Deszkavízió - 42. heti premierajánló

Fuharosok / Into the Little Hill/ Forte Társulat – Művészetek Palotája / rendező-koreográfus: Horváth Csaba / október 21. 19:00

A Művészetek Palotája ad otthont a Forte Társulat és az UMZE Kamaraegyüttes legújabb előadásának, amely két egyfelvonásost – Vajda Gergely Esterházy Péter elbeszélése alapján írt Fuharosok című operáját, valamint George Benjamin Into the Little Hill című művét – foglal magába. A 2020 márciusában hangversenyen bemutatott mono-koncert-opera, a Fuharosok sajátos műfaji kereteket jelölt ki önmagának, drámai-színpadi karaktere balladákra jellemző módon rajzolódott ki. A világhírű brit zeneszerző, George Benjamin és Vajda egyfelvonásosai között épp ez a balladai elbeszélésmód alakít ki természetes kapcsolódást. Előbbi szerző A hamelni patkányfogó címen ismert mese alapján írt műve ugyanis szintén balladaszerűen meséli el a drámai történéseket. Benjamin operájában egy szoprán és egy mezzoszoprán több szerepet játszva jeleníti meg az ismert, 1200-as évekből származó, a gyermekeket elragadó halál metaforájaként is felfogható példázatot, míg Vajda operájában egyetlen szereplő – igaz, három alakban megjelenve – énekli végig az Esterházy által életre keltett gyereklány megbecstelenítésének történetét. A Horváth Csaba által rendezett összművészeti előadásban Molnár Annát, Esther-Elisabeth Rispenst, Károly Katalint, Földeáki Nórát, Horkay Barnabást, Pallag Mártont, Widder Kristófot láthatjuk majd, vezényel: Vajda Gergely.

A mosoly országa / Budapesti Operettszínház / rendező: Stephen Medcalf / október 22. 19:00

Lehár Ferenc egyik legismeretebb operettje, A mosoly országa debütál jövő héten a Budapesti Operettszínházban. A mű ősbemutatójára 1929-ben került sor Belinben, a Metropol-Theaterben. Ekkor az előadás igazi korszakalkotó darabnak számított, hiszen ezelőtt nem volt példa olyan operettre, amely nem vidám végkifejlettel zárult volna. A mosoly országa a bécsi tábornok arisztokrata lánya, Liza, és a kínai trónörökös, Szu Csong herceg szerelmét meséli el. A történet napjainkban is aktuális kérdéseket, problémákat feszeget, de nincs híján a humornak, valamint a játékosságnak sem. A budapesti produkció rendezője a világszinten elismert brit művész, Stephen Medcalf. Az előadás három szereposztásban kerül bemutatásra, a két szerelmest Vadász Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Homonnay Zsolt, valamint Fischl Mónika, Kiss Diána és Bordás Barbara felváltva alakítják.

Három magas nő / Art Színtér – 6SZÍN / rendező: Jantyik Csaba/ október 22. 19:00

Edward Albee a 60-as évek elején írta a Három magas nő című drámát, amiért Pulitzer-díjat kapott. Az izgalmas és mély mondanivalóval rendelkező történetben három különböző korú nőt követhetünk figyelemmel, akik látszólag eltérő életúttal rendelkeznek. De vajon a három nő egy-egy életszakaszát vagy egy nő három életszakaszát ismerhetjük meg az íróra jellemző mesteri jellemábrázolással karöltve? Fiatalság, szerelem, házasság, naivitás, bölcsesség és hasonló hétköznapi érzelmek, sorsok, értékek elevenednek meg előttünk Jantyik Csaba rendezésében, valamint a Jászai Mari-díjas Hegyi Barbara, Marjai Virág és Nagy Enikő színművésznők megformálásában. A Három magas nő Broadwayn és West Enden bemutatott változatai több díjat is bezsebeltek, ráadásul olyan világhírű színésznők alakították a hölgyeket, mint Maggie Smith és Laurie Metcalf.

Bohémélet / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Göttinger Pál / október 22. 19:00

A 19. század bohémjainak életét bemutató Puccini-opera a szerző talán legnépszerűbb műve. Az ősbemutatókat ért kritikák ellenére a Bohémélet hamar közönségsikerré vált, és 1896 óta inspirálja napjainkban alkotóit is. Jonathan Larson Rent című korszakalkotó musicaljének alapját is Rodolfo és Mimi szerelmének megrázó története adta. A száz évvel később bemutatott amerikai darab ugyanúgy saját korszakának nélkülöző és bohém művészeit ábrázolja, akiknek ráadásul koruk ismeretlen betegségeivel – a tuberkulózissal és az AIDS-szel – is meg kellett küzdeniük. A Bohémélet tragikus története egy párizsi padlásszoba művészeinek tengődő életét tárja a közönség elé. Főszereplőnk, az önzetlen Rodolfo szakítani akar Mimivel, hiszen a szegény varrólány halálos beteg és ő nem tud megfelelő körülményeket biztosítani a számára. Így akarja rákényszeríteni, hogy keressen magának egy tehetős szeretőt. A darab végén Mimi azonban visszatér szerelméhez a szegénységbe. Ott hal meg, ahol a legboldogabb volt. Göttinger Pál rendezésében a szerelmeseket váltott szereposztásban játssza Máthé Beáta és Bordás Barbara, valamint Tötös Roland és Horváth István.

Az utolsó velencei kalmár / Gólem Színház / rendező: Borgula András / október 24. 19:00

„Ha megszúrtok, nem vérzünk-e, ha csiklandotok, nem nevetünk-e? ha megmérgeztek, nem halunk-e meg? s ha bántotok, ne álljunk-e bosszút?” – Shylock monológjának mondatai A velencei kalmárból bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek, ráadásul a mai napig roppant aktuálisak. De mi történik akkor ha 1944-ben, a budapesti gettó egyik épületének pincéjében 5 zsidó gyerek előadást készít Shakespeare drámájából, ráadásul úgy, hogy nem tudják, másnap élni fognak-e még? Miért csinálnak a Fővárosi Kefe- és Seprűgyártó Vállalat alkalmazottai 1989-ben előadást A velencei kalmárból – és főleg: kinek? Mi változott 45 év alatt? A Gólem Színház legújabb produkciója azonban nem csak ezeket a kérdéseket feszegeti, hanem azt is, hogy mi a színház dolga, amikor a nagypolitika, a háború, a sors, és leginkább az emberi kegyetlenség és árulás az életünkre tör? Mit csináljon az a zsidó, aki nem akar bosszút, nem akar visszaszúrni, nem akar semmit, csak azt, amit mindenki más: boldognak lenni. Hova tűnnek a fiatalkori álmaink és vágyaink? A világ tehet arról, ha nem valósítjuk meg őket, vagy mi magunk? És meddig hihetjük, hogy nemsokára mindannyian boldogok lehetünk egy szabad világban? Akik pedig – ha választ nem is, de gondolkodni valót biztosan nyújtanak nekünk: Nagy Mari, Zsurzs Kati, Kaszás Gergő, Kardos Róbert, Bíró Panna Dominika, Horgas Ráhel, Hencz András, Kerekes Márton és Rákos Olivér. Németh Virág darabját Borgula András állítja színpadra.

Beszélő fejek / Centrál Színház/ rendező: Puskás Tamás / október 24. 19:30

A brit regény- és drámaíró, Alan Bennett 1988-ban írt a BBC számára egy 13 részes monológ-sorozatot, amelyből díjnyertes színpadi változat született – ezt ismerhetik meg Puskás Tamás rendezésében azok, akik jegyet váltanak a Centrál Színház előadására. A Beszélő fejekben négy monológot (A levelek hölgye, Éj a spanyol kertekben, Bogár a cukortartóban, A kiugrás) ismerhetünk meg, amik néhol humorosak, másszor megrázóak, viszont van egy közös pontjuk: olyan hétköznapi emberek a szereplőik, akik valamilyen extrém helyzetekbe keverednek. Például mi a teendő akkor, ha a szomszédasszony megöli a férjét? Drukkoljunk azért, hogy a nyugdíjas édesanyánk bepasizzon? Hogyan hazudjunk magunknak a karrier érdekében? Olyan szürreális kérdések ezek, amik valahogyan mindenkit érintenek, a válaszokat viszont nem feltétlenül a Borbás Gabi, Scherer Péter, Liptai Claudia és Sztarenki Dóra által megelevenített karakterekben, hanem magunkban kell megtalálnunk.