Operabemutatókra készül a Szegedi Nemzeti Színház

Két kisopera, a Dido és Aeneas és a Négyhangú opera bemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház, a Göttinger Pál rendezte darabokat a járványügyi korlátozások feloldását követően láthatja a közönség – tájékoztatta a teátrum az MTI-t.

A színház az idei évadra tervezett nagyszabású operabemutatóit, a Turandotot és Tannhäusert bizonytalan ideig kénytelen volt elhalasztani.

A szereplők biztonságának maximalizálása érdekében választotta Dinyés Dániel zenei vezető a kisoperákat, melyeket kettőzött szereposztásban próbálnak. Mivel kevés embernek kell egyszerre színpadon állnia, megoldható a biztonságos távolságtartás.

Henry Purcell 1689-ben bemutatott Dido és Aeneasaa és Tom Johnson 1972-es Négyhangú operájának születése között csaknem három évszázad telt el,

így egy este alatt bemutatható, milyen utat járt be a műfaj ez idő alatt.

Göttinger Pál szerint a Dido és Aeneas gyönyörűségével a szívre, a Négyhangú opera humorával pedig az agyra hat. Purcell barokk zenére írt örök érvényű szerelmi története a mai napig a legnépszerűbb angol opera, Johnson négyszereplős remekműve pedig az angol humort ültette át a zenébe, és világszerte hatalmas sikert arat.

A lerövidített próbaidőszak december 22-én házi főpróbával zárul,

és amint a járványügyi korlátozások feloldása lehetővé teszi, újabb próbák után különleges zenei élménnyel várja közönségét a Szegedi Nemzeti Színház.