Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KÁVÉSZÜNET HORVÁTH ILLÉS RENDEZŐVEL

„EZ EGY NAGY BARÁTI, ALKOTÓI ÖSSZEJÖVETEL" A Kőszegi Várszínháznak az idei a 40. évada. A szakmában azt szokták mondani: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd játszani fog. A jubileumi szezon ősbemutatóját, Göttinger Pál Manőver című darabját Horváth Illés rendezi. A tavalyi évadot elvitte a pandémia. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de sokan érkeznek ide Budapestről is, hiszen a város és a környék is vonzó pihenőhely az idelátogatóknak. Kifejezetten szeretik, hogy olyan ősbemutatókat láthatnak, amit máshol nem. Olyan előadásokat, amelyek igényesen szórakoztatnak, és közben elgondolkodtatnak. Az idei darab műfaja: képzeletbeli skandináv vígjáték. A történet napjainkban, Svédországban játszódik, mégpedig a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében, ahol Kaspernek, az újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt é

NAGYSIKERŰ KISOPERÁK A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

Az Operabeavató sikeres, összeszokott párosa, Dinyés Dániel és Göttinger Pál most két olyan operát próbál, amelyet évszázadok választanak el, de összeköti a műveket a magas színvonalú muzsika. A szívre és a szellemre is hatnak. Barokk és modern komolyzene találkozása egy estén.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére nem állt meg a munka a Szegedi Nemzeti Színházban, a drámatagozat mellett az operatagozat is új darabokat próbál. Két kisopera, a Dido és Aeneas és a Négyhangú opera várja az operakedvelő közönséget a nyitás után.
A hét elején már a színpadon is elindult a munka a két, egymástól térben és időben távol eső kisoperával. Henry Purcell klasszikusát, illetve Tom Johnson operaparódiáját Göttinger Pál rendezésében láthatja majd a közönség. Barnák László főigazgató az olvasópróbán kiemelte, hogy nézőket ugyan egyelőre nem fogadhat a színház, de biztonságos körülmények mellett intenzív munka zajlik az intézményben.

Az idei évadra tervezett nagyszabású operabemutatókat, a Turandotot és Tannhäusert bizonytalan ideig kénytelen elhalasztani a teátrum. A szereplők biztonságának maximalizálása érdekében választotta Dinyés Dániel zenei vezető a kisoperákat, melyeket kettőzött szereposztásban próbálnak. Kevés embernek kell egyszerre színpadon állnia, ezáltal betartható a biztonságos távolságtartás. A két mű háromszáz év különbséggel született, így egy este alatt bemutatható, milyen utat járt be a műfaj az évszázadok alatt.

Göttinger Pál rendező elmondta, a Dido és Aeneas gyönyörűségével a szívre, a Négyhangú opera humorával pedig az agyra hat. Purcell barokk zenére írt örökérvényű szerelmi története a mai napig a legnépszerűbb angol opera, Johnson négyszereplős remekműve pedig az angol humort ültette át a zenébe, és világszerte hatalmas sikert arat.

December 22-én házi főpróbával zárul a lerövidített próbaidőszak, és amint a járványügyi korlátozások feloldása lehetővé teszi, újabb próbák után fergeteges zenei élménnyel várja közönségét a Szegedi Nemzeti Színház.