Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KÁVÉSZÜNET HORVÁTH ILLÉS RENDEZŐVEL

„EZ EGY NAGY BARÁTI, ALKOTÓI ÖSSZEJÖVETEL" A Kőszegi Várszínháznak az idei a 40. évada. A szakmában azt szokták mondani: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd játszani fog. A jubileumi szezon ősbemutatóját, Göttinger Pál Manőver című darabját Horváth Illés rendezi. A tavalyi évadot elvitte a pandémia. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de sokan érkeznek ide Budapestről is, hiszen a város és a környék is vonzó pihenőhely az idelátogatóknak. Kifejezetten szeretik, hogy olyan ősbemutatókat láthatnak, amit máshol nem. Olyan előadásokat, amelyek igényesen szórakoztatnak, és közben elgondolkodtatnak. Az idei darab műfaja: képzeletbeli skandináv vígjáték. A történet napjainkban, Svédországban játszódik, mégpedig a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében, ahol Kaspernek, az újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt é

Opera régen és ma

A két egyfelvonásos mű nemcsak stílusát, de hangulatát tekintve is különböző élményt kínál.

Az operatörténet két végletének egy-egy gyöngyszeme: Henry Purcell 1680-as években írt klasszikusa és Tom Johnson mindössze öt évtizeddel ezelőtt alkotott operaparódiája elevenedik meg a színpadon a Szegedi Nemzeti Színház soron következő bemutatójában, amelynek próbafolyamata tegnap kezdődött a teátrumban.

– Míg a Dido és Aeneas a szívre támad, és elsősorban gyönyörű, addig a Négyhangú opera az agyat veszi célba, ravaszul csiklandozva a humorérzéket – közölte Göttinger Pál, a produkciók rendezője.

Purcell barokk klasszikusa a trójai háború utáni időszakba repíti közönségét, akiknek szerelemről, valamint az egyén és a közösség szembenállásáról mesél. Az előadásban a színház ének- és tánckara, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar vonóskara is közreműködik.

– A zene- és színházcsinálás öröme hatja át a mű minden részletét, amelynek aktualitása ezekben az időkben megkérdőjelezhetetlen – mondta Dinyés Dániel.

A teátrum zenei vezetője Johnson Négyhangú operája kapcsán pedig az angol humor biztosította féktelen játékkedvet emelte ki. A konkrét cselekmény nélküli operaparódia ugyanis a hangfajok szerinti jellegzetességeket figurázza ki.

– Mindenekelőtt azt mutatja be, hogy mi játszódik le az énekesek fejében, miközben a színpadon vannak. Azt, hogy egy altnak mi a problémája egy szopránnal, a szopránnak mi baja van a saját hangjával, a tenornak pedig a teljes világgal – részletezte.

Elhangzott, a próbafolyamat mindössze három hét lesz, a főpróbát december 22-én tartják, hogy amint a járványhelyzet lehetővé teszi majd az újranyitást, rögvest csillapíthassák az operaéhes nézők ínségét is.