Puccini: Bohémélet

GIACOMO PUCCINI: BOHÉMÉLET
opera
Szegedi Nemzeti Színház


Az opera Rodolfo és Mimi szerelmének megrázó története. Rodolfo, aki egy hideg padlásszobában tengődik három barátjával, azért akar szakítani Mimivel, mert a szegény varrólány halálos beteg és ő nem tud megfelelő körülményeket biztosítani a számára. Így akarja rákényszeríteni, hogy keressen magának egy tehetős szeretőt. A darab végén Mimi visszatér szerelméhez a padlásszobába. Ott hal meg, ahol a legboldogabb volt.

A Bohémélet valószínűleg Puccini legnépszerűbb operája. A szenvedélynek, a tragédiának és a humornak ez a keveréke Puccini színes, érzéki zenéjével párosulva ellenállhatatlannak bizonyult. Pedig a kritika az ősbemutatón hűvösen fogadta, Puccini maga sem tekintette a legjobb művének, Debussy pedig szkeptikusan annyit jegyzett meg, hogy ugyan honnan tudná egy olasz, milyen a francia élet, a francia művészet. Ez utóbbi kijelentésnek sok értelme nincs, hiszen Puccini librettójának az alapjául a francia Murger Scènes de la vie de Bohème című regénye szolgált, még akkor is, ha az opera második és harmadik felvonásában sok minden a librettisták és a zeneszerző ötlete volt. Végül a nézőknek lett igaza, akik az első pillanattól fogva ünnepelték a művet.

Puccini képviselője, Ricordi remek üzletember és lelkiismeretes ügynök volt, aki egyedülálló marketingfogással támogatta kedvencét. A már befutott Verdi egy-egy operájának jogait úgy adta el az operaigazgatóknak, hogy kötelezte őket a még kevésbé ismert Puccini egyik operájának megvásárlására is.




Rendező: Göttinger Pál


Szereplők:


Schaunard: Cseh Antal / Réti Attila
Benoit / Alcindor: Réti Attila / Taletovics Milán

Alkotók:

Díszlettervező: Ondraschek Péter 
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Koreográfus:Katona Gábor
Karigazgató: Flórián Gergely
Zenei asszisztens: Hermann SzabolcsZalánki Rita
Ügyelő: Kürtös Petra
Rendezőasszisztens: Birkenstock Rebeka
Rendező: Göttinger Pál

Közreműködők:
a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara
Bohémélet - Szabó Luca képei