Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KEDDEN ELSTARTOL A 14. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

A tizennegyedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 3-án kezdődik! Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak ad otthont. A teljes műsor itt található.(külső hivatkozás) Premierek a Katlanban Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan(külső hivatkozás) színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly r

HOGY SZERET A MÁSIK – FERGETEGES VÍGJÁTÉK SZILVESZTERKOR AZ ORLAI PRODUKCIÓTÓL

2020. december 31-re valóban igaz lesz a különös szilveszter jelző. Bár a hóember nem táncol, és nagy összejövetelekre sem kerülhet sor, mégis megidézhetjük az évbúcsúztatók felhőtlen hangulatát.

Vannak generációk, amelyek a békeidőket illető nosztalgiával gondolnak a tévékészülékek előtt töltött régi szilveszterekre, amikor délutántól egészen hajnalig kabaré váltotta a klasszikus bohózatot, majd következett egy zenés bejátszás, s mindezt az ország legkiválóbb művészei adták elő. 

A világ azóta megváltozott, kényszerből ismét a képernyők előtt kell töltenünk az óév és az újév fordulóját, de az Orlai Produkciós Iroda nem enged a garantáltan magas színvonalú szórakoztatásból.

December 31-én már délután 17 órától folyamatosan elérhető a SzínházTV-n a Hogy szeret a másik című fergeteges vígjáték, amelyben Ullmann Mónikát, Pataki Ferencet, Grisnik Petrát, Ötvös Andrást, Edvi Henriettát és Nagy Dániel Viktort látható. Az előadást október végén, épp a lezárások előtt mutattuk be, a felvétel kifejezetten a nézők kérésére készült. 

A szerző, Alan Ayckbourn a második legtöbbet játszott angol drámaíró – csak Shakespeare előzi meg ezen a listán, akinek viszont majdnem 400 év előnye van vele szemben… 20 évesen, 1959-ben mutatták be az első darabját, azóta pedig több, mint 70 vígjátékot írt, sőt Andrew Lloyd Webberrel is dolgozott egy zenés komédián. 

Alan Ayckbourn igazi dörzsölt színházi róka, aki mindent tud arról, hogyan kell színészbarát és közönségkedvenc darabot írni. Színészként kezdte a pályát, aztán pedig író és rendező, majd színházigazgató lett belőle. Angliában „kulturális intézménynek” számít, 1997-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

Az óraműpontossággal megírt darab és a virtuóz színészi játék garantálja azt, hogy gyorsan elfelejtsük a mögöttünk álló hónapokat, és optimistán tekintsünk a jövőbe. A Hogy szeret a másik műfaja bohózat, ennek nagyon szigorú szabályai vannak, ami a színészektől elképesztő precizitást és virtuozitást követel. Alan Ayckbourn mindenen még jól csavart is egyet, Göttinger Pál rendező pedig felpörgette a tempót, s ettől pedig még szórakoztatóbbá vált a történet. Megismerünk három házaspárt, akiknek két hely és két idő között kell ugrálni, különben nagy baj lesz… Az előadást bármikor megnézhetik szilveszterkor és még újév napján is egészen 23 óráig. 

Ha tökéletes bohózat után kipihentették a rekeszizmaikat, várjuk Önöket vissza január 2-án, amikor közkívánatra ismét elérhetővé tesszük A csemegepultos naplóját. Gerlóczy Márton írásából készült a monodráma, amelyben Ötvös András hihetetlen energiával személyesíti meg a regény összes szereplőjét, és elképesztő érzékkel veszi kézbe a kolbászt, a hurkát, a sonkát, a melegítőfelsőt vagy a csomagolópapírt, hogy azokkal bábosokat megszégyenítő módon játsszon. Este 7-től január 3. 23 óráig lehetnek tanúi a bámulatos alakításnak.

Tavasszal felborult a világ rendje, a nyáron azt hittük, minden helyreáll, de az ősz és a tél minden tervet átírt. 2020-at nem a bordó színházi bársonyszékekből felkelve, a foyerban koccintva búcsúztatjuk, 2021-et a saját kanapénkon, a saját nappalinkban köszöntjük. De nézzük a jó oldalát: a 6 kamerával, 4K, Ultra HD felbontásban rögzített előadásoknál személyesebb színházi élményt nem lehet elképzelni!