Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

Mindenünk a színház címmel jelent meg kötet a Móricz Zsigmond Színházról

Mindenünk a színház címmel jelent meg idén az a kötet, amely egyszerre több nézőpontból is megvilágítva, átfogó módon mutatja be a Móricz Zsigmond Színház múltját és jelenét.

A Kováts Dénes által szerkesztett, színes fotókkal gazdagon illusztrált, 280 oldalas keménytáblás kiadvány amellett, hogy felidézi a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház XIX. századtól napjainkig ívelő történetét, tartalmának gerincét a teátrum társulatának jelenlegi vezetőivel és tagjaival készült különleges mélyinterjú-sorozat alkotja. A könyv Vezérfonalak című fejezete például az évadtervezésről és számos más témáról, gyakorlatilag a „színházcsinálásról” szól, ebben a szerző Kirják Róbert igazgatót, Horváth Illés művészeti vezetőt és Sediánszky Nóra művészeti tanácsadót szólaltatja meg. Továbbá olyan színművészek mesélnek hitvallásukról és szakmai kulisszatitkaikról, mint Dézsi Darinka, Fridrik Noémi, Gulácsi Tamás, Gyuris Tibor, Horváth Lászó Attila, Horváth Margit, Horváth Réka, Horváth Viktor, Illyés Ákos, István István, Jenei Judit, Kosik Anita, Kónya Merlin Renáta, Kuthy Patrícia, Munkácsi Anita, Nagyidai Gergő, Nyomtató Enikő, Pregitzer Fruzsina, Puskás Tivadar, Rák Zoltán, Szabó Márta, Széles Zita, Tóth Károly, Tóth Zolka és Urmai Gábor.

„Egészen őszinte, komoly és mély dolgokat is elmondtak önmagukról, pályájukról. De ott van a sok színésznő Kosik Anitától Pregitzer Fruzsináig. Mind-mind más életút. Azt is láthatjuk, hogy részben egyformán, mégis különbözően gondolkodnak a színházról, a színházcsinálásról. De egyértelmű mindegyiknél, hogy ezt csak komolyan lehet csinálni. Akárhogy is vannak hullámhegyek, hullámvölgyek, mindenük a színház, tehát nagyon szeretik azt, amit csinálnak” – árulta el a könyv készítésének körülményeiről Kováts Dénes újságíró, a kötet szerkesztője.
Kirják Róbert igazgató a könyvet az alábbi gondolatokkal ajánlja a leendő olvasók figyelmébe: „Egy színházról megjelenő kötet mindig élményt, ünnepi alkalmat jelent. Élményt, mert másképp, más módon mutathatja be a színház intézményét és művelőit, mint azt az előadások alkalmával megszokhattuk, más megközelítést, másféle közelséget kínál; és ünnepet, mert emléket állít annak az egyszeri és megismételhetetlen, fáradságos és gyönyörű együttműködésnek, amit úgy hívunk, színházcsinálás.”

A Mindenünk a színház című kötet megvásárolható a Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodájában (4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 6., nyitva hétfőtől péntekig 9-17 óráig), valamint postai úton is megrendelhető a szervezes@moriczszinhaz.hu emailcímen.