Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

MEGHALADNI ÖNMAGUNKAT - VÉGET ÉRT A 14. ÖRDÖGKATLAN

Véget ért a 14. Ördögkatlan fesztivál, amit Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben tartottak. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak adott otthont. A színház, az irodalom, a képzőművészet, a népművészet, a komoly- és a könnyűzene is teret kapott az összművészeti fesztiválon. Az Ördögkatlanra rengeteg ember látogatott el, mindegyik településen, reggeltől estig teleházas programok találkozhattunk.
„Egy év múlva megölelünk!” – ezt ígérték emailen 2020 szomorú, katlantalan augusztusában egy érdeklődő látogatónak Kiss Móni és Bérczes László, a fesztivál társigazgatói. És augusztus 3-án, a megnyitón megtörtént az ölelés – sőt, számtalan ölelés tette boldoggá az idei Ördögkatlant. Két éve várja sokezer ember, hogy online-találkozások helyett valóban együtt lehessen mindazokkal, akik nyitottak, kíváncsiak, elfogadóak és szeretettel fordulnak a másik ember felé. Ez maga a Katlan. Az az öt nap, amikor a szabadság és szeretet hoz össze mindenkit.
És az emberi minőség, melyet a két örökös védnök, Cseh Tamás és Törőcsik Mari képviseltek életükkel, életművükkel. Rájuk emlékezett az idei Ördögkatlan: a Szársomlyói Szoborpark amfiteátrumában „Másnap” címmel óriási sikerrel mutatta be Beck Zoli és Szűcs Krisztián azokat a dalokat, amiket Cseh Tamás és Csengey Dénes írtak a nyolcvanas években. A bemutató akkor elmaradt, most, a 14. Ördögkatlanban megtörtént. Az áprilisban elhunyt Törőcsik Mari emlékének Mozart Requiemjével tisztelgett sok ezer ember: a Pannon Filharmonikusokat és a Nemzeti Kórust Dinyés Dániel vezényelte. „Gyönyörű volt”, írta a koncertről Mahr Teréz, Törőcsik Mari lánya Horvátországból, minthogy a streamelt koncertet bárhol a világon láthatta-hallhatta, aki ismerte-szerette a magyar színháztörténet egyik legnagyobb alakját.
„Meghaladni önmagunkat” – erre példa kettejük életműve, ezt tanulja tőlük folyamatosan az Ördögkatlan csapata. Ez 2021-ben is sikerült: talán a legszebb, legszemélyesebb, legemberibb fesztivál történt meg. Ez a nagyszerű programokon túl talán a pandémia okozta „kiéhezettségnek” is tulajdonítható: mindannyian vágyjuk a tiszta, őszinte találkozásokat, hogy az egyik díszvendég, Bereményi Géza szavaival éljünk: jobbik részünket mutassuk meg embertársainknak.
Díszvendég volt az idén Pál István Szalonna, a Nézőművészeti Kft., Bereményi Géza és a Pannon Tükör, akik több előadással, beszélgetéssel végig jelen voltak a fesztiválon. Új színházi bemutatókat is láthatott a közönség. Először látthattuk-hallhattuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből Légrádi Gergely írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Göttinger Pál játszotta. Premierrel jelentkezett az Orlai Produkció is: Nem baj, majd megértem címmel a Bodor Johanna önéletrajzi regényéből készült előadás volt látható a Mokos Pincészet színpadán, rendező: Szikszai Rémusz. Először láthatták a nézők a Tar Sándor írásaiból készült A mi utcánk című produkciót is Köles Ferenccel. Először láthatták, többek között a k2 Béke című előadása, de a Kartonpapát (Nézőművészeti Kft.) és az Elem című Háy János drámát is.
 

Találkozzunk a 15. Ördögkatlan Fesztiválon 2022. augusztus 2. és 6.  között!