendezőkkel, csaposokkal, kritikusokkal, és önmagukkal szeretném jóváírni. A jót keresem, de felelősségem tudatában a kevésbé szerencsés dolgokat is szem előtt tartom. Ma este Orlai Tibornak, ennek a kedves utolsó mohikánnak, és egyben korrekt konkvisztádornak, Sam Holcroft egészen friss, Londonban tavaly előtt bemutatott darabját, a Családi viszályok-at (Rules for living) néztem a Belvárosi Színházban Göttinger Pál rendezésében.

Ez egy rendhagyó kritika lesz. Legalább annyira, mint ez a karácsonyi történet az izzasztó nyári estében. Az előadás már az elején kompenzált a POSzT-ért, ahol ez évben nem beszélgettem el dramaturgokkal, rendezőkkel, színészekkel, szakmai emberekkel az évad zárása után sóhajtozva, akkreditáció és idő híján. Sebaj. Együtt ácsorogtam Gálvölgyi Jánossal, Bálint Andrást majdnem elütötte egy autó, Benedek Miklóssal utat engedtünk egymásnak a vécében, Nádasdi sem Shakespeare-t, hanem a szemét fordítgatta az aulában, és a fiatalok, ezek a leendő öregek is a szokásosnál harsányabban söröztek a csehóban a színház mellett a zsinagóga árnyékában. A Belvárosi Színház Budapest egyik legjobb helyén van, a belváros szívében. A négyzetméter/híresség arány talán a legsűrűbb volt kedd este itt.

A háromórás két felvonásos előadás izzasztó melegben, teltebbnél is teltebb telt házzal zajlott. A felszínes, sokszor röhejesen elhadart szövegek az első felvonásban ijesztően lassú olvasópróbák könnyében ázott papírlapokat és perceket vizualizáltak fejemben (dramaturg : Zöldi Gergely). A kezdeti súlytalan szövegeket a bemutató okozta stressz számlájára írtam, spongyát rá. Kortárs brit drámáról lévén szó, már az előadás kezdetén felkészültem az alakoskodásra. Csirkefogó nép az angol.


A rendező szájbarágó módon töri meg a színpad összképét és töredezetté teszi a színészek játékát kizökkentve a történet átélésének folyamatából. A tévéken, az öt plazmán külön – külön ”árulja el” játszmáit az éppen jelenetben lévő színészeknek. Az előadás elején tetszik ez a formabontó megoldás, de az első két instrukció (titok-elárulás) után már nem nézem a kijelzőket, mert az ott fel tűnő gondolatok láthatóak egyébként sokkal áthatóbban a színészek áldozatos, a kompromisszumok között is őszintén intenzív játékán – elegendő ehhez csak nézni őket.

Amennyire új a darab, annyira régi és sokat ismételt az alapkonfliktus az, ami köré építkezik. Univerzális témát porol le, mindannyiunk életére jellemző konfliktusokat húz alá: – Karácsonykor összegyűlik a család, hazalátogat a két fiú: Matthew (Ötvös András) és Adam (Szikszai Rémusz) a Kútvölgyi Erzsébet alakította édesanyjukhoz Edithhez, és a kórházból hazatérő apjukhoz, a Papp János játszotta Francishez. Látogatásukkor magukkal hozzák feleségüket, egy kislányt: Csikász Ágnes (aki csak a végén kerül színre) barátnőjüket, és a tanult játszmáikat. Tetszik, hogy egy térben játszódik az egész előadás, a játszmázók világos, kissé túlzsúfolt konyhájában. A karácsonyi hangulatot csak jelzés szinten sikerült megteremteni (díszlet:Ondraschek Péter), a karácsony hangulatát igazán még a karácsonyfa díszítése sem idézte meg. Talán nem véletlenül.

Az előadás elgondolkodtató komikussága ugyanis nem a külsőségekben, hanem az önbecsapásokban és a játszmákban rejlik. A rendező szájbarágó módon töri meg a színpad összképét és töredezetté teszi a színészek játékát kizökkentve a történet átélésének folyamatából. A tévéken, az öt plazmán külön – külön ”árulja el” játszmáit az éppen jelenetben lévő színészeknek. Az előadás elején tetszik ez a formabontó megoldás, de az első két instrukció (titok-elárulás) után már nem nézem a kijelzőket, mert az ott fel tűnő gondolatok láthatóak egyébként sokkal áthatóbban a színészek áldozatos, a kompromisszumok között is őszintén intenzív játékán – elegendő ehhez csak nézni őket. Az alakításokat stresszeli csupán ez. Az a tévéműsor jut eszembe, amikor improvizálnak a színészek és kiírásokkal instruálják őket.


Göttinger Pál rendezése könnyed, frivolan lendületes, ám ettől nem válik olcsóvá, könnyűvérűvé. Az első felvonás távolságtartó és egyszerre bennfentesnek ható dramaturgiáját – előre bejelentett történéseit – a második felvonásban csúcsra járatta. A Papp János alakította minden hájjal megkent valaha volt jogász karaktere azonban jó hatással van a többi színészre is. Végre van kit utálni, végre lehet hangosabban beszélni, végre van egy közösen gyűlölt személy, aki valójában elősegíti a hazugságban és önbecsapásban élő karakterek személyiségének fejlődését a nyílt és világos viselkedésével.

A Matthew barátnőjét játszó Réti Adrienn (Carrie) játéka kezdetben görcsösen útkereső, akkor kezd igazán izgalmassá válni, amikor besegít a konyhában leendő anyósának. Sokszor hasonló eszközökkel operál, bár a ruhája szép, és a mosolya sem csúnya, úgy érzem nem viszi bele az alakításába azt a titkot, amitől élni tudna a megformált karaktere. Megelégszik egy flegma állapottal, ami nem zavarna akkor, ha nem látnám a benne szunnyadó oroszlánt. A nyakláncai szépek (jelmez: Cselényi Nóra), a ruhák sötét-világos ízléses világa illik a darabhoz. Járó Zsuzsa még inkább óvatosan bánik karakterével (Sheena). A szenvedélyét az alkohol iránt és a boldogtalan és kielégítetlen házasélet előli menekülését felszínesen hozza, de tagadhatatlanul vannak erős pillanatai a színpadon.

Göttinger Pál rendezése könnyed, frivolan lendületes, ám ettől nem válik olcsóvá, könnyűvérűvé. Az első felvonás távolságtartó és egyszerre bennfentesnek ható dramaturgiáját – előre bejelentett történéseit – a második felvonásban csúcsra járatta. A Papp János alakította minden hájjal megkent valaha volt jogász karaktere azonban jó hatással van a többi színészre is. Végre van kit utálni, végre lehet hangosabban beszélni, végre van egy közösen gyűlölt személy, aki valójában elősegíti a hazugságban és önbecsapásban élő karakterek személyiségének fejlődését a nyílt és világos viselkedésével. Az erkölcse megkérdőjelezhető, de annak érvénye nem.

A kényeskedésem elmúlt az előadás végére. Akkor, amikor előkerül a kislány az őrület végén – az hátborzongatóan emlékeztet saját magamra. Ugyanúgy tett, mint ahogyan én is egykor. Egyensúlyt keresve repülőgép pózba dőlt, mert fizikálisan próbált harmóniát teremteni magában a hazugságok megfoghatatlan viharának közepén. A családnak nyilvánított halmaz: szeretetre éhes hazug emberek önzése. Az előadás visszahozott egy emléket, és segített értelmezni és elengedni dolgokat. Az intellektuális komédia a szívembe mart és mosolyt csalt az arcomra.

(2017. június 27.)


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed