Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Grisnik Petra 35 éves

Ma ünnepli 35. születésnapját Grisnik Petra Junior Prima-díjas színésznő, Göttinger Pál rendező felesége. Grisnik Petra 1986. október 16-án látta meg a napvilágot Pécsett, egy horvát nemzetiségű családban nevelkedett a város melletti Kökényben. Már gyermekként megcsillogtatta művészi tehetségét, ugyanis 1999-től kezdve fellépett a Pécsi Horvát Színházban. Természetesen ezen a pályán folytatta, 2008-ban fejezte be a Kaposvári Egyetem színművész szakát, majd gyakorlatát a kaposvári Csiky Gergely Színházban töltötte. 2008 és 2014 között ennél a társulatnál talált otthonra, 2014-től kezdve viszont szabadúszó. Eddigi pályafutása során játszott már a Rómeó és Júliában, a West Side Story-ban, A víg özvegyben, a La Mancha lovagjában, az Egérfogóban, a Nyolc nőben és a Csoportterápiában is, de nem idegenek számára olyan közkedvelt darabok sem, mint a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Játék a kastélyban vagy a Száll a kakukk fészkére. Jelenleg több előadása is műsoron van, például a Kolibri Pincé

Sikeresen zárta jubileumi évadát a Kőszegi Várszínház

40. évadát zárta a Kőszegi Várszínház: a jubileumi szezonban három hónap alatt 31 színházi előadást játszottak, repertoárjukon egyarán megtalálhatóak voltak mesejátékok, kamaradarabok, nagyszínházi produkciók, zenés és prózai művek egyaránt.

„Azt tapasztaltuk, hogy tudatosabbak lettek a nézők, mérlegelték a pandémia három hullámát követően, hova menjenek, mire fizessenek, ha már a kultúrát, a színházat keresik. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de mindig sokan érkeznek ide Budapestről is, a város és a környék is vonzó pihenőhely számukra. Ők kifejezetten szeretik, hogy nálunk minden nyáron ősbemutatókat is láthatnak, amit máshol kevésbé. Remélem, hogy a Kőszegi Várszínház sokaknak jelenti a progresszió nyári helyszínét. Azt valljuk itt: minden évben meg kell újulni. Törekszem arra, hogy hívjunk új rendezőket, vonjunk be mindig új alkotókat is a nyári színházi munkába. Idén például először rendezett nálunk Horváth Illés, aki Göttinger Pál darabját, a Manővert vitte színre. Kevesen tudják, hogy a nyári alkotómunka ugyanolyan keményen zajlik, mint máshol évad közben. Csakhogy itt az alkotók egész nap együtt vannak, közösek a reggelik, a vacsorák, a főzések, és ez a baráti hangulat érződik az előadásokon is” – foglalta össze gondolatait az idei szezonról Pócza Zoltán, aki immár 25 éve igazgatja az intézményt.
A Kőszegi Várszínház számára mára hagyománnyá vált a kortárs művészet – tánc, színház, képzőművészet – beemelése a programok közé. „A megújulásban hiszünk, nem feledve a tradíciókat. De tradíciók az egykor kortárs és újító művekből születhetnek. A kortárs gondolkodás minden művészet alapja. Kortársnak lenni nem lázadást jelent, nem forradalmat, hanem friss reflexiót a világra művészeti szempontból. Ez minden művészetben természetes. Mi is természetesnek tekintjük a Kőszegi Várszínház nyári programjai között. Csakúgy, mint a „klasszikus” irányokat. Minden és mindenki megfér egymással, ebben hiszünk. Ráadásul az idei nyári programjaink is bizonyították: ami újszerű, kortárs, az is lehet szórakoztató, élvezetes, elgondolkodtató, szerethető és visszatapsolható!” – mondta el ennek kapcsán Pócza.

Kőszeg gyakran válik a fővárosi premierek után a vidéki turnék első állomásává is. Így volt ez idén a Válaszfalak (Orlai Produkció), vagy az Intim vallomások (Rózsavölgyi Szalon) című előadással. A budapesti Pinceszínház még a pandémia idején online mutatta be a Maggi és Lillemor című norvég darabot Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor főszereplésével, közönség előtt a Kőszegi Várszínházban játszották először. A veszprémi Pannon Várszínház Hotel Menthol című produkciójának pedig Kőszegen volt a premierje, szintén teltházzal futott. Négy saját bemutatót is tartottak (A fabatkák kertje, Manőver, Az Öreghíd alatt, Szinesztézia), valamint opera is műsorra került a szabadtéri színházban: Bizet szenvedélyes műve, a Carmen az Opera Mobile Graz előadásában, illetve Paisiello Az énekmester című darabja.

A Kőszegi Várszínház nemcsak színház, hanem összművészeti rendezvénysorozat, amelybe a kiállítások éppúgy beletartoznak, mint a színházi, zenei produkciók is. Nyáron – Mágikus vonások címmel – egy egészen különleges tárlatot nyithattak meg a Vár Lovagtermében a tavaly elhunyt Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész képeiből.

Bár az idei szezon véget ért a Kőszegi Várszínházban, már szervezik a jövő nyári programsorozatot.