„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.

Az előadások között volt, amit most láthatott először a közönség. Összesen négy premiert tartottak: A fabatkák kertjét a Mesebolt Bábszínházzal, a Manővert, Az Öreghíd alattot és a Szinesztéziát.

Utóbbi a szentendrei Ferenczy Múzeum Centrummal és a Szentendrei Teátrummal közösen valósult meg. Operát is láthattak a nézők, ezúttal az Opera Mobile Graz előadásában Bizet örök érvényű művét, a Carment, illetve Paisiello Az énekmester (Cantana comica) című darabját. Bár az idei szezon véget ért, már javában zajlik a jövő nyári programsorozat szervezése, a Kőszegi Várszínház fesztivállal ünnepli majd a teátrum megnyitásának negyvenedik évfordulóját.

Pócza Zoltán, aki 25 éve igazgatja az intézményt úgy véli, hogy a járványhelyzet ellenére is sikeres évadot zártak. „Azt tapasztaltuk, hogy tudatosabbak lettek a nézők, mérlegelték a pandémia három hullámát követően, hova menjenek, mire fizessenek, ha már a kultúrát, a színházat keresik. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de mindig sokan érkeznek ide Budapestről is, a város és a környék is vonzó pihenőhely számukra. Ők kifejezetten szeretik, hogy nálunk minden nyáron ősbemutatókat is láthatnak, amit máshol kevésbé” – mondta a direktor, reményét fejezve ki az iránt, hogy

„a Kőszegi Várszínház sokaknak jelenti a progresszió nyári helyszínét”.

Vallja, hogy minden évben meg kell újulni, ezért törekszik arra, hogy újabb és újabb rendezők mutatkozzanak be a Várszínházban, és minél több alkotót vonjon be a nyári színházi munkába. Idén először rendezett itt Horváth Illés, aki Göttinger Pál darabját, a Manővert állította színpadra.

Az igazgató tartja magát a mondáshoz is: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd még játszani fog.

A teátrum számára a kortárs művészet – tánc, színház, képzőművészet – beemelése a programok közé immár hagyomány. „A megújulásban hiszünk, nem feledve a tradíciókat. De tradíciók az egykor kortárs és újító művekből születhetnek. A kortárs gondolkodás minden művészet alapja.

Kortársnak lenni nem lázadást jelent, nem forradalmat, hanem friss reflexiót a világra művészeti szempontból.

Ez minden művészetben természetes. Mi is természetesnek tekintjük a Kőszegi Várszínház nyári programjai között. Csakúgy, mint a »klasszikus« irányokat. Minden és mindenki megfér egymással, ebben hiszünk. Ráadásul az idei nyári programjaink is bizonyították: ami újszerű, kortárs, az is lehet szórakoztató, élvezetes, elgondolkodtató, szerethető és visszatapsolható!” – mondta Pócza Zoltán.

A kőszegi premierek mellett számos vendégjátékot láthatott a közönség, melyeket a fővárosi bemutató után itt került színre először: ilyen volt például az Orlai Produkciós iroda Válaszfalak című előadása, vagy a Rózsavölgyi Szalon Intim vallomások című produkciója. A Pinceszínház online bemutatott drámáját, a Maggi és Lillemort is a Kőszegi Várszínházban játszotta először Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor, mint ahogyan a Hotel Menthol ismerős dallamai is itt csendültek fel először a Pannon Várszínház társulatának előadásában.

A Cziffra Év keretében Binder Károly zongoraművész állt színpadra, a kőszegi születésű Gergye Krisztián táncművész pedig új előadásával érkezett a városba: festményeket mesélt el a tánc nyelvén.

Így vált az évad igazi összművészeti rendezvénysorozattá, melyet kiállítások – például a Kossuth-díjas Szentandrássy István a Mágikus vonások című tárlata – egészítettek ki.