Páternoszterbe szorulnak a jezsuiták – Új podcastsorozat indul október végétől

Páternoszter – ez a címe a jezsuiták október 25-én induló havi podcastsorozatának. A kerettörténet szerint a sors egymás mellé sodor két, egymást nem – vagy legfeljebb hírből – ismerő embert. Ugyanabban az épületben akad dolguk, és egyszer csak beragadnak a liftbe. Pontosabban a páternoszterbe… Párbeszéd jezsuita módra – egy kicsit másképp.

Mi a közös Juhász Anna irodalmárban és Sajgó Szabolcs jezsuitában; illetve rendtársában, Hiba Györgyben és Mező Misiben, a Magna Cum Laude frontemberében? Vagy Elek László SJ-ben és Bubnó Márk énekes-dobosban, valamint Göttinger Pál rendezőben, netán Kiss Ferenc jezsuita testvérben és Szalóki Ági előadóművészben? Ha akarjuk, hivatásukat egy világ választja el egymástól. Ha akarjuk – és akarjuk –, számos ponton kapcsolódhatnak egymáshoz.

Mindennek felfedezéséhez csak megfelelő élethelyzetre van szükség. Az alkalmat a 2021–22-ben zajló Szent Ignác-év hozta el, ebben a jubileumi esztendőben a jezsuita rendalapító megtérésére emlékezik a Jézus Társasága. Az ünneplés során azt is felidézik, milyen sokakat megihletett Ignác személye Egyházon belül és kívül, s hogy a jezsuiták azóta is a párbeszéd embereiként ismeretesek.

A jövő héten induló havi podcastsorozat kerettörténete egy hétköznapi, mondhatni banális eset. A sors egymás mellé sodor két, egymást nem – vagy legfeljebb hírből – ismerő embert. Történik ugyanis, hogy ugyanabban az épületben akad dolguk, és egyszer csak beragadnak a liftbe. Pontosabban a páternoszterbe. Szűk órát töltenek ott, amíg a szerelő megjavítja a felvonót. A kényszerű összezártság idején beszélgetésbe elegyednek, és kölcsönösen rácsodálkoznak, mennyi minden kötheti őket össze.

Két ember.
Egy liftben.
Ég és föld között.

Az első adás résztvevői:
Juhász Anna kulturális menedzser, Juhász Ferenc költő lánya, irodalmi rendezvénysorozatok megálmodója.
Sajgó Szabolcs jezsuita, író, költő, versfordító, a Párbeszéd Háza igazgatója.

Ami szóba kerül:
Hogyan lehet gyógyító a nevetés?
Mire tanít a földig lerombolt Aleppó?
Miként szól Isten az emberhez?
Lehet-e szerelmes egy szerzetes?
Mitől boldog a sikeres irodalmár?

Az egyes adások meghallgathatók a legnépszerűbb podcast-alkalmazásokban (Apple, Breaker, Castbox, Casts, Overcast, Pocket, Podcasts, RadioPublic, Stitcherd) is.

Az új podcastsorozat koncepciója Szőnyi Szilárd, a magyar jezsuita rendtartomány kommunikációs irodája vezetőjének fejéből pattant ki. A szerkesztő Balázs Zsuzsa, a grafika Janka György, a háttér Feke György és Pásztor Péter nevéhez kötődik.