Deszkavízió - 42. heti premierajánló

Fuharosok / Into the Little Hill/ Forte Társulat – Művészetek Palotája / rendező-koreográfus: Horváth Csaba / október 21. 19:00

A Művészetek Palotája ad otthont a Forte Társulat és az UMZE Kamaraegyüttes legújabb előadásának, amely két egyfelvonásost – Vajda Gergely Esterházy Péter elbeszélése alapján írt Fuharosok című operáját, valamint George Benjamin Into the Little Hill című művét – foglal magába. A 2020 márciusában hangversenyen bemutatott mono-koncert-opera, a Fuharosok sajátos műfaji kereteket jelölt ki önmagának, drámai-színpadi karaktere balladákra jellemző módon rajzolódott ki. A világhírű brit zeneszerző, George Benjamin és Vajda egyfelvonásosai között épp ez a balladai elbeszélésmód alakít ki természetes kapcsolódást. Előbbi szerző A hamelni patkányfogó címen ismert mese alapján írt műve ugyanis szintén balladaszerűen meséli el a drámai történéseket. Benjamin operájában egy szoprán és egy mezzoszoprán több szerepet játszva jeleníti meg az ismert, 1200-as évekből származó, a gyermekeket elragadó halál metaforájaként is felfogható példázatot, míg Vajda operájában egyetlen szereplő – igaz, három alakban megjelenve – énekli végig az Esterházy által életre keltett gyereklány megbecstelenítésének történetét. A Horváth Csaba által rendezett összművészeti előadásban Molnár Annát, Esther-Elisabeth Rispenst, Károly Katalint, Földeáki Nórát, Horkay Barnabást, Pallag Mártont, Widder Kristófot láthatjuk majd, vezényel: Vajda Gergely.

A mosoly országa / Budapesti Operettszínház / rendező: Stephen Medcalf / október 22. 19:00

Lehár Ferenc egyik legismeretebb operettje, A mosoly országa debütál jövő héten a Budapesti Operettszínházban. A mű ősbemutatójára 1929-ben került sor Belinben, a Metropol-Theaterben. Ekkor az előadás igazi korszakalkotó darabnak számított, hiszen ezelőtt nem volt példa olyan operettre, amely nem vidám végkifejlettel zárult volna. A mosoly országa a bécsi tábornok arisztokrata lánya, Liza, és a kínai trónörökös, Szu Csong herceg szerelmét meséli el. A történet napjainkban is aktuális kérdéseket, problémákat feszeget, de nincs híján a humornak, valamint a játékosságnak sem. A budapesti produkció rendezője a világszinten elismert brit művész, Stephen Medcalf. Az előadás három szereposztásban kerül bemutatásra, a két szerelmest Vadász Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Homonnay Zsolt, valamint Fischl Mónika, Kiss Diána és Bordás Barbara felváltva alakítják.

Három magas nő / Art Színtér – 6SZÍN / rendező: Jantyik Csaba/ október 22. 19:00

Edward Albee a 60-as évek elején írta a Három magas nő című drámát, amiért Pulitzer-díjat kapott. Az izgalmas és mély mondanivalóval rendelkező történetben három különböző korú nőt követhetünk figyelemmel, akik látszólag eltérő életúttal rendelkeznek. De vajon a három nő egy-egy életszakaszát vagy egy nő három életszakaszát ismerhetjük meg az íróra jellemző mesteri jellemábrázolással karöltve? Fiatalság, szerelem, házasság, naivitás, bölcsesség és hasonló hétköznapi érzelmek, sorsok, értékek elevenednek meg előttünk Jantyik Csaba rendezésében, valamint a Jászai Mari-díjas Hegyi Barbara, Marjai Virág és Nagy Enikő színművésznők megformálásában. A Három magas nő Broadwayn és West Enden bemutatott változatai több díjat is bezsebeltek, ráadásul olyan világhírű színésznők alakították a hölgyeket, mint Maggie Smith és Laurie Metcalf.

Bohémélet / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Göttinger Pál / október 22. 19:00

A 19. század bohémjainak életét bemutató Puccini-opera a szerző talán legnépszerűbb műve. Az ősbemutatókat ért kritikák ellenére a Bohémélet hamar közönségsikerré vált, és 1896 óta inspirálja napjainkban alkotóit is. Jonathan Larson Rent című korszakalkotó musicaljének alapját is Rodolfo és Mimi szerelmének megrázó története adta. A száz évvel később bemutatott amerikai darab ugyanúgy saját korszakának nélkülöző és bohém művészeit ábrázolja, akiknek ráadásul koruk ismeretlen betegségeivel – a tuberkulózissal és az AIDS-szel – is meg kellett küzdeniük. A Bohémélet tragikus története egy párizsi padlásszoba művészeinek tengődő életét tárja a közönség elé. Főszereplőnk, az önzetlen Rodolfo szakítani akar Mimivel, hiszen a szegény varrólány halálos beteg és ő nem tud megfelelő körülményeket biztosítani a számára. Így akarja rákényszeríteni, hogy keressen magának egy tehetős szeretőt. A darab végén Mimi azonban visszatér szerelméhez a szegénységbe. Ott hal meg, ahol a legboldogabb volt. Göttinger Pál rendezésében a szerelmeseket váltott szereposztásban játssza Máthé Beáta és Bordás Barbara, valamint Tötös Roland és Horváth István.

Az utolsó velencei kalmár / Gólem Színház / rendező: Borgula András / október 24. 19:00

„Ha megszúrtok, nem vérzünk-e, ha csiklandotok, nem nevetünk-e? ha megmérgeztek, nem halunk-e meg? s ha bántotok, ne álljunk-e bosszút?” – Shylock monológjának mondatai A velencei kalmárból bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek, ráadásul a mai napig roppant aktuálisak. De mi történik akkor ha 1944-ben, a budapesti gettó egyik épületének pincéjében 5 zsidó gyerek előadást készít Shakespeare drámájából, ráadásul úgy, hogy nem tudják, másnap élni fognak-e még? Miért csinálnak a Fővárosi Kefe- és Seprűgyártó Vállalat alkalmazottai 1989-ben előadást A velencei kalmárból – és főleg: kinek? Mi változott 45 év alatt? A Gólem Színház legújabb produkciója azonban nem csak ezeket a kérdéseket feszegeti, hanem azt is, hogy mi a színház dolga, amikor a nagypolitika, a háború, a sors, és leginkább az emberi kegyetlenség és árulás az életünkre tör? Mit csináljon az a zsidó, aki nem akar bosszút, nem akar visszaszúrni, nem akar semmit, csak azt, amit mindenki más: boldognak lenni. Hova tűnnek a fiatalkori álmaink és vágyaink? A világ tehet arról, ha nem valósítjuk meg őket, vagy mi magunk? És meddig hihetjük, hogy nemsokára mindannyian boldogok lehetünk egy szabad világban? Akik pedig – ha választ nem is, de gondolkodni valót biztosan nyújtanak nekünk: Nagy Mari, Zsurzs Kati, Kaszás Gergő, Kardos Róbert, Bíró Panna Dominika, Horgas Ráhel, Hencz András, Kerekes Márton és Rákos Olivér. Németh Virág darabját Borgula András állítja színpadra.

Beszélő fejek / Centrál Színház/ rendező: Puskás Tamás / október 24. 19:30

A brit regény- és drámaíró, Alan Bennett 1988-ban írt a BBC számára egy 13 részes monológ-sorozatot, amelyből díjnyertes színpadi változat született – ezt ismerhetik meg Puskás Tamás rendezésében azok, akik jegyet váltanak a Centrál Színház előadására. A Beszélő fejekben négy monológot (A levelek hölgye, Éj a spanyol kertekben, Bogár a cukortartóban, A kiugrás) ismerhetünk meg, amik néhol humorosak, másszor megrázóak, viszont van egy közös pontjuk: olyan hétköznapi emberek a szereplőik, akik valamilyen extrém helyzetekbe keverednek. Például mi a teendő akkor, ha a szomszédasszony megöli a férjét? Drukkoljunk azért, hogy a nyugdíjas édesanyánk bepasizzon? Hogyan hazudjunk magunknak a karrier érdekében? Olyan szürreális kérdések ezek, amik valahogyan mindenkit érintenek, a válaszokat viszont nem feltétlenül a Borbás Gabi, Scherer Péter, Liptai Claudia és Sztarenki Dóra által megelevenített karakterekben, hanem magunkban kell megtalálnunk.

Tárgymutató.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház az egész város színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed