Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Csehov, Virginia Woolf és rengeteg kortárs szerző darabja az eSzínház Fesztiválon

Az elmúlt két évadban többet ültünk otthon a képernyők előtt, mint valódi színházakban, ha új bemutatókat vagy régebbi sikerdarabokat akartunk látni. Bár most ősszel újranyitottak a színházak, az eSzínház úgy döntött, hogy egy stream fesztivállal nyitja meg a 2020/2021-es évadot, mi pedig elhoztuk a 10 legjobban várt előadást, amiket szeptember 17-26 között nézhetünk meg bármikor, bárhonnan. 1. Boross Martin: Kiváló dolgozók - igaz történetek a gondoskodásról (Örkény Színház) Az előadást ITT nézheted meg az eSzínház Fesztiválon. A Stereo Akt művészeti vezetője Boross Martin nem először dolgozott színházban a színészek mellett civilekkel is (például legutóbbi rendezésében az Ex Katedrában ), viszont az Örkény Színházban ezzel a részvételi színházi előadással mutatkozott be rendezőként. A járvány alatt talán a megszokottnál többször gondoltunk bele némi empátiával a szociális szférában dolgozók helyzetébe, de lássuk be, legtöbbször elfeledkezünk róluk, mindennapi alázatos munkájukat ter

Operabemutatókra készül a Szegedi Nemzeti Színház

Két kisopera, a Dido és Aeneas és a Négyhangú opera bemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház, a Göttinger Pál rendezte darabokat a járványügyi korlátozások feloldását követően láthatja a közönség – tájékoztatta a teátrum az MTI-t.

A színház az idei évadra tervezett nagyszabású operabemutatóit, a Turandotot és Tannhäusert bizonytalan ideig kénytelen volt elhalasztani.

A szereplők biztonságának maximalizálása érdekében választotta Dinyés Dániel zenei vezető a kisoperákat, melyeket kettőzött szereposztásban próbálnak. Mivel kevés embernek kell egyszerre színpadon állnia, megoldható a biztonságos távolságtartás.

Henry Purcell 1689-ben bemutatott Dido és Aeneasaa és Tom Johnson 1972-es Négyhangú operájának születése között csaknem három évszázad telt el,

így egy este alatt bemutatható, milyen utat járt be a műfaj ez idő alatt.

Göttinger Pál szerint a Dido és Aeneas gyönyörűségével a szívre, a Négyhangú opera humorával pedig az agyra hat. Purcell barokk zenére írt örök érvényű szerelmi története a mai napig a legnépszerűbb angol opera, Johnson négyszereplős remekműve pedig az angol humort ültette át a zenébe, és világszerte hatalmas sikert arat.

A lerövidített próbaidőszak december 22-én házi főpróbával zárul,

és amint a járványügyi korlátozások feloldása lehetővé teszi, újabb próbák után különleges zenei élménnyel várja közönségét a Szegedi Nemzeti Színház.